Menu
Krachtige eindspurt brengt Jong Ajax zege bij Cambuur

Krachtige eindspurt brengt Jong Ajax zege bij Cambuur

Jong Ajax heeft vrijdagavond op knappe wijze de uitwedstrijd tegen SC Cambuur gewonnen. De Ajacieden kwamen na een uur spelen op achterstand, maar stelden tussen de 80e en 82e minuut orde op zaken. Eerst kopte Frenkie de Jong de gelijkmaker binnen, waarna Jong Ajax via Pelle Clement en Justin Kluivert spectaculair uitliep naar 1-3. Door de krachtige eindspurt en de driepunter stijgt Jong Ajax naar de tweede plaats in de Jupiler League.

Voor zowel de trainer van Ajax 1 als die van Jong Ajax was het een bijzondere avond. Marcel Keizer, coach van de beloften, keerde terug bij de club die hij in meerdere functies diende. Keizer speelde bij Cambuur en was er trainer en technisch directeur. Hij stapte afgelopen zomer over naar Amsterdam om coach van Jong Ajax te worden.

Peter Bosz volgt Jong Ajax sowieso op de voet, maar zal nu helemaal met bovengemiddelde interesse hebben gekeken. Zoon Gino stond namelijk op het Cambuur-middenveld opgesteld. In de familie Bosz zal ongetwijfeld besproken zijn dat Cambuur onder leiding van het nieuwe trainersduo Sipke Hulshoff en Arne Slot aan de betere hand is. Zij nemen sinds het ontslag van Rob Maas de honneurs waar en leidden Cambuur naar twaalf punten uit de laatste vier duels.

Ezra Walian in actie.
Ezra Walian in actie.

Voorproefje
Cambuur – Jong Ajax was ook een voorproefje voor wat het Friese publiek over dertien dagen te wachten staat. In de KNVB-Beker komt dan Ajax 1 op bezoek. Grote kans dat enkele sterkhouders van Jong Ajax dan weer een bezoek aan Leeuwarden mogen brengen. Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt, Pelle Clement en Carel Eiting kregen immers in de vorige bekerronde tegen Kozakken Boys ook speeltijd. Zij waren ditmaal door Keizer ook opgesteld, evenals Thulani Serero. De Zuid-Afrikaan maakte zijn eerste speelminuten van het seizoen.

Cambuur was dus een ploeg in vorm, maar kon de eerste helft weinig brengen. De thuisploeg begon nog enthousiast en vol overgave, gesteund door de eigen aanhang, maar gaandeweg de eerste helft nam Jong Ajax de regie over. Gedurende een fase van een minuut of tien werd met dominant voetbal het fanatieke thuispubliek stil gekregen.

Bergsma dreigend
Het enige dat ontbrak waren kansen, maar die waren sowieso schaars de eerste helft. Cambuur kreeg één grote, op slag van rust. Sander van der Streek schoot echter hoog over. Voor Jong Ajax had een aanval via de rechterkant tot een mogelijkheid kunnen leiden, maar de aanname van de mee opgekomen Leon Bergsma was niet goed. Bergsma vormde het centrum met De Ligt, die donderdag zijn contract verlengde.

Bergsma kwam na de thee nog een keer in kansrijke positie, maar leek te schrikken van de plotselinge ruimte die hij na een corner had. Even later gold in zekere zin hetzelfde voor Clement, die een kopkans onbenut liet. Jong Ajax leek het prima op orde te hebben, maar kreeg na 62 minuten een rechtse directe in de vorm van de 1-0. Die kwam uit de lucht vallen, maar was wel mooi uitgespeeld. Hoefdraad haalde de trekker over.

Sensatie compleet
Jong Ajax leek even van slag, maar rechtte tijdig weer de rug. In de slotfase werd vervolgens binnen mum van tijd de achterstand omgebogen in een voorsprong. Tien minuten voor tijd claimde Justin Kluivert een strafschop. Die kreeg hij niet, maar uit de daaropvolgende corner was het alsnog raak. De Jong knikte binnen: 1-1.

Een minuut later was de sensatie compleet toen Clement alleen op het Cambuur-doel af mocht en vervolgens doeltreffend uithaalde: 1-2. Het werd nog mooier voor Jong Ajax, want in blessuretijd versierde Kluivert een strafschop. Hij ging vervolgens zelf achter de bal staan. Kluivert zag zijn inzet gekeerd worden, maar reageerde attent op de rebound: 1-3.

Scoreverloop: 62. Hoefdraad 1-0, 80. De Jong 1-1, 82. Clement 1-2, 90+2. Kluivert 1-3

Jong Ajax: Krul, Zeefuik, De Ligt, Bergsma (73. Mazraoui), Dankerlui (63. Savastano), Eiting, Serero, De Jong, Kluivert, Walian (66. Sierhuis), Clement

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Proshots/Henk Jan Dijks