Menu
Late goal Eindhoven nekt Jong Ajax

Late goal Eindhoven nekt Jong Ajax

Jong Ajax nam het in de negende speelronde van de Jupiler League op tegen FC Eindhoven. In het oosten van Brabant ging Jong Ajax op zoek naar alweer de zesde overwinning van het seizoen. Uiteindelijk waren het de blauw-witten uit Eindhoven die met de zege aan de haal gingen door een doelpunt in de allerlaatste minuut van de wedstrijd.

Na de zevenklapper van afgelopen maandag tegen FC Oss hadden de mannen van trainer Marcel Keizer het in de eerste helft bijzonder lastig in Eindhoven. In dIe eerste 45 minuten kwam het gevaar voornamelijk van Jinty Caenepeel die als rechtsbuiten de Ajax-defensie een keer of vijf te slim af was. Echter had Caenepeel zijn vizier niet op scherp staan, waardoor Jong Ajax een aantal keer goed weg kwam. Pas na een kwartier spelen wist Jong Ajax voor de eerste keer gevaar te stichten. Vaclav Cerny kreeg de bal in het strafschopgebied uit de kluts, haalde uit, maar raakte de buitenkant van de paal. Diezelfde Cerny werd 30 seconden later vanuit het middenveld weggestuurd door Abdelhak Nouri. De jonge Tsjech kwam oog in oog met doelman Ruud Swinkels, maar miste de scherpte in de afronding.

In de 18e minuut komt FC Eindhoven op een 1-0 voorsprong. Aanvoerder Dario van den Buijs scoorde vanaf de penaltystip. #einjaj

— AFC Ajax (@AFCAjax) 30 september 2016

Drie minuten later werd Mart Lieder, de spits van FC Eindhoven, de diepte ingestuurd na een goede steekbal. Diezelfde Lieder werd in de zestien meter onderuit getrokken door Terry Lartey-Sanniez en kreeg een strafschop. Aanvoerder Dario van den Buijs mocht aanleggen van elf meter en schoot de bal beheerst langs Jong Ajax-doelman Norbert Alblas. Jong Ajax kwam er daarna in de eerste helft niet meer aan te pas, terwijl de blauw-witten met Caenepeel en Lieder nog een flink aantal kansen onbenut lieten.

In de tweede helft kwam Jong Ajax beter uit de startblokken, maar tot veel goede kansen leidde dat niet. Het gevaar kwam vooral uit schoten vanaf de tweede lijn. Pogingen van Cerny, Dankerlui en Bergsma eindigden helaas naast en over.

Gelijkmaker
In het laatste kwartier ging Jong Ajax aanvallend wisselen. Markus Bay en Ezra Walian kwamen binnen de lijnen voor Noussair Mazraoui en Vince Gino Dekker waardoor er achterin ruimtes ontstonden voor FC Eindhoven. Jong Ajax bleef de betere ploeg in de eindfase van de wedstrijd, en dat resulteerde in de gelijkmaker van Pelle Clement. De spits kwam vanaf links naar binnen en haalde vervolgens hard uit. De bal verdween via de binnenkant van de paal in de korte hoek achter doelman Swinkels.

Hoofd van Rai Vloet
Het leek erop dat Ajax met een punt zou vertrekken uit Brabant. Maar in de allerlaatste minuut van de wedstrijd kregen de Eindhovenaren nog een corner toegewezen. De hoekschop werd getrapt door Van den Buijs en hij legde de bal panklaar op het hoofd van Rai Vloet. Vloet kopte raak, waardoor Jong Ajax alsnog zonder punten terug naar Amsterdam werden gestuurd.

Keizer baalt
Na afloop baalde Marcel Keizer uiteraard van het resultaat. ,,We hebben vanavond 60,70 procent balbezit gehad, maar maakten soms de verkeerde keuzes op het middenveld dat erg compact was.’’ Nadat Jong Ajax op 1-1 kwam, wilde Keizer meer dan een punt in Eindhoven. ,,We hebben op dat moment nog een aantal minuten over en gingen op zoek naar de winst. Dan is het zuur als je in de laatste minuut uit een standaardsituatie, waarmee wij het al moeilijk hebben, alsnog de 2-1 om de oren krijgt. Al met al was het niet goed genoeg vandaag,’’ aldus Marcel Keizer eerlijk.

Scoreverloop: 18. Van den Buijs 1-0, 86. Clement 1-1, 90+2. Vloet 2-1

Opstelling Jong Ajax: Alblas; Mazraoui (75. Bay), Sanniez, Bergsma, Dankerlui; De Jong, Nouri, Van de Beek, Cerny, Clement, Dekker (83. Walian).

Tekst: Ajax.nl/Bas Tolenaars
Foto: Pro Shots / Peter van Ninhuys