Menu

Laatste rondje voor de 'Pride of Mokum'

Na het door Ajax met 3-0 gewonnen duel tegen Heerenveen namen Aron Winter, Richard Witschge, Davide Mendes da Silva, Henk Timmer en voorzitter Michael van Praag afscheid van de supporters in de Arena.

Helaas moest de eveneens afscheid nemende Joey Didulica verstek laten gaan bij de huldiging. De sympatieke doelman onderging woensdag een operatieve ingreep. Door een haag van jeugd- en eerste-elftalspelers werden de scheidende Ajacieden naar het midden van het veld geleid. Jari Litmanen, Danny Blind, Sonny Silooy, Rafael van der Vaart en Rob Witschge droegen de bekers het veld op die Ajax onder het voorzitterschap van Michael van Praag gewonnen heeft.

Richard Witschge nam de microfoon ter hand en bedankte de voorzitter voor het goede werk dat hij in de afgelopen veertien jaar voor de club gedaan heeft. Van Praag kreeg vervolgens van de supporters een shirt met zijn naam erop, en een kolossale voorzittershamer. 'Michael bedankt', zong de trouwe supportersschare.

Michael van Praag nam vervolgens afscheid van Winter, Witschge, Timmer en Mendes da Silva. Vooral toen Winter en Witschge aan de beurt waren, gingen de supporters helemaal uit hun dak en zongen ze de twee oer-Ajacieden toe dat ze de 'Pride of Mokum' waren. Aron Winter en Richard Witschge ondergingen de huldigingen begeleid door hun kinderen.

,,Voor het eerst in mijn leven had ik spanning voor de wedstrijd'', zei Richard Witschge na afloop. ,,De jongens begonnen te dollen in de kleedkamer. 'Ga maar rustig zitten Richard. ' Ik ben serieus begonnen aan de wedstrijd maar het draaide niet. Heerenveen maakte het ons ook moeilijk. In de tweede helft begonnen we met een voorsprong en dan speel je wat vrijer. Ik voelde me ook losser'', aldus de Amsterdammer met het fluwelen linkerbeen.

,,Wesley Sneijder, Maxwell en Rafael van der Vaart kunnen allemaal op mijn positie spelen, dat maakt het makkelijker voor me'', zei Witschge. ,,Wesley heeft het goed gedaan, en hij is nog jong. Ik kan de logica achter de beslissing om mij geen nieuw contract aan te bieden dus wel begrijpen, er zijn goede opvolgers voor mij. Ajax heeft over het hele seizoen goed gespeeld en daar was ik een onderdeel van. Ik heb een goed seizoen gespeeld. De trainers waren ook tevreden over me.''

,,Het afscheid was mooi'', vond Witschge. ,,Na afloop was ik natuurlijk emotioneel. Ik heb hier toch heel wat jaartjes gevoetbald en als je je dochters ziet huilen doet je dat helemaal wat. Er bestaat een kans dat mijn carrière nu is afgesloten. Dat zal ik dan moeten accepteren, maar het liefst voetbal ik nog even door. Ik voel me nog steeds goed. Ik heb een paar aanbiedingen uit Nederland gehad maar die heb ik allemaal afgeslagen. Alleen aanbiedingen uit het buitenland zijn serieuze opties. Die aanbiedingen komen wel uit de meest rare landen. Mijn gezin heeft een grote stem in de beslissing waar ik eventueel heen ga'', liet Richard Witschge weten na zijn laatste duel voor Ajax.

Aron Winter debuteerde op 6 april 1986 voor Ajax in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht (3-0). 'Arie' speelde 238 duels voor de Amsterdamse club, en hij maakte in die wedstrijden 50 doelpunten. Richard Witschge kwam 226 maal in actie voor de Amsterdammers. De eerste keer gebeurde dat, net als Winter, in 1986, op 26 oktober van dat jaar. Het jongere broertje van Rob scoorde 15 keer voor Ajax.

Beide helden bedankten het publiek voor de jarenlange steun en vertelden een geweldige tijd bij Ajax gehad te hebben. Tenslotte liepen de vertrekkende Ajacieden nog eenmaal een ereronde in hun stadion.