Menu
'Laten we het goede voorbeeld geven'

'Laten we het goede voorbeeld geven'

Ajax start de tweede seizoenshelft donderdag met de inhaalwedstrijd tegen AZ. In de Amsterdam ArenA - gevuld met ruim 20.000 kinderen - strijdt Ajax in de achtste finales van de KNVB Beker om een plek bij de laatste acht. Bij een overwinning lonkt een thuiswedstrijd tegen GVVV. Frank de Boer en doelman Jasper Cillessen blikten woensdag vooruit op de ontmoeting met AZ.

De setting was woensdagmiddag dezelfde als een maand eerder. Daags voor Ajax - AZ schoven De Boer en reservedoelman Cillessen destijds aan om voor te beschouwen op de bekerconfrontatie tussen de regerend landskampioen en de huidige koploper. Zonder de geblesseerde Christian Eriksen en Toby Alderweireld werd de bekerwedstrijd een dag later in de 37e minuut gestaakt (tussenstand 1-0) nadat een supporter het veld was opgelopen en AZ-keeper Esteban had belaagd.

In de dagen na al het tumult rondom de gestaakte wedstrijd tegen AZ, werd besloten het duel in zijn geheel en aanvankelijk zonder publiek over te spelen. Uiteindelijk kreeg Ajax eerder deze maand toestemming van de KNVB om kinderen van scholen en sportverenigingen uit te nodigen. Daardoor zal de ArenA donderdagmiddag gevuld zijn met ruim 20.000 kinderen. ,,En dat is uiteraard beter dan een leeg stadion. Al hadden we natuurlijk het liefst voor onze eigen vaste supporters gespeeld”, zei De Boer daarover. ,,De aanwezigheid van al die kinderen zal waarschijnlijk veel rumoer op de tribunes geven. En ik kan het weten, want ik ben zelf ook vader van drie dochters.”

De Boer: ,,Ajax - AZ is voor ons een gewone wedstrijd die gewoon weer op 0-0 begint." De Boer: ,,Ajax - AZ is voor ons een gewone wedstrijd die gewoon weer op 0-0 begint."

De Boer kan donderdag tegen AZ geen beroep doen op Gregory van der Wiel (lies), Derk Boerrigter en Lorenzo Ebecilio (beiden rug). Ook Nicolai Boilesen is nog niet inzetbaar net als de langer uitgeschakelde Kolbeinn Sigthórsson. ,,Gelukkig gaat het de goede kant op met de blessures. Van der Wiel had eventueel donderdag al kunnen spelen, maar we willen hem het liefst zondag laten spelen. Hij heeft een nu deze hele week om daar naartoe te werken.” Ook Siem de Jong en Toby Alderweireld zijn weer helemaal fit. ,,Allebei kunnen ze donderdag 90 minuten spelen. Al moet je er natuurlijk wel rekening mee houden dat er nog een verlenging kan komen.”

Jasper Cillessen staat in de bekerwedstrijd tegen AZ onder lat. Volgens afspraak verdedigt de reservedoelman van Ajax dit seizoen het doel in de bekerduels. Een maand geleden maakte hij derhalve ook de eerste 37 minuten tegen AZ mee. ,,En daar heb ik een positief gevoel aan overgehouden. We kwamen vroeg op voorsprong en hebben nauwelijks kansen weggegeven. Ik herinner me alleen een kans van Brett Holman in het eerste half uur.”

Een keer eerder speelde Cillessen in een stadion vol kinderen. ,,Bij Jong Heerenveen - Jong NEC zaten er een paar jaar geleden ook alleen maar kinderen op de tribunes. Dat was toen aardig rumoerig. Ik heb er in ieder geval zin in.” Op de aanwezigheid van de kinderen na verwachten zowel Cillessen als De Boer geen andere omstandigheden tegen AZ. De Boer: ,,Het is voor ons een gewone wedstrijd die gewoon weer op 0-0 begint. En als we donderdag een goed resultaat neerzetten kan dat voor ons een goede stap in de richting betekenen. Dat gevoel kunnen we dan naar zondag meenemen."

Drie dagen na de bekerwedstrijd tegen AZ treft Ajax namelijk opnieuw de koploper van de Eredivisie. In Alkmaar kan Ajax het gat van vijf punten zondag terugbrengen naar twee punten. Een goede generale in de beker is dus zeker gewenst. In combinatie met de aanwezigheid van alle kinderen had De Boer daar een passend antwoord op: ,,Laten we het goede voorbeeld geven.”

Ajax - AZ begint donderdag om 14:30 uur. Het duel wordt rechtstreeks uitgezonden door Eredivisie Live. Uiteraard is de wedstrijd ook via Ajax.nl en Twitter @AFCAjax te volgen.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Cillessen heeft een positief gevoel aan de eerste 37 minuten tegen AZ overgehouden. Cillessen heeft een positief gevoel aan de eerste 37 minuten tegen AZ overgehouden.