Menu

Krol: 'Vertrouwen putten uit zondag'

Een van de taken van de trainer van Ajax is om daags voor een wedstrijd de pers even bij te praten over eventuele blessures, de komende wedstrijd en wellicht enige randzaken die ter sprake komen. Ruud Kol nam vandaag die taak op zich. Niet voor het eerst, maar wel voor de eerste keer sinds Ronald Koeman geen hoofdtrainer meer is.

,,Eigenlijk is de blessurelijst te groot", stak Krol van wal. ,,Rasmus Lindgren en Rafael van der Vaart zijn niet ziek meer en hebben beide inmiddels weer enkele trainingen afgewerkt", klonk het vervolgens positief. Maar aan het reeds bestaande lijstje blessures, Pienaar, Grygera, Vonk en Galásek , is de naam van Nigel de Jong toegevoegd. De Jong kreeg in de wedstrijd tegen Roda JC afgelopen zondag een tik tegen zijn scheenbeen en moet daardoor het Amstel-Cupduel met ADO aan zich voorbij laten gaan. . ,,Stel dat we Maduro, Lindgren en Emanuelson nou niet hadden. Dan hadden we maar zestien spelers mee kunnen nemen", rekende Krol. Gelukkig heeft de technische staf nu de beschikking over negentien spelers. ,,Dat is het voordeel van onze jeugdopleiding. We kunnen jongens makkelijk in laten stromen. Neem nu Maduro. Hij traint al een tijdje mee met de selectie. Zo went hij, onder andere, aan het tempo, want dat ligt bij de A-selectie veel hoger. En als hij dan moet spelen kan hij veel makkelijker meekomen. Kijk maar naar de wedstrijd tegen Roda afgelopen zondag. Hij staat voor het eerst in de basis en speelt meteen een goede wedstrijd. Ik heb het zelf ook meegemaakt. Ik speelde eerst een jaar in het tweede toen ik zestien was. Op een gegeven moment mocht ik ´s middags met de A-selectie trainen. Dan wordt het veel makkelijker om in te stappen", zei Krol.

Voor het duel tegen ADO Den Haag wil de technische staf in principe niet veel veranderen ten opzicht van zondag. ,,Maar je weet nooit wat er nog kan gebeuren", verklaarde Krol. ,,In Auxerre stond Lindgren ´s ochtends op met keelpijn, ´s avonds had hij negendertig graden koorts. Vandaar dat we ervoor kiezen om negentien spelers mee te nemen. Tonny en ik gaan er nog een nachtje over slapen en dan praten we morgen over wie er waar gaat spelen. We zullen in ieder geval een aanpassing moeten doen omdat De Jong in Amsterdam achterblijft. Maar voor die positie hebben we meerdere opties. We kijken naar de formatie waar wij van denken dat die ADO kan kloppen woensdagavond."

Ajax trainde vandaag op de Toekomst zodat de spelers hun schoeisel uit konden kiezen. ,,ADO heeft nog een oud stadion en is een van de weinige clubs zonder veldverwarming. Het is al een tijd geleden dat we op een bevroren veld gespeeld hebben. De schoenenkeus is dan heel belangrijk en die is tevens heel persoonlijk. Om morgen niet voor verrassingen te komen staan, heeft iedereen vandaag tijd gehad om zich daarop voor te bereiden. Het veld zal hard zijn", denkt Krol.

Al twee keer eerder stonden Ajax en ADO dit seizoen tegenover elkaar. En twee keer werden de punten gedeeld: in september werd het in Den Haag 3-3, een maand geleden bleef het, na een slechte wedstrijd in de Amsterdam ArenA, 0-0. ,,ADO heeft een fysiek sterke ploeg", liet Krol weten. ,,En ze zijn in de 'winning mood'. Het wordt sowieso een moeilijke wedstrijd, want in de Amstel Cup geldt een hele andere mentaliteit. Je wint of verliest. Laten we hopen dat wij als winnaar van het veld stappen." Naast een moeilijke wedstrijd is het duel ook heel belangrijk, volgens de trainer. ,,We zijn nog in de strijd om twee prijzen. De ene is het kampioenschap. Ik weet ook dat we een behoorlijke achterstand hebben opgelopen. Maar de competitie is nog niet gelopen en de prijzen worden nog steeds niet voortijdig verdeeld! En de tweede prijs is natuurlijk de Amstel Cup. Wij zullen er alles aan doen om die te winnen. De wedstrijd tegen Roda afgelopen zondag was eigenlijk heel absurd. Dan weer speelden we met een oranje bal, dan weer met een witte, af en toe lag er sneeuw op het veld, dan was die weer gesmolten. Maar goed, we wonnen wel. En daar kunnen we een hoop vertrouwen uit putten", aldus Ruud Krol.