Menu

Laatste duel tegen amateurs valt Ajax zwaar

Tegen de amateurs van DVS ´33 had Ajax het zwaar in de laatste wedstrijd van het trainingskamp in De Lutte. Het werd ´slechts´ 6-0 voor Ajax in Ermelo tegen de eersteklasser. Niet omdat de tegenstand zo veel groter was dan in de voorgaande wedstrijden, al speelde de thuisploeg lang niet onverdienstelijk; de grootste opponenten van de Amsterdammers waren zaterdag de vermoeidheid en de hitte. De wedstrijd betekende het debuut voor Ajax van nieuwe aankoop Julien Escudé. De Fransman speelde een helft.

,,Logisch'', noemde trainer Ronald Koeman het onvermogen van Ajax om het duel met dubbele cijfers af te sluiten. ,,De jongens zijn moe. Ze hebben de hele week zeer hard getraind. En de warmte was in dat opzicht ook een factor vanmiddag.´´ Koeman was te spreken over het spel van Julien Escudé. ,,Hij kan, vooral verdedigend, sterk koppen´´, zei Koeman. ,,Natuurlijk kan en moet alles nog beter, maar dit was zijn eerste keer en we zijn blij met zijn komst´´ De kopkracht van Escudé was zaterdag indrukwekkend. Een aantal maal torende de Fransman in een luchtduel boven iedereen uit. Verder was het moeilijk een indruk van de kwaliteiten van de verdediger te krijgen, daar het spel zich voornamelijk op de helft van DVS afspeelde.

Met Escudé als centrale verdediger, geflankeerd door Hatem Trabelsi en Maxwell, startte Ajax in de Ermelose hitte voorzichtig. In de dertiende minuut opende Wesley Sonck de score op aangeven van Steven Pienaar. Het was pas de tweede grote kans voor Ajax, bij de eerste trof Rafael van der Vaart de lat. Sonck speelde zaterdag zeker niet slecht, zo gaf hij de goals van Wamberto (23ste minuut) en Boukhari (36ste minuut) knap aan. De nieuwe Belgische spits van Ajax, die door een lichte blessure van Zlatan Ibrahimovic de hele wedstrijd speelde, was echter wat ongelukkig in de afwerking. Ongetwijfeld wilde Sonck bewijzen wat een doelpuntenmachine hij kan zijn en greep bij enkele missers dan ook vertwijfeld naar zijn hoofd. Ajax hoeft zich echter geen zorgen te maken over de Belg, die hard werkte en het spel goed ziet. Ongetwijfeld gaat hij er in wedstrijden tegen profteams nog wel een paar maken. Ook Ronald Koeman liet na afloop weten vertrouwen te hebben in zijn nieuwe spits. Ajax had voor rust nog wel de marge moeten vergroten, maar Rafael van der Vaart zag een penalty gestopt door de prima keepende doelman Remco van Lopik van de thuisploeg.

Halverwege de wedstrijd, die in beide helften stilgelegd werd om de spelers gelegenheid te geven wat te drinken, leidde Ajax met 3-0. Met vier wissels in de ploeg begonnen de Amsterdammers goed aan de tweede helft. Vijf minuten na rust kopte Jari Litmanen de 0-4 achter doelman Apeldoorn. Negen minuten later was het weer Wamberto die scoorde en Ajax leek toch weer af te stevenen op een zeer ruime overwinning. In de voorgaande duels tegen de amateurs was de gemiddelde score immers 10-0.

Maar na een kwartier in de tweede helft viel Ajax terug. De ploeg was zichtbaar vermoeid van de zware trainingsweek in De Lutte en ook de hoge temperatuur ging de Amsterdammers parten spelen. Een andere, en zorgwekkender reden dat de machine stokte, was het uitvallen van Jari Litmanen, die een schop tegen zijn knie kreeg en in de 66ste minuut vervangen moest worden door de in de rust gewisselde Nourdin Boukhari. Litmanen maakt het spel van Ajax snel door zijn enorme inzicht en subtiele passes. Het is dan ook te hopen voor Ajax dat de Fin niet lang last houdt van zijn knieblessure want hij is nog steeds van grote waarde voor zijn team.

Pas in de 88ste minuut kwam Ajax weer tot scoren, via een fraaie knal van Wesley Sneijder. Vervolgens haastten de Ajacieden, na wel eerst de plaatselijke jeugd van een handtekening te hebben voorzien, zich naar de bus op weg naar huis. Zondag vrij, maandag trainen en dinsdag op weg naar Engeland, voor oefenduels tegen Nottingham Forest en Derby County. Dan zal Koeman ook wat meer van zijn opstelling prijsgeven. ,,Nu heb ik iedereen laten spelen, dat ben ik in Engeland niet van plan. Niet dat ik dan al met mijn vaste elf ga spelen, maar met een ´ruimere basis´. Natuurlijk houden we er ook nog rekening mee dat er nog spelers bijkomen. Maar daar hoop ik binnenkort wat meer over te horen´´, aldus Ronald Koeman.