Menu
Lasse Schöne op zijn plek bij Ajax

Lasse Schöne op zijn plek bij Ajax

Lasse Schöne schiet dit seizoen uit de startblokken bij Ajax. Met drie doelpunten en twee assists had de 28-jarige Deen een groot aandeel in de eerste twee competitiezeges op Vitesse en AZ. Zondag probeert Schöne zijn goede vorm door te zetten in de kraker met PSV: ,,Ajax - PSV is altijd een mooie wedstrijd."

Vorig seizoen was Schöne met een fenomenale assist op Kolbeinn Sigthórsson mede verantwoordelijk voor de 1-0 zege op PSV. Dit weekend verwacht hij weer een mooie wedstrijd. ,,Het is een topper, dus ik verwacht een mooie wedstrijd. Niet alleen om te spelen, maar ook om te zien. Ik verwacht er wel wat extra’s van. PSV heeft heel goede individuele spelers rondlopen die uit het niets een wedstrijd kunnen beslissen. Daar moeten we voor oppassen, maar ik zie goede kansen voor ons. Bij ons zie je een stijgende lijn, dus ik denk dat het een leuke wedstrijd wordt.”

Twee jaar geleden kwam Schöne transfervrij over van NEC. Inmiddels heeft hij al 87 keer zijn opwachting gemaakt in Ajax 1. Afgelopen jaar werd hij gekozen tot Ajacied van het jaar én werd zijn doelpunt tegen Celtic in de UEFA Champions League door de kijkers van Ajax TV uitgeroepen tot mooiste Ajax-goal van het seizoen. Het geeft aan dat hij bij Ajax helemaal op zijn plek is. De afgelopen weken bevestigde hij dat opnieuw door belangrijk te zijn in de wedstrijden tegen Vitesse en AZ.

Lasse Schöne in een Deens onderonsje met Simon Poulsen tijden AZ - Ajax. Lasse Schöne in een Deens onderonsje met Simon Poulsen tijden AZ - Ajax.

De 28-jarige Schöne kan na zijn jaren bij sc Heerenveen, De Graafschap, NEC en Ajax fraaie cijfers overleggen. Met uitzondering van PEC Zwolle heeft hij tegen elke club in de Eredivisie al eens gescoord - al scoorde hij tegen PSV in het shirt van zijn oude club De Graafschap. Vorig jaar was Schöne met negen doelpunten en acht assists de Ajacied die bij verreweg de meeste goals was betrokken. In dit nog prille voetbaljaar staat hij al op drie goals en twee assists. Veelbelovende cijfers, en een voorbode naar zijn beste seizoen ooit? ,,Ik wil het altijd proberen te verbeteren. Vorig jaar was een goed seizoen, maar daar wil ik niet te lang bij stil blijven staan. Dit seizoen wil ik het nog beter doen. Nog meer goals en nog meer assists, daar wil ik voor gaan.”

De multifunctionele Deen is door Frank de Boer al op verschillende posities ingezet. Linksvoor, rechtsvoor, verdedigende middenvelder en ooit zelfs als rechtsback. Maar van nature is Schöne toch echt een ‘10’, de positie die hij bij De Graafschap en NEC ook bekleedde: ,,Mijn hart zal altijd op de 10-positie blijven liggen, ook al zal ik daar nooit meer spelen. Sinds de jeugd heb ik daar gespeeld, maar deze vleugelpositie bevalt me erg goed. Ik zit wat meer voorin en mijn sterke punten liggen toch in de laatste fase van de aanval. Ik ben geen klassieke buitenspeler, maar de trainer verwacht ook niet dat ik zo speel. In die zin heb ik daarin wel een zekere vrijheid en dat bevalt me goed.”

Schöne voelt zich thuis bij Ajax, en hij staat open voor een langer verblijf in Amsterdam. ,,Er is nog geen afspraak gepland. Ik richt me lekker op de wedstrijd van zondag, en al die dingen eromheen komen later wel.”

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst