Menu
Lasse Schöne: dilemma’s in de lift

Lasse Schöne: dilemma’s in de lift

The Torch, het hotel waar Ajax in verblijft in Qatar, telt 51 verdiepingen. Wij namen de lift met Lasse Schöne naar boven en legden hem ondertussen een aantal stellingen voor. ,,Liever Borgen dan Baantjer, maar Gooische Vrouwen 2 vond ik ook prachtig."

Eerste verdieping. Hier pikken we Lasse Schöne op. ,,Dilemma’s?”, vraagt de Deen. ,,Oeh… En we gaan de lift in toch? Ik ben nog helemaal niet boven geweest, dus ik ben benieuwd.” Op naar de eerste tussenstop.

Qatar of De Lutte?
,,Qatar is zes uur vliegen, De Lutte twee uur met de bus, dus dan ben je sneller bij je familie. Maar Qatar is wel bijzonder. Ik ben hier nog nooit geweest. De accommodatie is top, de velden geweldig, het weer mogen we ook niet over klagen. De Lutte is een jaarlijks iets, heel leuk en gezellig. Het is een dilemma, maar ik kies voor Qatar."

Jager of prooi?
,,Liever een jager. Tot vorig seizoen stonden we bij de winterstop altijd achter en haalden we in de tweede helft van het seizoen iedereen in. Afgelopen jaar waren we winterkampioen, en redden we het ook. We kunnen het beide: jager zijn of prooi zijn. Je staat altijd liever bovenaan, maar prooi klinkt zo negatief. We hebben laten zien dat we teams kunnen inhalen, dus ik ga voor jager. Ik ben ervan overtuigd dat we aan het einde van de rit weer op een podium staan met een zilver dingetje in ons hand.”

Rechterkant of linkerkant?
,,Ik ben altijd nummer tien geweest, maar daar spelen we niet echt mee bij Ajax. De zijkant bevalt me heel goed bij Ajax. Misschien is de linkerkant iets beter voor mij. In die zin dat ik geen echte buitenspeler ben, die buitenom gaat. Op links kan ik naar binnen en met rechts schieten. Maar rechts werkt ook goed. Ricardo van Rhijn gaat vaak buitenom als rechtsback en daar kan ik ook weer van profiteren.”

Geloof of zelfvertrouwen?
,,Zelfvertrouwen. Geloof is meer hopen, zelfvertrouwen is meer: wij gaan het doen. Ik ben niet zo gelovig opgevoed. Ik geloof wel dat er iets is, maar ik ga niet iedere week naar de kerk. Voor een wedstrijd ga ik meer uit van zelfvertrouwen. Ik heb ook geen bijgeloof. Als er dan iets onverwachts gebeurt, dan kun je van slag raken. Dus daar houd ik me niet mee bezig.”

The Tea Garden, verdieping 21. The Tea Garden, verdieping 21.

21e verdieping. We stappen uit bij de Tea Garden, een fraaie lounge, waar het uitzicht over Doha al bijhoorlijk indrukwekkend is. ,,Dit is hoog hoor, jongens”, zegt Schöne, die ondertussen op de foto wordt gezet. Maar om nog hoger te komen, moeten we twee trappen naar beneden, van daaruit gaat een lift naar de top van het gebouw. Op deze 19e verdieping ligt het zwembad. A pool with a view. We kijken uit op een WK-stadion dat in aanbouw is. ,,Zonde dat de tribunes niet dichter op het veld zitten.” Of hij in 2022 nog voetbalt? ,,Nou… dan zit ik wel tegen het einde van mijn carrière denk ik.” Hoppa de lift in, op naar de top.

Schöne of Schøne?
,,Het is oorspronkelijk met twee puntjes, dus zoals het op mijn shirt staat geschreven is het eigenlijk goed. Het is een Duitse naam, van mijn overgrootouders. Maar officieel is het nu Schøne, zo staat het in mijn paspoort. Ik heb het laatst er met mijn ouders over gehad. Door de jaren heen is onze naam ‘verdeenst’. Op een keer vraag je een nieuw paspoort aan en staat er een streepje door de o.”

Met Ajax in de Champions League of in Engeland in de middenmoot?
,,Met Ajax in de Champions League. De top van Engeland haal ik niet, dus je moet keuzes maken. Wil je liever meedoen om mooie prijzen en Champions League spelen, of wil je in een grotere competitie spelen, tegen grotere spelers en clubs? Het is toch een dilemma. Ik ben er nog steeds over aan het nadenken, ik heb nog even de tijd.”

