Menu

Kraker moet verschil brengen

De Kraker tussen Ajax en Feyenoord die voor zondag op het programma staat, moet het verschil tussen de Amsterdammers en Rotterdammers in de competitie bewerkstelligen. Als Ajax wint is het gat acht punten. Ajax heeft dan wel een wedstrijd meer gespeeld. Bij verlies kan de formatie van trainer Bert van Marwijk Ajax voorbij. ,,En aan een gelijkspel hebben we ook niets", zegt trainer Ronald Koeman. ,,Dan is PSV de lachende derde."

De wedstrijd tegen Feyenoord is pas het tweede thuisduel na de winterstop. Koeman ,,Na de winterstop hebben we vijf van de zes duels uit gespeeld. Vooraf teken je dan misschien voor een resultaat van drie winstpartijen en twee gelijke spelen, maar nu hebben we dat voorsprongetje op Feyenoord en PSV niet kunnen nemen. We hebben twee punten laten liggen in Sittard. Dat er tegen Fortuna in een kwartier tijd meer kansen worden weggegeven dan in de andere vijf duels bijelkaar is onverklaarbaar. Dat is misschien die tien procent dat ze anders omgaan met de tegenstanders. Ze waren apatisch, terwijl de kwaliteit van de spitsen van Fortuna toch niet anders zijn dan die van de spitsen van andere clubs."

Feyenoord zal met opgeheven hoofd naar Amsterdam komen. De ploeg won donderdagavond van Glasgow Rangers en kwalificeerde zich daarmee voor de kwartfinale van het UEFA Cuptoernooi.

Die prestatie kan uiteraard op verschillende manier worden vertaald naar zondag: Feyenoord verkeert nog in de roes van de overwinning en zal de prioriteit in Europa leggen óf Feyenoord heeft zo'n dosis zelfvertrouwen gekregen dat de ploeg doorgaat in het ritme.

Koeman was aanwezig in De Kuip: ,,Ik heb genoten, ook omdat het tot de laatste seconde spannend bleef. Ik vond Glasgow Rangers beter dan Feyenoord, maar het is voor hen wel prettig dat ze zo'n Van Hooijdonk hebben lopen. Voor zulke doelpunten hoef je weinig te doen. Ook Van Persie vond ik fantastisch, wat een openbaring, zeker op die positie. Ik kende hem wel uit de jeugd maar daar speelde hij altijd achter de spits. Gezien zijn spel van donderdagavond denk ik dat je er als trainer niet onderuit kunt hem zondag op te stellen."

,,Ik heb wel het idee gekregen dat men in Rotterdam denkt dat Feyenoord heel goed was, maar dat vond ik niet. Ik zie zeker mogelijkheden voor ons. Glasgow kreeg toch ook een kans of vier, vijf. De verdediging van Feyenoord is zeker niet het sterkste deel van het team. Maar het is moeilijk te zeggen hoe die overwinning doorwerkt. Als ze hadden verloren, hadden ze alles op de competitie gegooid. Wat wel positief is, is dat PSV en Feyenoord tegenelkaar spelen. Laat dat maar harde duels zijn. Als wij op zondag tegen PSV spelen, dan moeten zij donderdag voor de tweede wedstrijd naar De Kuip."

Voor Ajax geldt het verhaal van de verwerking van de doordeweekse wedstrijd ook: Hebben de pupillen van Koeman de Limburgse knauw verwerkt en is de ploeg gemotiveerd om het eigen publiek te laten zien dat het wel degelijk met fraai voetbal een wedstrijd kan winnen.

Koeman: ,,Het duel tegen Feyenoord is een mooie en interessante wedstrijd. Het belang is groot. Ik hoef de spelers niet te motiveren, maar kan me beperken tot de tactische aspecten. De spelers zijn al dagen met deze wedstrijd bezig en de spanning zit al in het lijf. Als we winnen dan zetten we Feyenoord op 7 punten, maar speel je gelijk dan is PSV de lachende derde."

Wij memoreren graag aan 2 mei 1999. Ajax had net vijf van de zes voorafgaande competitieduels verloren en trad in eigen huis aan tegen Feyenoord. De Rotterdammers werden weggespeeld. Feyenoord, dat al kampioen was, moest toezien hoe het 6-0 werd voor de Ajacieden. Een schitterend scenario voor komende zondag, denken wij zo.

In de historie won Ajax van de 45 ontmoetingen 24 keer en speelden de sportieve aartsrivalen elf keer gelijk. Feyenoord streek tien keer de winst op, onder andere vorig seizoen. Toen wonnen de Rotterdammers in een curieuze wedstrijd met 3-4, nadat Ajax bij rust nog met 2-1 leidde. Alle doelpunten werden gemaakt door Shota Arveladze.

Maar Shota is niet meer in Amsterdam. Dus moet iemand anders die rol op zich gaan nemen. Topscorer Rafael van der Vaart herstelt nog van een knieblessure, dus hij kan het niet zijn. Misschien dat Machlas zijn totaal zondag boven de tien kan tillen,hij staat nu op 8.

Behalve Van der Vaart zijn ook Heitinga en Van der Gun aan de knie geblesseerd. Vierklau herstelt nog van een enkelkwetsuur. Ikedia deed vrijdag alleen aan de looptraining mee. Tim de Cler heeft tegen Fortuna Sittard zijn schorsing van een duel uitgezeten en is weer van de partij.

Althans, als trainer Koeman een plaatsje voor hem inruimt in het team. Want in het tweede deel van de grote partij (10 tegen 10) was er voor de Leidenaar geen plaats. Daarin stond John O'Brien linksachter en Trabelsi rechtsachter. In beide partijen hielden Chivu en Bergdolmo het centrum in de gaten. Het middenveld bestond uit drie man: Jan van Halst, Steven Pienaar en Maxwell. Zlatan en Mido bemanden de aanval, maar Zlatan gaf voor het tweede deel zijn hesje aan Machlas. ,,Pienaar speelde tegen Fortuna Sittard prima. Hij is een speler die voetballende oplossing zoekt. Hij speelt tegen Feyenoord. Op de rechtsbackpositie wordt het O'Brien of Trabelsi."

Woensdag zou PSV alweer in de halve finale van de KNVB-beker wachten. ,,Ik vind het vreemd dat de competitiewedstrijd van PSV tegen Heerenveen die voor dit weekeinde stond, van het programma is gehaald", aldus Koeman. ,,Nu hebben zij vijf dagen de tijd om zich voor te bereiden op het bekerduel. Maar er zijn voor die wedstrijd problemen met de NS geloof ik. Nou, laten ze die wedstrijd er lekker uitgooien. Dan hebben onze geblesseerden ook nog wat tijd om terug te komen."

De wens van Koeman werd verhoord. De KNVB haalde het duel van het programma.