Menu
Lange zomerstop Ajax Cape Town

Lange zomerstop Ajax Cape Town

Ajax heeft sinds 1999 een meerderheidsbelang in Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. In de rubriek Bericht uit Kaapstad laten we iedere maandag het licht schijnen op het Afrikaanse Ajax. In de achttiende aflevering van dit seizoen, op de tweede dag van 2012, kijken we vooruit naar de tweede competitiehelft.

Na de uitlooptraining van donderdag 22 december nam trainer Maarten Stekelenburg voor enkele weken afscheid van zijn spelers. De geblesseerden ziet hij aanstaande woensdag weer terug, de overige spelers melden zich volgende week maandag op het trainingscomplex Ikamva waar ze zich in alle rust voorbereiden op de tweede competitiehelft, die overigens pas op 15 februari begint.

De competitie ligt zolang stil vanwege de Africa Cup, maar daarvoor heeft Zuid-Afrika zich niet geselecteerd. Ook de andere internationals van Ajax Cape Town hebben zich niet voor het eindtoernooi geplaatst, waardoor het een - achteraf bezien - onnodige lange zomerstop wordt voor de Zuid-Afrikaanse competitie. Ondanks de lange ontbreking moeten de spelers van Ajax Cape Town het 'slechts' doen met ruim twee weken vakantie. ,,Ik houd niet zo van lang rust”, bekent Stekelenburg. ,,De conditie holt in die weken achteruit. Nu hebben we zes weken tot de competitie wordt hervat, waarin we rustig kunnen opbouwen. Na de eerste week gaan we een week naar Johannesburg waar we tegen goede clubs kunnen oefenen. Daarna is er nog een groot toernooi in Kaapstad. Verder hoeven we hier niet weg. Hier hebben we de beste omstandigheden van Zuid-Afrika, dus waarom zouden we ook?”

Dat de omstandigheden in Kaapstad optimaal zijn, ondervond Ajax Amsterdam in het verleden zelf een paar keer. Dat de omstandigheden in Kaapstad optimaal zijn, ondervond Ajax Amsterdam in het verleden zelf een paar keer.

Een korte evaluatie van de eerste seizoenshelft leert dat Cape Town zijn ups en downs kende. ,,Als ik terugblik op het eerste half jaar dan kenden we een super start en stonden we ook nog een week bovenaan. Daarna hadden we een flinke dip en dan merk je dat je de ervaring mist om ook in mindere wedstrijden een goed resultaat over de streep te kunnen trekken”, blikt Stekelenburg terug. ,,Maar de laatste maand zijn we gegroeid als ploeg. We zijn stabieler geworden”, analyseert de Nederlandse trainer die in Matthew Booth een zeer waardevolle aanwinst begroette en twee mentale coaches bij het team betrok. ,,Daar zijn we nu drieënhalve maand mee bezig en dat bevalt goed. De mental coaches zijn ook in de voorbereiding op een wedstrijd bij het team betrokken en ik heb het idee dat het vruchten afwerpt. Al moet ik wel zeggen dat ik niet geloof dat het één specifiek ding is dat daarvoor zorgt, maar een combinatie van factoren.”

Het was voor Ajax CT van cruciaal belang voor de benadering van de tweede seizoenshelft de laatste duels voor de zomerstop te winnen. En dat lukte. ,,Daardoor kunnen we nu omhoog kijken. Hadden we die duels verloren dan moesten we omlaag kijken. Nu staan we echter met drie ploegen op de vijfde plek, zijn de verschillen nog niet zo groot en komen we goed uit de zomerstop. We hopen nog een speler aan te kunnen trekken binnen het transferwindow om ons team sterker te maken. Daarnaast zullen we vier jeugdspelers uit het Onder 19-team doorschuiven naar het eerste elftal. Dat is ook onze ambitie. Het belangrijkste voor ons is slim door selecteren, we willen niet al te veel wisselen maar wel de jeugd inpassen. Kampioen hoeven we niet te worden, maar een plaats bij de bovenste vijf is wel de doelstelling.”

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst