Menu

Laatste test voor Ajax en PSV

Trainer Ronald Koeman moest zich nog haasten woensdag. Was hij een groot gedeelte van de dag in de weer tijdens de Open Dag van Ajax rond sportcomplex De Toekomst, om drie uur schoof hij aan bij de KNVB voor een persconferentie rond de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal.

Ajax en PSV willen weliswaar zondag de Johan Cruijff Schaal winnen, maar voor beide teams is de wedstrijd vooral een laatste testcase voor de competitie. De wedstrijd wordt door de KNVB beschouwd als de opening van het seizoen. De trainers denken daar anders over.

Het wordt ook een wedstrijd tussen de leerling en zijn meester. Koeman begon zijn trainersloopbaan onder Guus Hiddink. Bij het WK van 1998 kwam hij, met Frank Rijkaard, als assistent bij het Nederlands elftal.

,,Eerst heb ik hem als speler gehad en daarna gingen Koeman, Rijkaard, Ruud Krol, Johan Neeskens en Ruud Gullit de elitecursus volgen. Zij stonden zeker niet met hun vingers achter hun vestzakje, nee, ze investeerden echt in hun trainersloopbaan. Het doet me goed Ronald te zien doorgroeien'', zei Hiddink. De KNVB bood de ex-bondscoach nog een ingelijst portret aan vanwege zijn goede prestaties met Zuid-Korea bij het WK.

Koeman was na zijn periode onder Hiddink assistent onder Louis van Gaal bij FC Barcelona. Hij leerde ook veel van Johan Cruijff, onder wie hij grote triomfen vierde bij Barcelona. ,,Ik heb als speler al goed mijn ogen de kost gegeven. Ik ben gevormd door deze drie trainers. Van Hiddink viel me hoe hij rust en vertrouwen uitstraalt en dat overbrengt aan zijn groep, en hoe hij met een groep spelers omgaat. Ik herken daar wel wat van mezelf in.''

Hiddink en Koeman deden tijdens de persconferentie in Zeist hun uiterste best cachet te geven aan de Johan Cruijff Schaal. Ze noemden het zowaar een ,,prestigieuze'' prijs. ,,Het is de laatste test voor ons'', zei Koeman. ,,Het is niet de belangrijkste prijs. Maar dit is wel de eerste prijs, en ik wil altijd winnen.''

Hiddink zei ongeveer hetzelfde. ,,Het wordt een wedstrijd waarin we kunnen zien waar we staan. Wij zijn nog niet klaar voor de competitie.'' Dat bleek dinsdag in de oefenwedstrijd tegen Hertha BSC, 0-0. ,,Wij hebben te weinig grote tegenstanders gehad, dat moet volgend jaar anders.''

In de Amsterdam Arena zullen zondag zo'n 40.000 mensen zitten. Er komen geen PSV-fans vanwege de verplichte treincombi. Uit protest daartegen laat het bestuur ook verstek gaan. Door privé-omstandigheden ontbreekt Johan Crujjff zelf zeer waarschijnlijk ook. Voor de winnaar ligt, behalve de schaal, een bedrag van 135.000 euro klaar. De verliezer krijgt 90.000 euro.

Bron: ANP