Menu

Lang trainen met weinig spelers

Acht fitte spelers, een keeper, een herstellende speler, vier trainers en twee fysiotherapeuten. Dat was de opkomst op de woensdagtraining. De geringe omvang van de groep weerhield de technische staf echter niet van het vestigen van een nieuw record: pas om half één liepen de mannen de ArenA weer binnen. ,,Ja, dit kan best eens de langste training zijn geweest van het seizoen. Maar er waren genoeg rustmomentjes in", vond Ronald Koeman na afloop.

Dat de groep nog verder is ingekrompen ten opzichte van maandag komt omdat nu ook Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder, Nigel de Jong en Maarten Stekelenburg zich bij het nationale team hebben gemeld. En Cedric van der Gun volgt het programma van Jong Ajax. ,,We hebben geen plaats meer voor hem in de A-selectie. Wij zitten ruim in de buitenspelers. Vanaf dinsdag volgt Cedric het programma van Jong Ajax", aldus Ronald Koeman.

Daarom dus maar acht fitte voetballers op het veld en zij kregen een intensieve training voorgeschoteld van vooral conditietrainer René Wormhoudt. ,,Nu hadden we de tijd ervoor, de spelers hebben dinsdag vrij gehad dus ze konden er wel tegen."

De conditietrainer gaat totaal anders te werk dan zijn voorganger Laszlo Jambor. Bij alle spiergroepen die worden aangesproken, legt Wormhoudt uit wat precies de bedoeling is. ,,Of de spelers dat prettig vinden weet ik niet, maar zelf vind ik het wel belangrijk om te weten waarom je iets doet", aldus de conditietrainer zelf. Ook Ronald Koeman riep overluid dat hij hier nog wat van opstak. ,,Zo is het ook", zei de trainer na afloop. ,,Het is heel wat anders dan voorheen en ik leer er ook van'."

En de spelers? ,,Hier word je alleen maar beter van", verklaarde Nourdin Boukhari. ,,Ik vind het wel prettig bepaalde oefeningen niet alleen maar te doen, maar dat ik ook weet waarom ik iets doe."

Met 'val-starts', die door Wamberto soms wel eens te letterlijk werden genomen zodat de kleine Braziliaan plat op zijn buik op het gras terecht kwam, werkte Wormhoudt hard aan de explosiviteit van de Ajacieden. Maar ook springoefeningen, opdrukken en rustiger lopen kwamen aan bod.

De training werd afgesloten met voetbal. Nederland (Sikora en Heitinga), Brazilië (Wamberto en Maxwell), Afrika (Pienaar en Yakubu) en Frankrijk/Marokko (Escudé en Boukhari) bonden de strijd met elkaar aan. Als twee partijen het tegen elkaar opnamen mochten de spelers de bal slechts twee keer raken. Wel mochten ze hulp zoeken bij de teams langs de lijn die de bal direct weer aan de partij moesten terugspelen van wie ze de bal kregen.

De training eindigde met een rustige loopronde. Doelman Sander Boschker was toen al lang en breed het veld af. De fitte keeper is momenteel de enige op zijn positie bij Ajax door interlandverplichtingen van Lobont en Stekelenburg. Missen doet hij zijn maatjes (nog) niet. ,,Ik vind dat heerlijk hoor, in mijn eentje trainen", aldus een kletsnatte Boschker die door trainer Wil Coort stevig onder handen was genomen.

Ook Hatem Trabelsi liep in zijn uppie. De Tunesiër, ook opgeroepen voor de interland van 10 september tegen Ivoorkust, is herstellende van een blessure maar hij verliet vrij rap het veld. ,,Hij is nog niet fit", wist Koeman. ,,We moeten afwachten hoe hij zich herstelt en dan kijken we of hij er wel of niet heen kan." Maar deze woensdag ging de rechtsback eerder het veld af dan gepland. Het ging nog even niet.

Om half één liep iedereen naar de ArenA. De spelers waren moe. En niet zo'n beetje. ,,Beaucoup fatiqué", hijgde Escudé voor hij naar binnen stapte. Voor morgen stonden er twee trainingen op het programma, maar Koeman heeft woensdagmiddag de middagtraining geschrapt.