Menu

Koude douche voor Ajax in Heerenveen

Ajax leed woensdagavond de eerste nederlaag van het seizoen. In een kletsnat Heerenveen speelden de Friezen hun beste wedstrijd sinds tijden en daar werd Ajax de dupe van. Met 5-1 viel de uitslag bijzonder hoog uit.

Omdat Ajax van Heerenveen niet genoeg kaarten kreeg voor de supporters, kon er geen kaartverkoop worden georganiseerd. Om de fans toch de wedstrijd te laten beleven stond op het gras in de Arena een groot scherm opgesteld en konden de supporters op vak zuid plaatsnemen. Zo hoefden ze niets te missen van de ontmoeting.

In de Arena gingen de bijna 1000 Ajax-supporters als een man staan toen hun helden 160 kilomter verderop het veld betraden. Opvallend was de rentree van Tomas Galasek in de basis van Ajax. De Tsjech nam ook direct de aanvoerdersband over van Fred Grim. De terugkeer van Galasek ging ten koste van De Cler, die zijn positie aan John O´Brien verloor.

Het begin was voor Heerenveen en zij kregen in de vorm van Daniel Jensen in de elfde minuut de eerste kans. De Ajax-verdedigers moesten snel aan de noodrem trekken en dat kostte Trabelsi vroeg in de wedstrijd de eerste gele kaart.

Rafael van der Vaart kreeg na een kwartier een vrije kans toen hij voor Vonk opdook. De bal was moeilijk en Van der Vaart kon enkel omhalen om tot een mogelijk succes te komen. Dat lukte echter niet.

Een paar minuten later was het alsnog raak. Een prachtige vrije trap werd door Van der Vaart achter de aan de grond genagelde Vonk gekopt, 0-1.

Van der Vaart scoorde na een half uur bijna de 0-2, maar zag zijn bekeken inzet op de lat uiteen spatten.

Fred Grim gaf zijn 100e Ajax-wedstrijd in de 39e minuut extra elan toen hij in een een-tegen-een duel met Allback de sterkste was. Maar daar zou het bij blijven. De arme Ajax-doelman had nog een zware dobber aan de rest van de wedstrijd.

Net voor rust kreeg Heerenveen een vrije trap op ruim 16 meter van het doel. Nurmela zette zich achter de bal en gaf er een flinke curve aan. Grim hoefde echter niet ongerust te worden, want de bal ging naast.

De goal voor Heerenveen viel nog wel voor rust. De Ajax-defensie moest zich organiseren zonder Chivu, die een blessurebehandeling aan de zijlijn kreeg. Nurmela ontfermde zich wederom over de bal bij een vrije trap en vond Allback, die profiteerde van de afwezigheid van de Roemeen. De Zweed sprong hoog en kopte de gelijkmaker achter Grim, 1-1. Kort daarna floot scheidsrechter Luinge voor de rust.

In de tweede helft kreeg Ajax geen voet meer aan de glibberige grond. Uit een corner haalde Daniel Jensen de bal om en zag Grim die nog over gaan. Chivu leek erg veel pijn te hebben en strompelde over het veld. Uit voorzorg liep Tim de Cler al warm. De bijna 21-jarige Roemeen, vrijdag is het zo ver, bleef echter de hele wedstrijd staan.

De supporters in de Arena gingen af en toe staan. Elke keer als de camera naar het uitvak in Heerenveen zwenkte, klonken er positieve liederen door het verder lege stadion aan het adres van het in het klassieke shirt gehulde Ajax-bestuur en -directie.

De bestuurders kregen een zware avond. In de 69 minuten zagen zij een bijna identieke situatie als waaruit de gelijkmaker voortkwam. Opnieuw gaf Nurmela de bal voor en liep Gerard de Nooijer dwars door het verdedigende hart van Ajax, 2-1.

Nauwelijks vier minuten later, Bergdolmo had ondertussen een gele kaart gekregen, werd het zelfs 3-1. Chivu en Bergdolmo bleven het antwoord schuldig op een weergaloze Allbäck. Zijn inzet kwam terug in het veld en daar was Trabelsi te laat om de inkomende Denneboom het scoren te beletten, 3-1. Een ongekende achterstand voor de Amsterdammers.

Maar het lijden was nog niet voorbij. In de 78e minuut draaide Allbäck kort weg bij Chivu en schoot zijn ploeg naar 4-1. Vier minuten voor tijd was het weer Gerard de Nooijer die de verdediging van Ajax wist te slechten en zo Ajax naar een historische nederlaag te spelen, 5-1.