Menu

Kunst en sport ingrediënten voor waardevolle middag

Begin februari van dit jaar nam de Ajax-selectie de penseel ter hand tijdens een masterclass schilderen in het Van Gogh Museum. De opdracht voor de spelers was hun interpretatie van de zonnebloemen van Van Gogh te vereeuwigen op het witte doek. Donderdagmiddag werden de creaties geveild in Christie's te Amsterdam. De opbrengst van de masterclass, geinitieerd door ABN AMRO, gaat naar de Johan Cruijff Welfare Foundation. Het bleek een groot succes.

Johan Cruijff zelf opende de veiling. Het eerste schilderij dat onder de hamer ging was dat van Ronald Koeman. Op het doek is een hand te zien tegen een blauwe achtergrond. Cruijff: ,,Ik denk dat hij toen al wist dat hij de dubbel kon pakken, zijn hand is al in de lucht." Voor ? 1100 is het doek van eigenaar verwisseld.

Een voor een kwamen alle stukken voorbij, getoond door een kindje in Ajax-shirt. De veiliingmeesters dreven vakkundig de prijs omhoog. Bij het schilderij van Cristian Chivu moest het bieden vooral in goede banen worden geleid, het leek wel of iedereen meebood. Het werd uiteindelijk een spannende race, waarbij een vertegenwoordiger van de ABA (Ajax Business Association) aan het langste eind trok: ? 5200 maar liefst bracht het werk van de hand van Chivu op. ,,Nu voel ik me een echte kunstenaar", luidde de reactie van de aanvoerder.

Cedric van der Gun liet merken van meer verstand te hebben dan alleen voetbal. In de microfoon van Humberto Tan legde hij de aanwezigen uit dat hij de bedoeling had middels zijn schilderij een kunstenaarsgenootschap te stichten, net zoals Van Gogh. De meester wilde namelijk allerlei kunstenaars samenbrengen teneinde de schilderskunst te vernieuwen. Het leverde Van der Gun een enthousiast applaus op van de kunstliefhebbers in de zaal.

De verwachtingen waren hoog gespannen voor het doek van Joey Didulica. Schilderen is een hobby van de keeper: ,,Meestal gooi ik gewoon wat verf tegen het doek, maar nu moest ik me aan de opdracht houden". Het hoogste bod voor het schilderij van Didulica, waar de warmte van zijn geboorteland Australie in terugkomt, was ? 1500. Van blijdschap rende de Ajacied naar de vrouw die zijn creatie kocht en gaf haar spontaan drie zoenen!

De veilingmeester kwam met een verrassing nadat alle schilderijen verkocht waren. Twee t-shirts van de Van Gogh-Gaugain-tentoonstelling werden als extraatje geveild, mét de handtekening van Johan Cruijff. De spelers gingen zich roeren en boden mee. Galásek bood tot het einde en mag zich de trotse eigenaar noemen van twee gesigneerde shirts. Maar het hield niet op: nog twee gesigneerde shirts gingen onder de hamer. Dit maal bood Chivu het langst. De aanvoerder was zichtbaar erg verheugd over zijn aankoop. De vier shirts leverden de Welfare Foundation nog eens ? 1000 extra op.

Johan Cruijff was aangenaam verrast met de opbrengst. Het totaalbedrag kwam uit op maar liefst ? 24.250! Cruijff:,,Ik had geen verwachting, maar dit was meer dan goed. Het was een uniek idee van ABN AMRO.

Voor de spelers is het ook speciaal, ik had niet gedacht dat voetballers zo goed konden schilderen. Maar het zijn natuurlijk artistieke mensen en die kunnen toch wel wat. Ik vind het leuk dat de spelers open staan voor zoiets. Het is nogal wat dat ze zich zo durven blootgeven. Ik ben blij dat zij op zo'n speciale manier iets kunnen doen voor de minder bedeelden. Ik hoop dat er nog veel meer van dit soort initiatieven volgen."