Menu
Kwartfinale felbegeerd door Ajax en Kopenhagen

Kwartfinale felbegeerd door Ajax en Kopenhagen

Ajax en FC Kopenhagen zijn hongerig naar Europees succes. De Ajacieden wensen voor het eerst in veertien jaar weer eens de kwartfinale van een Europees clubtoernooi te bereiken, terwijl de Deense opponent bij de laatste acht hoopt te debuteren. Kopenhagen schopte het nog nooit zover.

De laatste keer dat de Amsterdammers in Europees opzicht van zich lieten spreken, was in het seizoen 2002-2003. Destijds werd op een haar na naast de halve finale van de Champions League gegrepen. De latere winnaar AC Milan stak er met een last-minute treffer van Jon Dahl Tomasson een stokje voor. Het was meteen de laatste keer dat Ajax bij de laatste acht in Europa van de partij was.

Gevreesde strafschoppen
Ajax heeft negen Europese trofeeën in de prijzenkast, en kreeg daarvoor veel complimenten en internationale erkenning. Op het gebied van strafschoppen staan de Amsterdammers er minder goed op. Ajax heeft van alle Europese clubs de minste staat van dienst op het gebied van strafschoppenseries. Alle vijf de penaltyreeksen in Europees verband gingen namelijk verloren.

Overigens vierde Ajax wel een groot internationaal succes vanaf de stip. In 1995 kroonde het gouden elftal van toenmalig trainer Louis van Gaal zich tot wereldkampioen door Grêmio te verslaan.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst