Menu
Koster hoopt op mooie stunt Oranje

Koster hoopt op mooie stunt Oranje

Op het WK in Canada zien we haar niet in actie, maar stilzitten is voor de gedreven Ajax-verdedigster geen optie. Daphne Koster is een graag geziene gast bij NOS Sport, waar ze regelmatig aanschuift als voetbalanalist. De ontwikkelingen in Canada volgt Koster op de voet. In de nacht van 24 juni spelen haar collega’s tegen huidig wereldkampioen Japan. ,,Je hoopt natuurlijk op een mooie stunt van Nederland’’, aldus Koster.

Hoe beleef jij het WK nu vanuit Nederland?
,,Zoals vaker bij kampioenschappen voetbal. Dan zit je naar een toernooi te kijken waar je graag bij had willen zijn. Dat heb ik niet alleen nu, maar dat had ik ook in 2011 en tijdens de wereldkampioenschappen daarvoor. Een belangrijk detail is natuurlijk dat Nederland nu wel meedoet.”

We hebben drie duels achter de rug. Hoe zou jij het WK van Oranje beschrijven op basis daarvan?
,,In het eerste duel met Nieuw-Zeeland gingen ze redelijk goed van start, maar kwamen ze in de tweede helft volledig onder druk te staan. In de tweede wedstrijd tegen China hebben ze weinig ingebracht. Tegen Canada begon het ook niet best, maar in de tweede helft kregen ze weer lef en gretigheid. Ik hoop dat Oranje zich tegen huidig wereldkampioen Japan staande kan houden.”

Oranje lijkt nog een beetje zoekende. Hoe komt dat denk je?
,,Het heeft onder andere te maken met de manier van spelen. Ze willen van achteruit opbouwen en door middel van positiespel kansen creëren. De focus ligt op het domineren en het bepalen wat er op het veld gebeurt. Dat is heel moeilijk. Bovendien is het voor de Oranje Vrouwen ook het eerste WK. Het is allemaal nog hartstikke nieuw voor ze.”

Woensdag speelt Oranje tegen huidig wereldkampioen Japan. Hoe schat jij de kansen in?
,,Als je alleen kijkt naar de statistieken, dan zijn de meeste kansen voor Japan. Maar je hoopt natuurlijk op een mooie stunt van Nederland.”

Heb je contact met de Oranje Vrouwen in Canada?
,,Zo af en toe stuur ik even een berichtje die kant op. Die meiden zitten daar in een proces en dat is onwijs intensief. Er komt zoveel op ze af. Het is een groepsproces en ik ben op dit moment een van de buitenstaanders. Ik hoor de verhalen graag als ze terug zijn.”

Ajacieden Desiree van Lunteren en Merel van Dongen kwamen dit WK al in actie. Zie je het Ajax-signatuur terug in hun manier van voetballen?
,,Dat vind ik moeilijk om te zeggen. Het is gewoon anders. Je kunt Oranje niet met Ajax vergelijken. Ik kijk ook niet met een Ajax-oog naar het Nederlands elftal. Ik weet hoe Oranje wilt spelen en daar let ik op. Ik kijk puur naar wat Nederland als team laat zien.”

We zien je tijdens dit WK regelmatig als voetbalanalist bij de NOS. Wat gaat de toekomst brengen?
,,Het is hartstikke leuk dat ik daarvoor ben gevraagd en ik doe het met veel plezier. Of dit ook in de toekomst zo blijft, is niet aan mij om te bepalen. Ze weten me in ieder geval te vinden!”

Je wordt regelmatig gezien als de ambassadrice van het vrouwenvoetbal. Past die rol bij je?
,,Ik heb het wel eens gehoord, ja. Ik ben er niet bewust mee bezig. Alles wat ik doe, doe ik omdat ik het leuk vind en vanuit mijn eigen overtuigingen. Voetbal is voor iedereen. Vanuit die gedachte breng ik mijn verhaal.”

Tekst: Ajax.nl
Foto: NOS.nl