Menu
'Krijg je weleens de wastas mee?'

'Krijg je weleens de wastas mee?'

De perskamer van de Amsterdam ArenA was zaterdagmiddag even het domein van een groep journalisten in spé. Tien winnaars van de Ajax Kids Club mochten hun vragen stellen aan Diederik Boer, Anwar El Ghazi, Ricardo Kishna en Jairo Riedewald. ‘Als je profvoetballer wil worden, moet je ook goed naar je vader en moeder luisteren.’

Voor de verandering kregen de spelers van Ajax daags voor het thuisduel met ADO eens geen vragen over hun fitheid, de komende tegenstander of mogelijke nieuwe club. De winnaars van de Ajax Kids Club hadden weken gestudeerd op originele vragen. En het resultaat het mocht er zijn tijdens deze kindervariant op het populaire televisieprogramma College Tour. Zo weten we sinds zaterdag dat Ricardo Kishna de bal 400 keer kan hooghouden, Jairo Riedewald liefst 40 paar voetbalschoenen heeft en dan zijn moeder die nog iedere week trouw poetst.

De geluksvogels die de spelers bijna onbeperkt vragen mochten stellen, waren uit ruim 200 inzenders geselecteerd. Nadat ze de vier Ajacieden met een luid applaus hadden verwelkomd, volgde een spervuur aan vragen. Zoals deze van Ids Wijker aan El Ghazi: Waarom geef je altijd van die mooie assists en scoor je dan zelf niet? ,,Zo, dat is een lastige vraag. Soms moet je ook een teamgenoot laten scoren. Je kan natuurlijk niet altijd zelf het doelpunt maken. In zo’n geval geef je de bal aan een medespeler. Ik heb dit seizoen negen doelpunten gemaakt en acht assists gegeven. Dus het gaat me eigenlijk allebei wel goed af.”

De prijswinnaars kregen ook een rondleiding door de Amsterdam ArenA. Daarnaast namen ze een kijkje bij de training van Ajax. De prijswinnaars kregen ook een rondleiding door de Amsterdam ArenA. Daarnaast namen ze een kijkje bij de training van Ajax.

Onder toeziend oog van ouders, opa’s en oma’s, broertjes en zusjes probeerden de prijswinnaars op rij 1 alles over hun helden te weten te komen. Op de vraag of Kishna ook FIFA’15 speelt, antwoordde hij: ,,Zeker. In mijn team heb ik onder anderen Neymar, Cristiano Ronaldo en Benzema. Geen Messi, want dat gaat niet samen.” El Ghazi verklapte vervolgens dat Kishna ook wel eens ‘Rica’ wordt genoemd en dat hij geregeld als deejay muziek draait in de kleedkamer. Als hij El Ghazi een plezier wil doen, draait hij ‘iets van R&B en hiphop’.

Naast de tieners El Ghazi, Kishna en Riedewald was reservedoelman Diederik Boer (34) verreweg de oudste Ajacied aan tafel. Wat Boer zoal op een vrije dag doet? (vraag Fabiënne Koeman). ,,Niet veel eigenlijk. Een beetje buiten voetballen met mijn twee kinderen.” De voormalig keeper van PEC kreeg ook de vraag waarom hij zijn basisplaats in Zwolle heeft ingeruild voor een plek op de bank bij Ajax. ,,Na tien jaar PEC was ik toe aan iets nieuws. Ik heb zowel de beker als de Johan Cruijff Schaal gewonnen. Voor een club als PEC is dat uniek. Ajax is een topclub. Mooi om hier onderdeel van uit te maken.”

Zo’n tien maanden na zijn entree bij Ajax 1 weten we eigenlijk al niet beter, maar wat als El Ghazi geen profvoetballer was geworden? ,,Dan was ik waarschijnlijk accountant geweest. Op school was ik altijd goed met cijfers en wiskunde.” Als prof had hij ook nog tips voor alle jongens (en meisjes) die ooit bij Ajax hopen te spelen. ,,Je moet veel trainen, maar zeker ook naar je vader en moeder luisteren.” Dani van de Sloot wilde op zijn beurt weten of de spelers van Ajax, net als in het amateurvoetbal, weleens de wastas mee naar huis krijgen. Boer: ,,Wij hebben het geluk dat alles hier wordt geregeld.”

Dat er ook ‘nadelen’ aan het beroep van profvoetballer kleven, bleek toen El Ghazi vertelde dat hij niet elke zondagavond om 19:00 uur met het bord op schoot naar Studio Sport kan kijken. ,,Als we zelf om 16:45 uur spelen, dan ben ik niet op tijd thuis. Maar anders kijk ik altijd.”

Wil je ook een keer zo'n uniek evenement bij Ajax meemaken? Word dan lid van de Ajax Kids Club via onderstaande link

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Martijn Buskermolen

Word lid van de Ajax Kids Club

De spelers selecteren samen met perschef Miel Brinkhuis de beste vraag. Fabiënne Koeman stelde volgens de spelers de beste vraag aan Diederik Boer: waarom heb je je basisplaats bij PEC ingeruild voor een plek op de bank bij Ajax? De spelers selecteren samen met perschef Miel Brinkhuis de beste vraag. Fabiënne Koeman stelde volgens de spelers de beste vraag aan Diederik Boer: waarom heb je je basisplaats bij PEC ingeruild voor een plek op de bank bij Ajax?
Na afloop was er alle tijd voor foto's en handtekeningen. De prijswinnaars kunnen terugkijken op een unieke dag bij Ajax. Na afloop was er alle tijd voor foto's en handtekeningen. De prijswinnaars kunnen terugkijken op een unieke dag bij Ajax.