Menu
Laurens Ebben geniet op trainingsveld

Laurens Ebben geniet op trainingsveld

Bijna alle spelers en trainers die zich over het veld bewegen zijn bij het bredere publiek wel bekend. Maar wie is toch die man die voor, na en tijdens de training met allerlei oefeningen de spelers bezighoudt? Hierbij stellen we hem voor: Laurens Ebben.

Als de Ajacieden het veld opkomen, beginnen zij met warmlopen. Dirigent van de warming-up is Laurens Ebben, die behalve in de voetbalwereld ook bij het zwemmen, volleybal en basketbal werkzaam was. Met hem vermaken de spelers zich deze eerste weken van het seizoen grote delen van de training. Het lijf moet na een vakantie weer wennen aan het topsportleven en om er dan gelijk 'in te knallen' is niet goed voor de gezondheid. ,,Rustig opbouwen", zegt Ebben dan ook. ,,De nadruk ligt deze eerste week op de kennismaking met de spelers en op het vertrouwd raken van hen met mijn oefenstof."

De spelers mogen dan nog niet vertrouwd zijn met de werkwijze van de veertigjarige Brabander, hoewel dat natuurlijk snel gaat, de trainer is dat des te meer. ,,Dit is al de vierde club waarbij ik samen met Henk ten Cate werk. We zijn elkaar tegengekomen bij het Duitse Uerdingen. Het klikte meteen en toen Henk naar MTK Boedapest vertrok vroeg hij of ik zin had om mee te gaan. Dat was een grote club hoor, vergis je niet. Ik ben daar nog een jaar langer gebleven dan Henk, die met Boedapest de beker wist te winnen. Hoewel hij me al vroeg in het seizoen voorstelde om naar NAC te komen, heb ik dat niet meteen gedaan. Ik vond het wel zo netjes om het jaar af te maken. Bij NAC heb ik vierenhalf jaar gewerkt."

Daar kreeg hij wederom telefoon van Henk ten Cate met wie hij al die jaren dat de Amsterdamse oefenmeester in Barcelona zat, wel contact heeft gehouden. Of hij zin had mee te gaan naar een nieuwe club. ,,Welke club dat zou worden, wist ik nog niet. Ik heb ja gezegd want ik heb een groot vertrouwen in Henk. Dat het Ajax werd vond ik geweldig. Hoe vaak krijgt iemand in mijn vakgebied nou de kans om bij zo'n grote club te gaan werken?"

Voordeel van de lange geschiedenis die Ebben heeft met de nieuwe hoofdtrainer is dat ze elkaar door en door kennen. ,,Ik weet precies wat Henk wil zien. In de loop der jaren is de oefenstof natuurlijk wel verbeterd. Ik krijg van de jongens de indruk dat de oefenstof goed wordt ontvangen. Ik vind het in elk geval een geweldige groep met leuke jongens en veel karakter. Bovendien is deze selectie in balans."

De eerste trainingsdag afgelopen maandag was voor Ebben een aangename verrassing. ,,Wat waren er veel supporters! We waren eerst nog binnen en Martin van Geel zei wel dat het lekker druk buiten was, maar daar krijg je nog niets van mee. Tot je buiten komt. Wat geweldig. Het doet wel iets met je als er zoveel mensen staan te kijken. Het maakt je scherper, je raakt er door geprikkeld en wil het natuurlijk zo goed mogelijk doen."

De Ajacieden werkten woensdag een veldtraining af. De eerder deze week voor half drie geplande sessie op het veld gaat niet door.