Menu
Landstitel nog niet binnen voor Ajax

Landstitel nog niet binnen voor Ajax

Ajax moet zijn kampioensfeest minstens een week uitstellen. De beladen en bij vlagen emotionele uitwedstrijd tegen Vitesse - met medewerking van Feyenoord feitelijk Ajax’ eerste kans op titelprolongatie - bleef zonder winnaar: 1-1. ,,Vitesse won honderd procent de eerste helft, wij de tweede. Wat dat betreft is dit gelijkspel terecht’’, concludeerde Frank de Boer.

Zou Vitesse – Ajax voor de gasten dé wedstrijd worden van het 33ste landskampioenschap? Het was vooraf een vraag die velen bezig hield. Voor een kampioenschap moest Ajax zelf uiteraard winnen. De Amsterdammers waren bovendien afhankelijk van de verrichtingen van Feyenoord. In de Kuip zouden de Rotterdammers punten moeten morsen tegen laagvlieger RKC Waalwijk. De kans dat Feyenoord, nog volop in de race voor plek 2, voor eigen publiek een misstap zou maken werd logischerwijs gering geacht.

De kenmerkende voorbereidingen bij potentiële kampioenswedstrijden werden uiteraard toch getroffen. Zo reisden de Ajacieden die niet tot de wedstrijdgroep behoorden óf geblesseerd zijn, de spelersbus achterna met een extra (spelers)bus. Ook de kampioenschaal 2013 – 2014 was natuurlijk present in de Gelredome. Het uitduel met Vitesse was hoe dan ook Ajax’ eerste kans op het bemachtigen van de 33ste titel in de clubhistorie. Als Ajax de titel binnensleept (volgende week in de uitverkochte ArenA tegen ADO Den Haag?) verstevigt het zijn nationale record wat betreft het aantal gewonnen titels. Met vier landskampioenschappen met Ajax op rij schrijft Frank de Boer gloednieuwe historie. Nooit eerder slaagde een trainer er in vier keer op rij met een club kampioen te worden in de Eredivisie.

De Ajacieden bedankten de meegereisde Ajax-supporters. De Ajacieden bedankten de meegereisde Ajax-supporters.

Winnen van Vitesse bleek de voorbije jaren bovendien niet al te simpel voor Ajax. Afgelopen seizoen nog ging het faliekant mis voor de Amsterdammers. Na een comfortabel ogende 0-2-voorsprong bogen de Arnhemmers de stand uiteindelijk alsnog om naar 3-2. De pijnlijke nederlaag weerhield Ajax gelukkig niet van de 32e landstitel, die enkele maanden later werd behaald. Zo was er nog een statistiek die als waarschuwing diende voor de Ajacieden. Ajax was tot aan het duel in de Gelredome achttien duels ongeslagen in de Eredivisie. Uitgerekend Vitesse was op 2 november 2013 de laatste ploeg die Ajax een nederlaag toediende. In de Amsterdam ArenA werd het in de eerste seizoenshelft 0-1.

Vitesse – Ajax was zoals vooraf kon worden verwacht. Een vat vol emoties. Hoe moeilijk de middag voor Ajax zou worden, bleek al in de openingsfase. De Arnhemse druk resulteerde in een handvol opgelegde kansen. Davy Pröpper zag zijn inzet vroeg in de wedstrijd, via het been van Klaassen, op het dak van het Ajax-doel ploffen. Het was een waarschuwingsschot. Ajax had voor rust weinig verweer. Een kwartier later kwam Ajax uitstekend weg toen Guram Kashia zijn kopbal op de paal mikte. Het bleek uitstek van executie. Nadat Cillessen de snoeiharde vrijetrap van Zakaria Labyad had gekeerd, schoot Bertrand Traoré alsnog raak: 1-0. De Gelredome – sinds lange tijd volledig uitverkocht – ontplofte bijna van blijdschap. De Ajacieden in het volle uitvak keken beteuterd toe. Het was voor de meegereisde en hondstrouwe Ajax-fans een aanleiding hun helden met nóg meer passie te steunen.

Labyad en Marko Vejinovic hadden Vitesse nog voor rust aan een riantere voorsprong kunnen helpen. Labyad verscheen voor Cillessen, maar zag de Ajax-goalie stoïcijns redden. Vejinovic slaagde er iets later in Cillessen te omspelen, de middenvelder mikte vervolgens hoog over. Met een 0-1-achterstand was de schade nog te overzien voor de regerend landskampioen.
Op basis van het eenzijdige kansenbeeld viel het mee met een enkele tegentreffer. Die schade leek te repareren. Lasse Schöne kreeg na 37 minuten spelen misschien wel de grootste Ajax-kans. De Deense rechtsbuiten schoot van royale afstand over. Het perspectief op een in Arnhem behaalde titel was toen al lichtelijk vertroebeld vanwege de ‘ongunstige’ tussenstand in Rotterdam (1-0-voorsprong Feyenoord op RKC). ,,We gingen gelukkig ‘maar’ met 1-0 de rust in’’, legde De Boer na afloop uit. ,,Gelukkig hadden we een goede keeper. Vitesse heeft spelers met veel individuele klasse. We speelden zelf niet compact genoeg, lieten Vitesse voetballen en maakten het daarmee onszelf moeilijk. Dat heb ik de spelers in de rust ook duidelijk gemaakt. Of het te maken had met kampioensdruk? Nee. Drie punten halen bij Vitesse is al moeilijk zat.’’

Wie de kansen zelf niet benut, kan zich opmaken voor een of zelfs meerdere tegentreffers. Kolbeinn Sigthórsson onderstreepte die oeroude voetbalwet kort na rust. De IJslander – aan de wedstrijd begonnen als linksbuiten – kreeg ruim baan over links en rondde af met een bekeken schuiver: 1-1. Een Amsterdamse gelijkmaker leek kort daarvoor nog zo onrealistisch… Vanuit het wedstrijdbeeld van de tweede helft bezien, bleek de 1-1 wel degelijk op zijn plek. Sterker: Sigthórsson (schot naast en kans gestuit door Piet Velthuizen) en linkshalf Lerin Duarte (volley in handen Velthuizen) hadden Ajax zelfs op voorsprong kunnen zetten. Vitesse – Ajax was naast emotioneel, vooral ook een duel met twee gezichten.

Een Amsterdam doelpunt had de tweede helft niet zo makkelijk kunnen vallen als een treffer van Gelderse makelij. Na een tweede helft waarin de emoties aardig bleken geluwd, eindigde de strijd-met-twee-gezichten onbeslist. ,,We hebben het de tweede helft goed gedaan’’, besloot De Boer. ,,Uiteindelijk kan ik vrede hebben met deze 1-1.’’

De Ajacieden zullen hun titelfeest met minstens een week moeten uitstellen. Na de 2-0-thuisoverwinning van Feyenoord op RKC bedraagt Ajax’ voorsprong op de Rotterdammers zes punten. Het is volgende week alleen feest als de Feyenoorders punten morsen bij PSV.

Zondag speelt Ajax tegen ADO Den Haag zijn voorlaatste thuiswedstrijd van dit seizoen. Die dag wacht Ajax een nieuwe kans op titelprolongatie. Daley Blind en Ricardo van Rhijn zullen dat duel hoe dan ook passief moeten toekijken. De beide Ajacieden incasseerden in de Gelredome een gele kaart en zijn automatisch voor een duel geschorst.


Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Kolbeinn Sigthórsson tekende vlak na rust voor de gelijkmaker. Kolbeinn Sigthórsson tekende vlak na rust voor de gelijkmaker.
Daley Blind pakte een gele kaart en mist daarom het duel met ADO Den Haag volgende week. Daley Blind pakte een gele kaart en mist daarom het duel met ADO Den Haag volgende week.
Vitesse kwam in de eerste helft terecht op voorsprong. Na rust was Ajax de betere ploeg. Vitesse kwam in de eerste helft terecht op voorsprong. Na rust was Ajax de betere ploeg.
Davy Klaassen vormde met Daley Blind en Lerin Duarte het middenveld van Ajax. Davy Klaassen vormde met Daley Blind en Lerin Duarte het middenveld van Ajax.
Lesly de Sa kwam de tweede helft in het veld voor Kolbeinn Sigthórsson. Lesly de Sa kwam de tweede helft in het veld voor Kolbeinn Sigthórsson.
Frank de Boer bedankt de Ajax-supporters. Frank de Boer bedankt de Ajax-supporters.
Vier schalen op rij: zover is het nog niet. Vier schalen op rij: zover is het nog niet.
Lasse Schöne kwam dit keer niet tot scoren. Lasse Schöne kwam dit keer niet tot scoren.