Menu

Krol: ''Je bent nooit te oud om te leren''

Terwijl een vijftal mannen de laatste hand aan nieuwe veld legt, kijkt hij zelfverzekerd in de televisiecamera. Ajax presenteert haar nieuwste stagiair: de Nederlands record-international Ruud Krol. Krol gaat zijn stage lopen bij het tweede elftal van Ajax. Het is de bedoeling dat hij tot eind mei naast Tonny Bruins Slot op de bank zal zitten. Als speler is hij nog steeds met 83 verschijningen in het Nederlands elftal de recordhouder. Tussen 1968 en 1980 speelde Krol 457 maal voor Ajax. Hij won twee Europese bekers, twee Supercups, een Wereldbeker en zes landstitels.

'Een avonturier ben ik nog steeds', vertelt de oud-international. 'Afrika heb ik nou toch wel gezien, maar als ik ergens aan de slag kan waar het lekker weer is…Want het is hier ontzettend koud.' Bereisd is hij ontegenzeggelijk, een typisch Nederlands trekje heeft de ex-Ajacied nog steeds: lekker zeiken over het weer.

Eigenlijk heel raar: Ruud Krol is vijfeneenhalf jaar trainer geweest in Afrika. Hij is al in het bezit van het Engelse trainersdiploma. Krol, vijftig jaar oud, mag met dit papier zo aan het werk in Spanje, Italie, Schotland en Engeland. Marokko probeert, voorlopig tevergeefs, Krol in te lijven als bondscoach. Maar in Nederland mag hij nog niet aan de slag.

In oktober 1999 begon Krol aan zijn cursus Oefenmeester I. Eind mei is hij klaar, waarna hij mag beginnen aan de cursus die hem toegang zal geven tot het trainersgilde van het betaalde voetbal. 'Er ligt bij de KNVB bepaalde "know-how", waarom zou ik die dan niet oppikken?'

De stage bij zijn oude club ziet de legendarische voetballer wel zitten. 'Tonny Bruins Slot heeft met andere trainers gewerkt, met enkele hele grote trainers. Van hem kan ik nog wat leren.' Krol, die 457 wedstrijden voor Ajax speelde en 83 keer het Oranje shirt droeg, zal een paar uur na de presentatie op de bank van Ajax 2 plaatsnemen: 'Even de jongens bekijken.'