Menu
'Laat de Italianen maar komen'

'Laat de Italianen maar komen'

In haar tweede blog van deze maand blikt Stefanie van der Gragt terug op het debuut van de Ajax Vrouwen in de UEFA Women's Champions League. Woensdagavond verdedigt ze met de Ajax Vrouwen een 1-0-voorsprong in Brescia.


Iedere maand houdt een Ajacied een blog bij voor Ajax.nl. Zij schrijven over hun leven en het reilen en zeilen rondom Ajax. Stefanie van der Gragt is deze maand onze blogger.


Wat een mooie avond was het vorige week woensdag op de Toekomst. We speelden onze eerste wedstrijd in de UEFA Women’s Champions League en de sfeer was geweldig.  Mede dankzij de support van de fans lukte het ons met z’n tienen om Brescia met 1-0 te verslaan, na een prachtige voorzet van Desiree van Lunteren en een goede kopbal van invaller Linda Bakker. Eerlijk gezegd had ik niet meer verwacht dat we nog een goal gingen maken. Nu we ze in ondertal hebben verslagen, zijn de verwachtingen hooggespannen. We zijn er echter nog lang niet.

'Ze schreeuwen moord en brand bij een tikkie'

Dat de Italianen een heel andere mentaliteit hebben als wij merkten we vorige week bij de thuiswedstrijd tegen Brescia. Ze schreeuwen moord en brand bij een tikkie en proberen daarmee vrije trappen te forceren. Het kostte Marjolijn na 21 minuten al een rode kaart. Ze probeerde zich los te rukken van een Italiaanse en maakte daarbij een slaande beweging. Toen moesten we verder met 10 man. Het was een zware wedstrijd, maar gelukkig wisten we nog de 1-0 te maken. Een mooie uitgangspositie. Vooral dat we geen tegengoal hebben gekregen, kan in ons voordeel werken.

In de heenwedstrijd gaf Stefanie van der Gragt haar opponent geen centimeter ruimte.
In de heenwedstrijd gaf Stefanie van der Gragt haar opponent geen centimeter ruimte.

In Italië moeten we weer ons eigen spel spelen en lekker voetballen. Zij moeten, wij willen. Ik verwacht dat Brescia vanaf de eerste minuut druk op ons doel zal uitoefenen. Wij moeten niet in paniek raken en de ruimtes tussen de linies goed opvullen. Zij zullen het Italiaanse publiek dit keer mee hebben.

'Dit zijn de mooiste duels'

Ik voetbal omdat ik zulke wedstrijden wil spelen. Het hoogste van het hoogste. Het maakt eigenlijk niet uit tegen wie. Ik vind het écht fantastisch. Ik heb bij Twente ook Champions League gespeeld, tegen Bayern München. We schakelden de Duitsers uit. Dat was helemaal geweldig. Dat wil ik hier bij Ajax ook meemaken. Daarna speelden we tegen FC Barcelona. Die verloren we 2 keer met 1-0. Geen grote nederlaag, maar het niveauverschil was toch wel erg groot. Als we verder komen ten koste van Brescia zou het gaaf zijn als we tegen Barcelona moeten.

Je vraagt je misschien af waarom het spelen in internationaal verband zo gaaf is. Ik zal proberen dat uit te leggen: de sfeer is zo anders dan in de Eredivisie. Het niveau is hoger en de spanning is groter. Iedereen heeft wedstrijdspanning, maar hier is sprake van een ander soort spanning dan als je een competitiewedstrijd speelt. Hier moeten we gewoon van genieten en er alles uithalen wat erin zit.

'Wij hebben er ontzettend veel zin in'

Afgelopen week was die eerste wedstrijd al het gesprek van de dag. Alles was nieuw. Ik vond het heel leuk en de meiden konden ook niet wachten. Nu is het nieuwe er een beetje af en worden we gesteund door het resultaat. Maar nieuw is natuurlijk wel het spelen van een uitduel in de Champions League. Dat zal misschien weer andere spanning met zich meebrengen.

We gaan er alles aan doen om ook die wedstrijd te winnen. Het zal een zware wedstrijd worden, maar we zullen het beleven. Laat de Italianen maar komen. Wij hebben er ontzettend veel zin in!

Lees ook: Bakker: 'We hebben al bewezen dat we ze aankunnen'
Lees ook: Ajax Vrouwen slepen overwinning uit het vuur bij CL-debuut