Menu
Koster zwaait af bij Ajax

Koster zwaait af bij Ajax

Hij is al 41 jaar Ajacied, won 17 titels en is international! Zo kondigde trainer Frank de Boer zijn trouwe staflid Rob Koster aan op het podium bij de huldiging van de 33e titel in de clubhistorie. De 65-jarige masseur kreeg vol de spotlights op zich gericht. ,,Daaruit sprak veel waardering”, kijkt Koster terug op dat moment.

Waar Ajax zich momenteel ophoudt in Indonesië, daar heeft Koster zich al bij het Nederlands elftal gemeld. Oranje bereidt zich voor op het WK in Brazilië.

Begin jaren zeventig zat Koster op de massage-opleiding samen met Henk Medik, op dat moment voetballer van Ajax. Medik had een voorstel: ,,Weet je wat wij moeten doen?'', vroeg hij. ,,Pedicure.'' Want in de kleedkamer leidt een vrouwelijke pedicure te veel af en daarom willen de clubs daarvoor een man. Toen zijn we die opleiding gaan doen. Maar al snel ging Henk naar Groningen en zat ik met twintig vrouwen opgescheept!”

Maar Koster kwam wel bij Ajax binnen als pedicure en op het moment dat de masseur wegging, kreeg de sympathieke Amstelvener die functie ook. Nu dus al 41 jaar bij Ajax: ,,Ik had helemaal niet de intentie om zolang te blijven. Eigenlijk wilde ik mij eigenlijk zo breed mogelijk oriënteren binnen de sport, maar ik ben van die club gaan houden. De jas paste mij zo goed en ik zat prima op mijn plek.”

In die ruim vier decennia bij één club, zag Koster liefst 21 trainers voorbij komen. Hoeveel voetballers bleek lastiger te achterhalen: ,,Ik was op een avond eens begonnen uit te rekenen hoeveel spelers ik onder handen heb gehad, maar ik ben gestopt. Dat was niet te tellen. Ik kon wel uitdokteren hoeveel liters massageolie ik over de lijven heb uitgesmeerd. Dat moet ongeveer 500 liter zijn geweest!”

Maar hij zag ook de mooie ontwikkelingen van de jeugd van toen. Jonge kinderen groeien in al die jaren uit tot grote voetballers. ,,Ik zie Frank de Boer nog met zijn moeder binnenkomen. Maar ook Pim van Dord had ik als speler op de massagetafel en later werd hij hier fysiotherapeut. Dat is zo mooi van al die jaren. We hebben hier ook altijd een heel leuk team gehad. We hebben zoveel gelachen. Dat zal ik het meeste gaan missen hoor. Ik ben in die 41 jaar misschien twee keer met de pest in mijn lijf heengegaan omdat de sfeer niet zo goed was, maar dat is natuurlijk niets op zo’n lange periode.”

Rob Koster tijdens een trainingskamp met Yannis Anastasiou. Rob Koster tijdens een trainingskamp met Yannis Anastasiou.

De mooiste periode was toch het jaar 1995. ,,In dat jaar won Ajax op voetbalgebied alles. Die Wereldbeker was zo mooi. Welke van de zeventien landskampioenschappen de mooiste was, zou ik niet kunnen zeggen. Ze waren allemaal anders en allemaal mooi. Want een titel verveelt nooit. Vier keer op rij is natuurlijk wel heel bijzonder, zeker voor mij in het afscheidsjaar.”

Hoewel Koster vanaf volgende week niet meer bij Ajax zal werken, zet hij zijn taken bij het Nederlands elftal gewoon voort. Dus dat De Boer riep dat hij international is, was helemaal niet gelogen. ,,Ik ga nog twee jaar door bij het Nederlands elftal. Binnenkort dus naar het WK. Ook bij het Nederlands team ontmoet ik weer mensen met wie ik bij Ajax ook lang heb gewerkt. Louis van Gaal, Edwin Goedhart, Piet Bon, Ricardo de Sanders en er gaan natuurlijk altijd wel jongens van Ajax mee met de selectie. Maar bij Ajax stop ik. Ik weet nu al dat ik het werken bij Ajax vreselijk ga missen. Zeker de wedstrijddagen. Ik vind het heerlijk om mij tussen de mensen te bevinden die gespannen zijn voor de wedstrijd. Ik heb hier veel waardering gekregen, het vertrouwen dat ik kreeg van de spelers was fijn en ik voelde veel warmte.”

Rob Koster wordt opgevolgd door Freddy Pijlo. ,,Ik mocht mijn opvolger zelf aanwijzen. Dat heb ik vorig jaar al gedaan. Freddy was een oud-leerling van mij en hij viel op de Academie op omdat hij de beste was. Hij heeft dezelfde massage-techniek als ik en is een fijn persoon. Het was ook heel prettig dat ik hem een jaar kon inwerken.”

Met het publieke eerbetoon op het ArenAPark kwam een einde aan zijn carrière bij de club. Welke plaats voetbal en Ajax in zijn leven in nam is haarfijn te duiden: ,,Ik ben drie keer Nederlands schermkampioen geweest en heb een bronzen medaille behaald op een Europees kampioenschap. Maar die medailles liggen in een doos ver weg op zolder. De replica van de Champions League daarentegen staat in de huiskamer.”

Rob Koster zonder Ajax en Ajax zonder Rob Koster. Het zal erg wennen worden.

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees en Louis van de Vuurst