Menu
Laatste training Ajax Vrouwen

Laatste training Ajax Vrouwen

De Ajax Vrouwen stapten donderdagochtend voor het laatst dit seizoen het trainingsveld op sportcomplex de Toekomst op. De vrouwen zijn de teleurstellingen van de afgelopen periode een beetje te boven en concentreren zich nu op volgend seizoen, waarin ze hopen meer successen te kunnen vieren.

Blik vooruit
Op de zonovergoten donderdagochtend verzamelden de Ajax Vrouwen zich op het trainingsveld. Het humeur is ondertussen verbeterd en er wordt weer vooruitgeblikt. Eerst is er een vakantie en dan gaan de vrouwen weer voor nieuwe successen, op elke mogelijke manier. Ook trainer Ed Engelkes kijkt graag vooruit, in plaats van terug. ,,Vandaag trainen we voor het laatst. De teleurstellingen van afgelopen seizoen waren moeilijk te parkeren. Je kan merken dat de speelsters toe zijn aan vakantie. Daarna blikken we vooral vooruit, op het nieuwe seizoen’’, aldus Engelkes.

Ed Engelkes blikt vooruit op volgend seizoen.
Ed Engelkes blikt vooruit op volgend seizoen.

Nieuwe samenstelling
Petra Hogewoning en Mandy Versteegt gaven onlangs aan te stoppen. Tessel Middag vertrekt naar Manchester City en Eshly Bakker naar FC Twente. Ook Laura du Ry verlaat Ajax. Haar nieuwe club is nog niet bekend. De ploeg zal er volgend seizoen dus anders uit gaan zien. Engelkes: ,,De samenstelling van de groep zal veranderen en daarmee ook de hiërarchie. Voor de speelsters die de poeg hebben verlaten moeten goede vervangsters komen. Die posities zullen intern, maar ook extern worden opgevuld.

Leermoment
De Ajax Vrouwen gingen afgelopen seizoen lang aan kop in de Eredivisie, maar wisten in de slotfase van de competitie de titel niet naar Amsterdam te halen. Ook bekerfinale ging verloren. Een grote domper voor de ploeg, maar tegelijkertijd leerzame ervaringen, zo vindt Engelkes. ,,We hebben heel lang bovenaan gestaan en in de laatste fase hebben we dat weggegeven. Tot twee keer toe hebben we moeite gehad met het spelen van 'een finale'. Daarin zullen we echt een stap moeten maken volgend seizoen. Maar ik heb daar alle vertrouwen in.’’

Zelfreflectie
Engelkes werpt een blik over het veld waar de vrouwen zich warm lopen en vertelt: ,,De staf ervaart dezelfde teleurstelling als de speelsters. Ik heb afgelopen seizoen goed voor mezelf geëvalueerd. Ik probeer ook continu te kijken naar mijn eigen functioneren en dat probeer ik ook altijd bespreekbaar te maken bij de staf. We hebben het met elkaar uiteraard over volgend seizoen gehad. Dat er dingen anders aangepakt gaan worden, dat mag wel duidelijk zijn.

Doelstelling
Het seizoen 2015-2016 is na de laatste training definitief afgesloten. De blik wordt gericht op volgend seizoen en de nieuwe doelen die behaald moeten worden. Engelkes: ,,Je gaat bij Ajax voetballen om kampioen te worden. Zo is het gewoon. Je moet zo lang mogelijk meespelen om de prijzen. Dat hebben we afgelopen seizoen natuurlijk ook gedaan, alleen is het in de slotfase niet goed genoeg gebleken. Dat moet beter. Die laatste fase, die druk die er op ligt, daar moeten we beter mee leren omgaan. Ik geloof erin dat het lukt."

De eerste training van het nieuwe seizoen staat maandag 25 juli op het programma.

De ploeg begon donderdagochtend goedgemutst aan de laatste training.
De ploeg begon donderdagochtend goedgemutst aan de laatste training.
Anouk Hoogendijk in actie.
Anouk Hoogendijk in actie.
Eli Sarasola en Daphne Koster: wie krijgt de bal als eerste in de container?
Eli Sarasola en Daphne Koster: wie krijgt de bal als eerste in de container?
Merel van Dongen met een knallend schot.
Merel van Dongen met een knallend schot.

Tekst en foto's: Ajax.nl