Menu
Koster: ‘KNVB Beker als goede pijnstiller’

Koster: ‘KNVB Beker als goede pijnstiller’

De Ajax Vrouwen spelen zaterdag in Den Haag tegen ADO de finale van de KNVB Beker. Na het mislopen van de titel is volgens Daphne Koster de knop weer omgezet. Alles staat de komende dagen in het teken van bekerwinst. ,,Wij moeten gewoon in onszelf geloven en niet krampachtig worden.”

Jullie sloten vrijdag de competitie af met een zege op PSV, maar zonder titel. Hoe groot is die teleurstelling nog?
,,Het was een deceptie. Theoretisch konden we vrijdag tegen PSV nog kampioen worden, maar niemand geloofde daar echt meer in na de nederlaag tegen Twente. We wilden wel per se afsluiten met een overwinning en dat lukte gelukkig. Maar omdat we de titel misliepen, voelde het toch nog heel erg als verlies. We zijn nu drie dagen vrij geweest, dus bij iedereen is het hoofd weer leeg. Vanochtend hebben we lekker getraind en vanaf nu richten we ons helemaal op zaterdag.”

Waar hebben jullie het laten liggen in de competitie?
,,Achteraf ga je alles terughalen. Het was niet de wedstrijd tegen Twente, ik denk dat we het vooral tegen de kleintjes hebben laten liggen. Als je kampioen wilt worden, moet je die wedstrijden winnen en dat hebben we – bijvoorbeeld tegen Heerenveen – nagelaten.”

Nu de bekerfinale, wat is de kracht van ADO?
,,ADO heeft veel snelheid voorin. Het is een collectief, een échte vechtersploeg. Daarnaast hebben ze een trainer die die meiden helemaal gek kan maken. Maar het is en blijft een bekerwedstrijd, er kan van alles gebeuren. Misschien is het in het begin aftasten, maar misschien vliegt ADO er ook wel meteen vol op. Dat zou me niets verbazen. De  komende dagen gaan we al dat soort scenario’s bespreken.”

Daphne Koster: 'We moeten erop vertrouwen dat dat doelpuntje valt.'
Daphne Koster: 'We moeten erop vertrouwen dat dat doelpuntje valt.'

ADO speelt thuis. Hoe zwaar weegt dat?
,,Het is geen echte thuiswedstrijd natuurlijk (Ajax mag net zoveel toeschouwers meenemen) natuurlijk en ik wil me daar ook niet zo veel mee bezighouden. Ik wil gewoon die wedstrijd goed spelen en voorkomen dat we met randzaken bezig zijn. In het duel met Twente zag je dat er – doordat we kampioen konden worden - te veel druk op ons kwam te staan. Die wedstrijd voelde bijna als een verplichting. Het was slordig, niemand wilde de bal, dan kom je echt niet in je spel. Wij moeten gewoon in onszelf geloven en niet krampachtig worden. We kunnen hartstikke goed voetballen en we moeten erop vertrouwen dat dat doelpuntje een keer valt.”

De eerste keer dat Ajax de beker won (2014), was je zwanger. Wordt dit dan de eerste echte prijs die je kan pakken met Ajax?
,,Zo voelt het niet. Die eerste beker beschouw ik ook als mijn prijs, want de eerste seizoenshelft deed ik gewoon nog mee. Daarnaast heb ik nog lang meegetraind en was ik tijdens mijn zwangerschap nog heel betrokken bij het team. Maar ik geef toe dat het ongetwijfeld anders is als je echt meespeelt in de finale.”

Als jullie de beker winnen, is het seizoen dan alsnog geslaagd?
,,Het verlies tegen Twente was écht een knauw. Ik heb toen echt drie, vier dagen niet op Twitter of Facebook gezeten, want ik kon ook geen foto’s van die wedstrijd verdragen. Nu is dat weer anders. Het ligt nu wel achter me, maar het doet nog steeds zeer. Die beker wordt hopelijk een goede pijnstiller.”

Koop hier je tickets voor de Bekerfinale ADO - Ajax Vrouwen.

Tekst & foto's: Ajax.nl