Smörrebröd of boerenkool?
,,Smörrebröd is mijn favoriet. Dat is een open sandwich op een stuk roggebrood met allerlei dingen erop, dat is heerlijk. Je kunt het bijna niet in Nederland krijgen, ik maak het wel eens zelf. De Nederlandse pot bevalt me overigens ook prima. Boerenkool, aardappels, boontjes, vlees. Ik ben sowieso geen moeilijke eter.”

Baantjer of Borgen?
,,Borgen. Leuke serie, goed geacteerd. Ik houd van die politieke series. Hoe heet die Amerikaanse serie ook alweer? House of cards. Ook mooi. Het is leuk dat je in Borgen bekende plekken ziet in Kopenhagen. The Bridge heb ik nog niet gezien, maar mijn verloofde wel. Schijnt ook heel goed te zijn. Denen zijn niet in heel veel dingen goed, maar we kunnen wel tv-series maken. Nederlandse tv vind ik ook goed. In het vliegtuig naar Qatar heb ik twee Nederlandse films gekeken. Loft en, geloof het of niet, Gooische Vrouwen deel 2. Mijn verloofde zag ‘m laatst met vriendinnen in de bioscoop en kwam met een hele grote smile thuis. Ik dacht, daar wil ik ook over meepraten. Die Martin Moreiro vind ik echt heel grappig, zo lekker Amsterdams.”

Verdieping 19, het zwembad. Verdieping 19, het zwembad.

We zijn op de 51e verdieping van The Torch. Het hoogste toegankelijke punt. Iets lager zit een restaurant, maar hier is niets. De ruimte is gevuld met keukenapparatuur en andere rotzooi. ,,Raar dat ze hier geen barretje hebben gemaakt”, zegt Schöne. ,,Dit is toch het hoogste punt, daar willen mensen zitten.” Hoogtevrees Lasse? ,,Nee, hoor, geen last van.” De top is bereikt, de afdaling kan beginnen. Terug de lift in.

Johan Cruijff of Michael Laudrup?
,,Dat is een heel groot dilemma. Maar ik ben natuurlijk Deens, en mijn grote idool is altijd Michael Laudrup geweest. Johan Cruijff is natuurlijk een grootheid. Niet alleen in Nederland, maar ook in Denemarken en de rest van de wereld. En hij is Ajacied. Maar je moet trouw aan jezelf blijven. Ik ben met Laudrup opgegroeid. Als hij ergens speelde werden die wedstrijden altijd uitgezonden op de Deense tv. Moeilijk, maar ik ga dus toch voor Laudrup.”

1988 of 1992?
,,1992. Ik was zes toen Denemarken kampioen werd, maar ik kan me er weinig van herinneren. Er zijn nog wel foto’s van, dat we allemaal vlaggetjes in de hand hebben, iedereen in het rood en wit. Het is de grootste sportprestatie ooit van Denemarken. Zo’n klein land en dan Europees kampioen worden. En dan de manier waarop. Eigenlijk niet gekwalificeerd en, van het strand getrommeld en winnen. Volgens de verhalen deden de spelers waar ze zin in hadden, dronken iedere avond een biertje. Het is een fantastisch verhaal. In 1988 was ik 2. Ik weet alleen dat jullie toen een fantastisch team hadden.”

Schöninho of Klasse Schöne?
,,Klasse Lasse ken ik wel, maar Klasse Schöne eigenlijk niet. Ik vind ‘m wel leuk, moet ik zeggen. Leuker dan Schöninho. Ik ben niet zo’n samba-mens.”

Taastrup of Heemstede?
,,Dan ga ik voor Heemstede. In Taastrup woonde ik tot mijn zesde, maar daarna verhuisden we alweer. Ik heb er nog wel een paar goedenvrienden overgehouden aan die tijd. Maar Heemstede vind ik echt een mooie plek. Het strand is in de buurt: een kwartier met de auto, een half uur op de fiets. Amsterdam is in de buurt. Het is een heel mooie omgeving. Het ligt bij Haarlem, ook een prachtige stad, met leuke restaurants, prima winkels. Heemstede heeft alles in de buurt, heerlijk wonen daar.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Lasse Schöne in de lift. Lasse Schöne in de lift.
Uitzicht over Doha. Uitzicht over Doha.
Even chillen in de Tea Garden. Even chillen in de Tea Garden.