Menu
Lachen is slechts voorbehouden aan zwart-witte gasten

Lachen is slechts voorbehouden aan zwart-witte gasten

Ajax creëerde zichzelf veel, enorm veel kansen tegen Heracles Almelo. Het leverde uiteindelijk niets op. De Almeloërs vierden het 0-0 gelijkspel als een overwinning. ,,Vier punten verliezen tegen ADO Den Haag en Heracles, daarmee valt niet te leven", blikte een teleurgestelde Ajax-trainer Danny Blind terug.

De trainer lardeerde zijn persconferentie met een opsomming van alle kansen en mogelijkheden die zijn Ajacieden kregen tegen Heracles. De stortvloed aan namen bewees de Amsterdamse onmacht tegen de Almeloërs. ,,Uiteindelijk kun je ons spel analyseren wat je maar wilt, maar met de kansen die we kregen hadden we deze wedstrijd gewoon moeten winnen’’, vervolgde Blind.
Ajax opende de eerste helft sterk tegen de ploeg van trainer Peter Bosz. Heracles-doelman Martin Pieckenhagen had handenvol werk aan het redding brengen op inzetten van onder meer Wesley Sneijder, Nourdin Boukhari en Markus Rosenberg. De Duitser is een uitstekende keeper, maar stond wel heel vaak exact op de juiste plek. Al kwam dat laatste wellicht vooral doordat de Ajacieden de bal te onnauwkeurig plaatsten. Iets meer scherpte voor het Almelose doel had veel Amsterdamse treurnis kunnen voorkomen.
,,Als je zoveel kansen mist, gaat dat aan de spelers vreten’’, hervatte Blind zijn terugblik op de teleurstellende partij. Misschien kwam ook daarom het één op één aanvalssysteem waarop Ajax na rust overschakelde, niet geheel goed uit de verf. Blind noemde in zijn terugblik bewust Tomás Galásek - de Tsjech startte als centrale verdediger maar schoof door - en Olaf Lindenbergh. ,,Zij hadden veel beter om moeten schakelen, zowel naar voren als naar achteren’’, vond Blind.
De begrijpelijkerwijs toch al niet van zelfvertrouwen overlopende thuisploeg, bleef toch opduiken voor Pieckenhagen. Nigel de Jong was de Ajacied die na de rust nog het vaakst opdook in het vijandelijke doelgebied. De middenvelder speelde de wedstrijd uit als een halve aanvaller. De international stond kort achter elkaar tweemaal oog-in-oog met Pieckenhagen. Ook De Jong had het vizier niet op scherp staan.
Een dubbele wissel na een uur spelen bleef, naar later bleek, ook al zonder het vurig gewenste resultaat. Yannis Anastasiou verving de moegestreden en opnieuw ongelukkig spelende Rosenberg. Ook de matige Nourdin Boukhari moest het veld ruimen. Ryan Babel toonde zich in het laatste half uur een gevaarlijker Ajacied dan de Marokkaan. Babel zag zijn gevaarlijkste inzet in het zijnet belanden.
Toch lag één naam naderhand op ieders lippen bestorven: die van Yannis Anastasiou. Vijf minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd, had de Griek zijn ploeg alsnog aan drie punten kunnen helpen. Geheel vrijstaand slaagde Anastasiou er in de prima voorzet van Wesley Sneijder nét naast te koppen. ,,Yannis kreeg de bal op maat, in de vijf meter, maar wist uitgerekend zijn specialiteit niet te verzilveren’’, blikte ook Blind vol ongeloof terug.
Lachen was na Ajax - Heracles slechts voorbehouden aan de spelers, begeleiders en fans van de witzwarte bezoekers. Natuurlijk lachte Bosz het hardst. ,,Vooraf reken je natuurlijk niet op een gelijkspel. Uiteindelijk hebben we geheel naar onze mogelijkheden gespeeld’’, blikte de Almelose trainer op zijn beurt (heel wat opgewekter) terug. Ook Bosz erkende dat zijn ploeg vooral de eerste helft erg goed was weg gekomen. ,,Na de eerste helft hadden we met 2-0, of zelfs 3-0 achter kunnen staan. Uiteindelijk kregen we zelfs nog kansen om de wedstrijd te winnen.’’ Zo dook Kwame Quansah, op slag van rust, vervaarlijk op voor Maarten Stekelenburg. Ook Bernard Hofstede kreeg een levensgrote kans. De invaller profiteerde van de ruimte die het aanvallende Ajax achterin meer en meer weg gaf. Ook de Almeloërs speelden hun kansen niet optimaal uit. Bosz, met branie: ,,Wat dat betreft hebben we het zelf ook niet helemaal goed uitgespeeld.’’
Achteraf bezien zorgde de rentree van Stekelenburg voor een spaarzaam hoogtepuntje op een verder teleurstellende avond. De keeper hield de nul.

Naar het fotoverslag van Ajax – Heracles Almelo