Menu
L'Ami zet keepers aan het werk

L'Ami zet keepers aan het werk

Carlo L’Ami is bezig aan zijn eerste volle week als keeperstrainer van Ajax. De Leidenaar laat zijn drie doelmannen meteen behoorlijk zweten. ,,Ik bouw het rustig op hoor", verzekert hij.

Terwijl Heijblok en Gentenaar meededen aan de partij, nam L'Ami uitgebreid de tijd om met Stekelenburg te praten. Terwijl Heijblok en Gentenaar meededen aan de partij, nam L'Ami uitgebreid de tijd om met Stekelenburg te praten.

,,En komen, en vast, en goed schieten, en kijk elkaar aan, corresponderen, en komen, en vast, blijven corresponderen, en komen, en vast, slechte bal van mij, sorry, en komen, en vast, en komen, en vast, en even rust.” Deze woorden, die luid en duidelijk over het trainingsveld van de ArenA rollen, komen uit de mond van Carlo L’Ami, de nieuwe keeperstrainer van Ajax.

Maarten Stekelenburg zweet, Erik Heijblok heeft een grimas op zijn gezicht en Dennis Gentenaar lijkt te beseffen dat dit nog maar het begin van de training is. De keepers nemen een slok water en worden daarna weer aan het werk gezet. L’Ami gaat het trio van dichtbij bestoken met lage ballen. ,,Lukt het je niet de bal te pakken”, zegt hij, ,,begeleid hem dan over de achterlijn.” De keepers staan klaar, de oefening begint. L’Ami houdt ze bij de les. ,,Kijk ‘m na, hou vast, hou vast!”

L'Ami legt Gentenaar uit wat van hem verwacht wordt. L'Ami legt Gentenaar uit wat van hem verwacht wordt.

Na een tijdje voegen Heijblok en Gentenaar zich bij de veldspelers, die een grote partij gaan spelen. L’Ami en Stekelenburg gaan richting kunstgrasveld. De nieuwe trainer laat de eerste keeper veel krachtoefeningen doen maar neemt ook uitgebreid de tijd om met hem te praten. Na ruim anderhalf uur zit de middagtraining erop en kunnen de keepers terugkijken op een behoorlijk intensieve voorbereidingsdag.

,,Het is lekker dat we begonnen zijn”, zegt L’Ami na afloop. ,,We doen nu nog vrij algemene oefeningen, we bouwen het rustig op. Naarmate de wedstrijden dichterbij komen, gaan we specifieker trainen." Meevoetballen is belangrijk bij Ajax, beseft L'Ami. ,,Natuurlijk", zegt hij. ,,Ajax is negen van de tien keer sterker dan de tegenstander. Daardoor krijgen de keepers achterin veel ruimte. Daar gaan we ook op trainen met de verdedigers."

Het is zijn eerste volledige werkweek bij Ajax. Het bevalt hem tot nu toe goed bij zijn nieuwe werkgever. ,,De eerste indrukken zijn positief. Van de club en ook van de keepers. Maarten is jong en heeft heel veel potentie", zegt hij. ,,Bij hem is de rek er nog lang niet uit. Dennis heeft een schat aan ervaring en Erik heeft een heel goede instelling. Alledrie kunnen ze nog groeien. Daar ga ik bij proberen te helpen, maar ze moeten het met name zelf en met elkaar doen doen. Natuurlijk zijn keepers concurrenten”, zegt L'Ami. ,,Maar je moet elkaar wel helpen tijdens een training. Dan bereik je samen een hoger niveau."