Menu
Kreek ziet C1 winnen na valse start

Kreek ziet C1 winnen na valse start

In het AEGON Toekomst Journaal wordt op Ajax TV wekelijks aandacht besteed aan de jeugd van Ajax. Op de Toekomst kwamen afgelopen weekeinde onder meer de C1 en C2 vriendschappelijk in actie. De C1 van Michel Kreek boekte een 5-1 overwinning op de B2 van Almere City FC B2. De C2 van Frank Peereboom ging met 1-3 onderuit tegen de C1 van Almere City FC. De beide Ajax-jeugdtrainers blikken alvast terug.

,,We hebben het goed gedaan tegen tegenstanders die toch een jaar ouder zijn’’, vertelt C1-trainer Kreek. ,,Toch was het aanvankelijk wel wennen, ook omdat we de afgelopen twee weken geen wedstrijd hebben gespeeld. We kwamen al vroeg met 0-1 achter.’’ De talenten van Kreek herstelden zich al snel. Rubya Rugamana kopte raak op aangeven (vrijetrap) van Donny van de Beek. De assistgever tekende niet lang daarna zelf voor de 2-1. Met een fraaie lob over de Almeerse doelman heen, bepaalde Vince Gino Dekker de ruststand op 3-1.

,,Na een aftastende fase raakten we snel gewend aan de tegenstander’’, vervolgt Kreek zijn terugblik. ,,Daarna speelden we onze eigen wedstrijd en kregen we ook meer greep op de wedstrijd. Uiteindelijk werden er ook fraaie treffers gemaakt.’’ De 4-1 van Adham El Idrissi, fraai raak geschoten uit de draai, en treffer van Pablo Paulino Rosario (schot) waren een lust voor het oog. In de slotfase miste Shivaro Hok Avin een penalty en daarmee Ajax’ kans op een zesde treffer.

Zaterdag speelt de C1 de inhaalwedstrijd tegen en bij sc Heerenveen C1. De Ajacieden gaan in de competitie aan de leiding. Met een wedstrijd minder gespeeld bedraagt de voorsprong op FC Utrecht en Vitesse 3 punten. ,,We kunnen zaterdag dus op 6 punten van de concurrenten komen’’, besluit Kreek. ,,Een makkelijke tegenstander is Heerenveen niet. Het is, vanwege het weer en het veld, altijd lastig om daar te spelen.’’ Ajax en Almere City FC hebben sinds enkele jaren een samenwerkingsverband. De ‘zusterclub’ was afgelopen weekeinde een welkome oefenpartner.

Ajax C2: ondanks de nederlaag een nuttig experiment. Ajax C2: ondanks de nederlaag een nuttig experiment.

Hét verhaal van het oefenduel tussen Ajax C2 en Almere City C1 is samen te vatten in twee woorden: experimenteren en uitproberen. Trainer Frank Peereboom greep dit duel op de Toekomst aan om veel spelers op een andere positie aan het werk te zien. Zo stond bijvoorbeeld de, normaal, laatste man ditmaal op het middenveld. En speelde de rechtsbuiten nu in de spits. Zo waren er veel meer omzettingen en uitprobeersels. De experimenten stemden Peereboom tevreden. Veel spelers lieten zien ook op andere posities uitstekend uit de voeten te kunnen.

,,Ik wilde veel spelers ook een keer op een andere plek zien, puur om te zien of er meer in zit. Het gaat hierbij om de ontwikkeling van de spelers’’, legt Peereboom uit. ,,Op een andere positie is het vaak toch anders voetballen. Een verdediger heeft, als hij een keer op het middenveld staat, het spel nu niet alleen voor zich. Sommige posities vragen ook om een andere handelingssnelheid. Over het algemeen zijn we tevreden over de invulling van de ‘nieuwe’ posities.’’

Peereboom: ,,Positief was dat we telkens vroeg druk hebben gezet en goede kansen hebben gecreëerd. Maar als je een keer een fout maakt, merk je het verschil in fysiek. Bij een counter werden we er vaak uitgelopen. In de tweede helft konden we het fysiek niet meer volhouden. Het werd toen door de wissels ook rommeliger. Alles bij elkaar was het een geslaagd experiment. ’’

Nadat de Almeerders op een 0-2 voorsprong waren gekomen, deed Deyovaisio Zeefuik met zijn 1-2 iets terug namens de C2. Mike Aalders tekende voor de 1-3 eindstand. Zaterdag wacht de C2 een oefenduel met Haaglandia C1. ,,Ook dat is een fysiek sterke tegenstander’’, weet Peereboom. ,,We hebben dus waarschijnlijk weer een zwaar duel. Een week later vervolgen zijn Ajacieden de competitie met een wedstrijd tegen AZ.

Bekijk de samenvattingen van de C1 en C2 dinsdagavond in het AEGON Toekomst Journaal op Ajax TV


Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Bekijk hier het laatste AEGON Toekomst Journaal (met daarin de A1 & D2)