Menu

Laatste lustrum heeft Ajax patent op 1-0 winst op NAC

De laatste vijf jaar won Ajax in eigen huis steeds met 1-0 van NAC. De Bredase formatie bleek moeilijk te bestrijden en dat ondervond ook Feyenoord onlangs aan den lijve. De Rotterdammers verloren met 2-1 van de huidige nummer 5 van de KPN Eredivisie. Ajax deed het de laatste competitiewedstrijd niet al te best, want in Doetinchem werden twee punten ingeleverd. De ontmoeting met NAC betekent ook een terugkeer van Youssouf Hersi in de Arena. ,,Sinds de eerste dag dat ik bij NAC ben, speelt deze wedstrijd al door mijn hoofd", zegt de rasechte nummer 10 zelf.

Het Ajax-talent Hersi is dit seizoen verhuurd aan de Brabantse equipe van trainer Henk ten Cate. De van geboorte Etiopische speler kwam tijdens de roemruchte 9-0 wedstrijd tegen Sparta op 18 maart voor het laatst op het ArenA-veld. Omdat Ajax het raadzaam vond dat Youssouf vooral veel speelminuten maakte, werd het talent verhuurd aan NAC.

Maar ook daar is hij niet zeker van een basisplaats. Nadat hij in negen achtereenvolgende duels wel aan de aftrap verscheen, voerde Ten Cate een nieuwe beleid. De NAC-trainer kiest afhankelijk van de tegenstander en het te spelen systeem wie hij opstelt: Hersi of Sergio. In de uitwedstrijd tegen Sparta moest de verhuurde Ajacied het doen met een invalbeurt van krap een half uur. Tegen Feyenoord was het eveneens de Braziliaan die startte en mocht Hersi alleen de laatste 13 minuten spelen.

Of hij zondag zal spelen, is dus maar de vraag. ,,Ik zou het terecht vinden als Sergio zondag start", aldus Hersi zelf. ,,Hij heeft de laatste twee wedstrijden heel goed gespeeld en zelfs gescoord. Dat is pech voor mij, maar waar je ook komt, er zal altijd concurrentie zijn. Dat deze wedstrijd voor mij andere sentimenten gelden, moet ik niet op de trainer afreageren."

Want dat deze wedstrijd speciaal is voor de jongeling is duidelijk. ,,Sinds mijn eerste dag bij NAC speelt deze wedstrijd al door mijn hoofd. Als ik zondag speel, zal het de eerste keer zijn dat ik tegen Ajax uitkom. Voor mij is dat een raar gevoel. Ik speel tegen mijn oude teamgenoten. Daarbij heb ik natuurlijk ook een Ajax-hart."

Extra bewijzen dat hij bij Ajax thuis hoort, hoeft niet. ,,Ze weten bij Ajax wel wat ik kan. Ik ben naar NAC gegaan om mij te ontwikkelen. Dat is al gelukt en ik ontwikkel mij nog steeds. Dus om juist in deze wedstrijd goed te spelen, boeit me niet echt. Natuurlijk wil ik wel scoren en winnen. Dat geeft een goed gevoel, maar aan de andere kant doe ik dan de Ajax-supporters en Ajax pijn. Ik heb daarom gemengde gevoelens over de wedstrijd."

Bryan Roy ging de omgekeerde weg van Hersi. Vorig seizoen speelde Bryan Roy - nu meetrainend met Jong Ajax- nog mee met NAC tegen Ajax.

In die wedstrijd kreeg Ajax legio kansen, maar stuitte keer op keer op de uitmuntende doelman Gabor Babos. Het was uiteindelijk invaller Daniel Cruz, die de bevrijdende treffer achter de Hongaarse keeper schoot.

Bij Ajax zit Zlatan zijn laatste wedstrijd van de schorsing uit, zodat hij volgende week tegen PSV weer van de partij is. Geblesseerd zijn nog altijd Petri Pasanen, Cedric van der Gun, Ferdi Vierklau, Daniel Cruz en Hatem Trabelsi. Deze week voegde Pius Ikedia zich (opnieuw) bij de geblesseerden. Hij heeft last van een bovenbeenspier. Yakubu hervatte evenals Maxwell de groepstraining. Mido werkte afgelopen week hard aan zijn conditie. Of die extra arbeid voldoende is om weer bij de selectie voor het duel tegen NAC te zitten, zal zaterdag moeten blijken bij de laatste training.

Of de teleurstelling bij Chivu en Galasek over het missen van het WK, en bij Zlatan, Van der Meyde, Heitinga en Van der Vaart over het mislopen van het EK voor spelers tot 23 jaar verwerkt zijn, wordt dan ook duidelijk.