Menu
Krol: man van de lange pass

Krol: man van de lange pass

De Club van 100 van Ajax telt liefst 150 spelers die meer dan honderd officiële wedstrijden voor Ajax hebben gespeeld. In deze serie zetten we de tien Ajacieden met de meeste duels in de schijnwerpers. Deze week aandacht voor de nummer 5 op de lijst: Ruud Krol. De verdediger kwam in totaal tot 457 wedstrijden in dienst van Ajax.

Krol debuteerde in het seizoen 1968-1969 voor Ajax. In 1980 was hij de laatste Ajacied van de gouden generatie uit de beginjaren ‘70 die afscheid nam; Krol zocht zijn heil bij het Canadese Vancouver Whitecaps. Behalve 339 competitieduels, speelde Krol 41 bekerwedstrijden, 68 Europa Cup-duels en droeg hij negenmaal het Ajax-shirt in overige competities.

In zijn begintijd bij Ajax groeit Krol uit tot een vaste waarde op de linksbackpositie. Jaren later verhuist hij naar het centrum van de verdediging en krijgt hij de aanvoerdersband. De Amsterdammer verwerft vooral veel faam met zijn prachtige trap. Niet zelden legt hij een bal panklaar voor een van zijn medespelers.

Hoewel Krol in het seizoen 1968-1969 nog Theo van Duivenbode voor zich moet dulden, verovert hij in zijn tweede jaar een basisplek onder trainer Rinus Michels. De generaal doet zelfs in alle competitiewedstrijden een beroep op zijn flankverdediger. In de daaropvolgende jaargang mist Krol het slot vanwege een beenbreuk, die hij had opgelopen in de bekerwedstrijd tegen NEC. Daardoor ontbreekt hij onder meer in de Europa Cup 1-finale tegen Panathinaikos.

Met Nico Rijnders als zijn vervanger verovert Ajax op Wembley voor het eerst de 'Cup met de Grote Oren' door de Grieken met 2-0 te verslaan. Wie de beelden van destijds terugziet, herkent een feestvierende Krol op krukken.

Ruud Krol keerde na zijn spelerscarrière onder meer als assistent-trainer terug bij zijn oude liefde Ajax. In 2007 viert hij samen met Danny Blind (op een volgepakt Leidseplein) de winst van de KNVB Beker. Ruud Krol keerde na zijn spelerscarrière onder meer als assistent-trainer terug bij zijn oude liefde Ajax. In 2007 viert hij samen met Danny Blind (op een volgepakt Leidseplein) de winst van de KNVB Beker.

In de daaropvolgende seizoenen krijgt Krol echter een herkansing en verschijnt hij in 1972 en 1973 aan de aftrap voor de Europa Cup 1-finales tegen respectievelijk Internazionale en Juventus. Met Krol en Wim Suurbier als vleugelverdedigers wint Ajax in 1972 van Inter door twee treffers van Johan Cruijff. Een jaar later wordt de 'oude dame' geklopt door een doelpunt van John Rep.

Als na 1973 het gouden Ajax langzaam afbrokkelt en de ene na de andere dragende speler de club verlaat, blijft Krol uiteindelijk als enige over. In die jaren wordt in eigen land de hegemonie overgenomen door met name PSV. Ook in internationaal opzicht kunnen de Amsterdammers weinig potten meer breken.

Pas in 1977 legt de club pas weer beslag op de landstitel. Tomislav Ivic is in die dagen de trainer. Krol is de absolute leider van een elftal met onder anderen de jonkies Simon Tahamata en Tscheu la Ling. Ook in 1979 en 1980 leidt Krol Ajax naar de landstitel. De sierlijke verdediger viert zijn vijfde en zesde kampioenschap als Ajacied.

Behalve bij Ajax is Krol ook jarenlang aanvoerder en een van de belangrijkste steunpilaren van het Nederlands elftal. Met 83 interlands is hij tot 2000 recordhouder van Oranje. Dat jaar neemt Aron Winter de eretitel over. Tevens maakt Krol met Oranje zijn opwachting op het wereldkampioen van 1974 en 1978 in Duitsland en Argentinië. Ook op de EK’s van 1976 en 1980 is de Ajacied present.

Na zijn avontuur in Canada stapt Krol over naar de Serie A, waar hij voor Napoli gaat spelen. In Italië groeit hij uit tot publiekslieveling vanwege zijn prestaties, maar ook zijn uiterlijk spreekt tot de verbeelding. Uiteindelijk sluit Krol zijn loopbaan in 1986 af bij het Franse Cannes.

Na zijn actieve carrière stapt Krol in het trainersvak en keert hij als zodanig terug bij Ajax, waar hij onder meer enkele jaren de rechterhand is van hoofdtrainer Ronald Koeman. Daarnaast is hij bij Oranje de assistent van bondscoach Louis van Gaal. Na deze periodes zoekt hij opnieuw het avontuur in het buitenland en is hij hoofdtrainer in landen als Frankrijk, Egypte, Zuid-Afrika en Tunesië.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (midden) en Erfgoed Ajax