Menu

Laatste thuisduel tegen Sparta goed voor duizendste Ajax-overwinning

Met enig historisch besef kunnen ook de wedstrijden tussen Ajax en Sparta als heuse klassiekers worden betiteld. Net als met opponent Feyenoord in de 'grote' Klassieker, delen de Amsterdammers ook met de Spartanen een lange en fraaie historie. Zo dateert de eerste Ajax - Sparta op Eredivisie-niveau uit 27 januari 1957. De Amsterdammers wonnen die middag met 2-1.

Op 23 september 2001 verzorgden beide clubs de tot nu toe laatst gespeelde Eredivisie-editie van Ajax - Sparta. Vroeg in het seizoen 2001-2002 werden de Rotterdammers moeiteloos (3-0) opzij geschoven. De Spartanen werden toen nog geleid door trainer Frank Rijkaard. In de Amsterdam Arena opende Rafael van der Vaart de score al na elf minuten. Vleugelflitser Andy van der Meyde leidde de tweede Amsterdamse treffer hoogstpersoonlijk in met een perfect aangesneden voorzet. De rechtsbuiten bracht Zlatan Ibrahimovic fraai in stelling, waarna de Zweed de bal hard op de lat kopte. De attente Mido wist vervolgens wel raad met de terugspringende bal. De Egyptenaar werkte de bal attent voorbij Sparta-goalie Frank Kooiman. De stadionklok gaf dat moment ‘slechts’ zeventien minuten aan.

Nog voor het eerste halfuur was verstreken, bepaalde Mido de (naar later bleek) eindstand op 3-0. Dat de Amsterdammers die zondagmiddag als overwinnaars van de grasmat stapten was fraai, maar niet echt opzienbarend. Vanuit historisch perspectief bekeken was de zege dat zeker wel. De 3-0 overwinning op Sparta was namelijk de duizendste Ajax-zege sinds de invoering van de Eredivisie in 1956.

Sparta-trainer en bovenal ex-Ajacied Frank Rijkaard had daar die bewuste zondagmiddag weinig boodschap aan. De nederlaag in Amsterdam stond voor de Rotterdammers dat seizoen 2001-2002 niet op zichzelf. De Spartanen, inclusief de van Ajax gehuurde Aron Winter, besloten het seizoen op de zeventiende plek. De Rotterdammers degradeerden daarmee voor het eerst in het bestaan van de club naar de eerste divisie.

Sparta dwong afgelopen seizoen promotie af naar de Eredivisie. De Kasteelclub is daarmee terug op het niveau waarop het thuishoort.