Menu
Laatbloeier wil zich in de kijker spelen

Laatbloeier wil zich in de kijker spelen

Als er iemand is met een merkwaardig verloop van zijn voetballoopbaan, dan is het Mimoun Eloisghiri wel. De Arnhemmer begon pas op zijn vijftiende met voetballen, maakte acht jaar later een reuzenstap naar de Eredivisie en hoopt zich in de amateurtak van Ajax weer in de kijker te spelen. ,,Er wordt van mij geëist dat ik het verschil maak.”

Wat als? Die vraag wordt vaak in sportterminologie gebezigd. Het is vaak het eerste wat mensen zich afvragen als Eloisghiri vertelt dat hij pas op zijn vijftiende voor het eerst tegen een bal trapte. Zelfs op straat voetballen was er voor hem niet bij geweest. Maar wat als de buitenspeler wel als kleine jongen begonnen was? Had hij dan nu in de Eredivisie gespeeld? Eloisghiri weigert er bij stil te staan.

,,Ik geloof in het lot. Dat is de moraal van het verhaal. Het moest zo zijn voor mij”, vertelt hij. Het is voor Eloisghiri geen vanzelfsprekendheid dat hij verder was gekomen als hij wel van jongs af aan had gespeeld. Ik heb genoeg vrienden die vanaf hun zesde of zevende hebben gevoetbald en hun opleiding vergooid hebben. Sommigen waren naar eigen zeggen de eerste speler van hun lichting, boven jongens als Nicky Hofs en Theo Janssen, en die spelen nu niet eens in de Topklasse.”

,,Het zou me wel geholpen kunnen hebben”, vervolgt Eloisghiri. ,,Nu ging ik van de Tweede Klasse naar de Eredivisie.” De stap van Presikhaaf naar PEC Zwolle ging hem verbazingwekkend goed af, mede door de steun van Jaap Stam, de toenmalige assistent van Art Langeler. ,,We hadden een super leuk team en iedereen was gek op mij. Ik werd de ruwe diamant genoemd. Tegen Heerenveen maakte ik mijn debuut en versierde ik binnen een kwartier een strafschop.”

Eloisghiri kreeg als beloning voor zijn ontwikkeling contractverlenging aangeboden, en ondanks het advies van Stam om rustig na te denken, tekende hij vrijwel meteen. ,,Het was mijn eerste profcontract. Het ging enorm goed bij PEC en en ik wilde doorpakken.” De trainerswissel, Ron Jans kwam voor Langeler, pakte voor hem echter nadelig uit. ,,Vooropgesteld: ik vind dat het altijd aan jezelf ligt. Maar als een trainer het in jou ziet zitten kan alles. Dat was onder Jans niet zo. Ik had veel minder vertrouwen.”

De 25-jarige Eloisghiri is vastberaden het vertrouwen van trainer Bart Logchies uit te betalen. De 25-jarige Eloisghiri is vastberaden het vertrouwen van trainer Bart Logchies uit te betalen.

In de winterstop van vorig seizoen liet Eloisghiri zijn contract ontbinden. De mogelijkheid om op amateurbasis bij FC Emmen aan de slag te gaan, liet hij een klein jaar geleden lopen. Hij kon het niet opbrengen. Eloisghiri zou bij fusieclub AFC Arnhem gaan spelen, maar hij liet zich door goede vriend Siver Abdulrahman overhalen om naar Ajax te komen. Na zo’n vier maanden in Amsterdamse dienst begint Eloisghiri weer de oude te worden. Een lange periode van inactiviteit had hem ver teruggeworpen. Zeven tot acht maanden had hij bijna niets gedaan. ,,Ik voel dat ik nu fit aan het worden ben, ondanks dat ik al vijf wedstrijden in de basis ben begonnen.”

Eloisghiri is trainer Bart Logchies dankbaar. De coach hield altijd vertrouwen in de spits. ,,Hij benadrukte dat ik me geen zorgen moest maken en dat ik eerst fit moest worden. Ik speelde in het tweede elftal en was in die wedstrijden heel slecht. Die gedachte maakte me gek. Toch gaf Bart me de kans. Het had ook anders kunnen lopen. Een trainer had me ook kunnen laten voetballen in het tweede totdat ik een keer zou gaan presteren.”

De 25-jarige Eloisghiri is vastberaden het vertrouwen van Logchies uit te betalen. ,,Er breekt een hele belangrijke periode voor mij aan. Ik kom uit de Eredivisie. Er wordt van mij gevraagd, sterker nog geëist, het verschil te maken. Dat is niet eenvoudig. De Topklasse is een taai niveau. Wij hebben goede voetballers, maar wij blijven de underdog. Ik ben niet gierig, maar ik heb vaak het gevoel dat ik het moet doen en drijf dan mijn acties te ver door. Ik moet de juiste momenten leren herkennen.”

Ajax Zaterdag 1 staat momenteel tiende in de Topklasse, slechts twee punten boven de de streep. ,,Ik denk dat wij over de afgelopen weken niet ontevreden mogen zijn. Van IJsselmeervogels kun je verliezen. Bij HHC Hardenberg een punt pakken is knap, hoewel wij eigenlijk bij rust met 5-0 achter hadden moeten staan. Wij gaan ons wel handhaven, daarvan ben ik overtuigd, maar veel zal afhangen van blessures en schorsingen. Als we er veel krijgen, kunnen we het moeilijk gaan krijgen.”

Daarnaast heeft Eloisghiri nog een persoonlijk doel. ,,Ik ben tevreden als ik aan het einde van het seizoen gewild ben. De voetballerij is een raar wereldje. Ik heb aan het prof zijn mogen ruiken en proeven, maar ik heb er niet van genoten. Ik hoop op een tweede kans. Een mooie club in de Jupiler League moet mij zeker passen. Ik kan het niveau aan, elke Zwolle-speler zal dat beamen. Een jongen als Mokotjo stuurt mij niet voor niets een berichtje of die nog ergens een lijntje moet opengooien."

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees