Menu
Koster: 'Het blijft spannend'

Koster: 'Het blijft spannend'

Ajax wacht volgende week zondag in de Amsterdam ArenA een zware taak. De Amsterdammers moeten in de play-offfinale tegen FC Twente een 2-1-achterstand zien goed te maken. ,,Maar er is nog niets gespeeld”, zei Adrie Koster.

John Heitinga baalt van de nederlaag. John Heitinga baalt van de nederlaag.

Waar Ajax tegen Heerenveen vorige week een prachtige serie van vijf overwinningen in één seizoen kon noteren, was er zaterdagavond een negatieve reeks te ontdekken. Voor de derde keer op rij lukte het Ajax dit seizoen niet te winnen van FC Twente. Na een gelijkspel en een nederlaag in de competitie, volgde een eerste nederlaag in de play-offs. Om de voorronde te bereiken van de Champions League, moet Ajax in de return beter voor de dag komen. Toch was er bij Adrie Koster nog geen reden tot paniek. ,,Er is nog niets aan de hand”, zei de trainer na afloop. ,,We moeten met 1-0 winnen, dat is voldoende. Het is duidelijk dat dat niet makkelijk is. Het blijft dus spannend.”

De wedstrijd werd gespeeld in het onderkomen van FC Emmen, omdat het Arke Stadion van Twente vanwege verbouwing niet speelklaar was. In het knusse, goedgevulde stadion had Twente in de eerste 45 minuten de overhand, maar kreeg Ajax de beste kansen. Een voorzet van Kenneth Perez werd vroeg in de wedstrijd van de lijn gehaald en Gabri kon na een half uur vrij doorlopen op doelman Sander Boschker, maar kreeg de bal er niet in. Ook Klaas Jan Huntelaar kreeg twee mogelijkheden om zijn ploeg op voorsprong te zetten. In de 44ste minuut was het raak. Luis Suarez werd aangespeeld door Perez, hield zijn tegenstander goed van zich af en rondde knap af. ,,Een ideaal moment om op voorsprong te komen”, aldus Koster.

Het breekpunt volgens Koster was de penalty die FC Twente in de 66ste minuut kreeg. Luke Wilkshire schoot de bal op de hand van Jan Vertonghen, die daar eigenlijk weinig aan kon doen. De bal ging - terecht of niet - op de stip en Blaise N’Kufo maakte geen fout en zette Twente op 1-1. Maarten Stekelenburg, dit seizoen een echte penaltykiller, was kansloos. ,,Dat was wel de ommekeer”, zag Koster. ,,Tot dat moment was er niets aan de hand.” De gelijkmaker maakte Twente gretiger. Tien minuten later werd het 2-1. Hersi, Huysegems en N’Kufo combineerden door de Ajax-verdediging. Laatstgenoemde maakte het goed af. Koster: ,,Daar grepen we niet goed in. Ik moet ook zeggen dat we het laatste half uur te weinig zelf hebben gecreëerd.”

Volgende week zondag om 14.30 uur moet Ajax weer aan de bak. ,,Nogmaals, we moeten winnen en ik denk dat we daar in staat toe moeten zijn.” Ajax moet het in de ArenA wel doen zonder Jan Vertonghen. De Belg kreeg geel (zijn tweede deze play-offs) en is daarom geschorst.

Benieuwd naar reacties van spelers?
Ga naar de website van Ajax TV >>