Menu
Lasse Schöne: Rugnummer 20

Lasse Schöne: Rugnummer 20

Lasse Schöne draagt sinds zijn komst bij Ajax in 2012 rugnummer 20. Waarom dat nummer? En welke rol speelt het getal 20 in het leven van de Deen? We gingen op onderzoek!

Rugnummer 20
,,In de jeugd speelde ik altijd met nummer 10. Pas bij De Graafschap droeg ik voor het eerst 20. Ik was nieuw, niet meteen een vaste waarde. De basis speelde met nummer 1 tot en met 11, dus ik moest een ander nummer kiezen. Dat ronde van 20 vind ik mooi. Die 0 erin. Op het moment dat ik een basisplek veroverde werd het weer 10. Vervolgens speelde ik 4 jaar bij NEC met 10.

'Ik kon moeilijk tegen Siem zeggen: geef me je nummer even'

Toen ik in 2012 bij Ajax kwam, speelde Siem de Jong met rugnummer 10. Ik kon moeilijk tegen hem zeggen: geef me je nummer even. Misschien heeft een gigantische aankoop wel een vrije keus, maar ik was geen gigantische aankoop. Ik ging weer voor 20. En als 20 er niet was geweest, dan was het 30 geworden. Ik vind het niet heel belangrijk, maar na al die jaren hecht je je er toch een beetje aan. Op social media gebruik ik nu #LS20 dus nu kan ik het niet zomaar meer veranderen, haha."

20 jaar geleden
,,Jeetje, 20 jaar geleden. Toen was ik 11, bijna 12. Mijn leven stond volledig in het teken van voetbal. Ik was een ouderwetse nummer 10, stond vlak achter de spits, mocht bijna niet op mijn eigen helft komen. Als ik op dat moment de tijd 20 jaar vooruit kon spoelen en kon zien dat ik bij Ajax zou spelen, zou ik dat prachtig hebben gevonden. In die tijd liepen mijn vriendjes en ik ook allemaal in Ajax-shirtjes rond. Het was de leeftijd dat ik langzaam begon door te krijgen dat ik er misschien nét iets bovenuit stak. Dat het wel iets kon worden met dat voetbal.”

'Ik zou mijn mond houden en 20 minuten lang naar Nelson Mandela luisteren'

20 minuten praten met
,,Ik mag iedereen kiezen? Dan ga ik voor Nelson Mandela, helaas leeft hij niet meer. Ik zou alleen hem laten praten, mijn mond houden en 20 minuten luisteren. Nelson Mandela heeft zijn ziel en zaligheid in de strijd gegooid voor een betere wereld. Als je kijkt wat hij allemaal heeft door moeten maken, en hoe positief hij altijd is gebleven… Hij was bijna te goed voor deze wereld. Ik ben nog nooit in Zuid-Afrika geweest, maar dat staat hoog op mijn verlanglijstje. Dat gaat er zeker van komen.”

Lasse Schöne: nummer 20
Lasse Schöne: nummer 20
What's my number?
What's my number?
Op naar seizoen 2018-2019!
Op naar seizoen 2018-2019!

Nummers 20 van Ajax
,,Ik ken er in ieder geval 1. George Ogararu speelde ook met 20. Hij zei in het begin grappend dat ik zijn nummer had afgepakt. Maar nu geeft hij toe dat het langzaam toch meer echt mijn nummer is, haha. Ogararu is blij dat ik zijn erfgenaam ben. Heeft Litmanen ook met 20 gespeeld? O ja, toen hij terugkwam bij Ajax. Cvitanich ook 20? Dat is toch geen verkeerd rijtje zo.”

#Lasse2020
,,Of ik mijn contract verleng tot 2020? Dat wordt me vaak gevraagd. Ik heb nu nog een contract tot de zomer van 2019. Dat is nog best ver weg. Er zit voor mij hopelijk een WK tussen, daarna nog een vol seizoen Ajax. Natuurlijk moet een nieuw contract niet op de laatste moment aankomen, maar ik heb inmiddels de leeftijd bereikt dat ik daarover niet meer loop te stressen.”

020
,,Het is toch wel bijzonder dat je rugnummer zo aan de stad is gelinkt. Nooit over nagedacht eigenlijk, maar ik vind het mooi. Ik heb een heel sterke band met Amsterdam. Vanwege de ruimte woon ik zelf niet in de stad, maar ik kom er wel heel graag. Mijn familie en vrienden zijn er ook echt gek op. Mijn vader was laatst over met 3 vrienden: mannenweekend in Amsterdam. Ja, ik mocht ook een avondje mee. 020 staat voor Amsterdam. In Denemarken kennen we dat niet, zoiets als 010 tegen 020. Maar dat komt misschien ook omdat de grootste rivalen – Bröndby en FC Kopenhagen – allemaal in hetzelfde gebied liggen. Daar is het meer witblauw tegen geelblauw.”

'Ik zie veel voordat het gebeurt'

Lasse 2.0
,,Die bestaat wel. Ik speel de laatste jaren toch wel op een heel andere positie, heb een heel andere rol. Eerst was ik een 10, heb ook veel rechtsbuiten gestaan. Onder Frank speelde ik al een paar wedstrijden op 6, maar nu sta ik al 2 seizoenen vast op die positie. Het bevalt uitstekend en ik denk dat ik het goed invul. Een jonge jongen kan zeker ook op 6 uit de voeten, maar het scheelt dat ik ervaring heb natuurlijk. Ik ben niet de snelste, maar compenseer veel met mijn inzicht. Ik zie veel voordat het gebeurt. Ook bij Denemarken sta ik nu op 6, maar als het moet kunnen ze me nog altijd een plek naar voren duwen.”

Volume op 20
,,Doe maar een stevige rockplaat voor in de auto. Om het Nederlands te houden ga ik voor Kensington. Goede band. Ik heb ze gezien in de Ziggo Dome, deze zomer staan ze zelfs in de ArenA. Een thuiswedstrijd, maar dat was de Ziggo Dome ook eigenlijk al. Ik zou daar wel weer graag naartoe willen, al valt het volgens mij samen met het weekend van de WK-finale, dus ik weet niet of ik in Nederland ben.”

Win het gesigneerde shirt van Lasse

Bestel het nieuwe uitshirtLees ook: Veltman: 'Hoop op speeltijd rond mijn verjaardag'

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Ajax.nl/Jasper Ruhé