Menu

Krijgt goede herstart een vervolg in de beker?

Ajax is na de winterstop prima voor de dag gekomen tegen FC Utrecht. Donderdagavond moet de goede start een vervolg krijgen tegen sc Heerenveen, in de achtste finale van de Amstel Cup. Tegen de Friese club heeft Ajax nog iets goed te maken, want het competitieduel in oktober ging in eigen huis met 1-3 verloren.

,,Voorheen waren de wedstrijden tegen sc Heerenveen in eigen huis nooit heel moeilijk", zegt trainer Ronald Koeman. ,,Dit seizoen troffen we ze toen wij in een mindere periode zaten. In dat duel zat het bovendien niet mee. Ons werd een zuivere strafschop onthouden na een duidelijke handsbal. Maar goed. Nu hebben we wat recht te zetten en het kan een leuke wedstrijd worden."

De Amstel Cup is één van de drie nog te winnen prijzen. ,,We willen verder in het bekertoernooi", stelt Koeman dan ook. ,,Omdat we al een voorkeursbehandeling hebben doordat we pas nu instromen, is het een korte weg naar een prijs."

Heerenveen-trainer Gertjan Verbeek legt zo pal voor de wedstrijd de bal bij Ajax. ,,Laat duidelijk zijn dat Ajax de favoriet is. Zij hebben een begroting waar die van ons twee keer in past en een veel bredere selectie. Komt bij dat Ajax in het voordeel is, omdat ze een thuiswedstrijd spelen. Maar kansloos zijn we zeker niet. We hebben eerder dit seizoen al bewezen dat winnen in de ArenA mogelijk is."

De trainer van sc Heerenveen moet het wel zonder belangrijke spelers stellen. Zo zijn Mika Väyrynen, Victor Sikora, Arnold Bruggink en Yuri Rose niet inzetbaar. De opstelling van Heerenveen luidt volgens hun officiële website:
Vandenbussche, Bakkati, Seip, Hansson, Rzasa, Radomski, Hestad, Huntelaar, Yildirim, Samaras, Calincov.

Verbeek vindt wel dat de competitie van oktober niet te vergelijken is met het bekerduel deze week: ,,Er moet een winnaar komen en bovendien is het pas de tweede wedstrijd na de winterstop."

Ook Koeman weet wel bijna zeker dat er een ander Ajax staat dan het team dat met 1-3 van Heerenveen verloor. ,,Ik ben heel tevreden over hoe het afgelopen zondag ging tegen FC Utrecht. Daarom heb ik het idee om met dezelfde elf spelers te starten. Hoewel Babel heel goed inviel aan de linkerkant, geef ik Mitea weer een kans. Babel moet wel zijn ritme houden, want Charisteas mag in de UEFA Cup niet spelen. Daarom zou Babel afgelopen maandag eigenlijk drie kwartier in Jong Ajax spelen, maar dat duel werd afgelast."

Daardoor kon ook Steven Pienaar zijn rentree niet maken. De Zuid-Afrikaan zit overigens wel al bij de selectie voor het duel tegen sc Heerenveen. Dat gaat ten koste van Nourdin Boukhari. Bogdan Lobont en Tomás Galásek moeten geblesseerd toekijken en Anthony Obodai, die dinsdag ziek was, valt nog buiten de groep.

De wedstrijd begint donderdagavond om 20.45 uur en er zijn nog kaarten verkrijgbaar!

Alle wedstrijden tussen Ajax en sc Heerenveen in de Amsterdam ArenA

11-05-97 Ajax - sc Heerenveen Eredivisie 2-1
11-04-98 Ajax - sc Heerenveen Eredivisie 7-2
07-05-98 Ajax - sc Heerenveen Amstel Cup 1/2 F 3-0
13-12-98 Ajax - sc Heerenveen Eredivisie 0-0
15-08-99 Ajax - sc Heerenveen Eredivisie 3-2
03-12-00 Ajax - sc Heerenveen Eredivisie 6-2
17-03-02 Ajax - sc Heerenveen Eredivisie 2-0
29-05-03 Ajax - sc Heerenveen Eredivisie 3-0
23-11-03 Ajax - sc Heerenveen Eredivisie 3-1
16-10-04 Ajax – sc Heerenveen Eredivisie 1-3