Menu

Lauw Ajax scoort niet tegen Heracles

De 5-2 nederlaag van afgelopen zaterdag tegen St. Etienne was voor Co Adriaanse reden in defensief opzicht enkele omzettingen te verrichten. André Bergdølmo was opgeschoven naar de linkerkant en Cristian Chivu nam samen met Tomas Galasek het centrum van de verdediging voor zijn rekening. Ferdi Vierklau stond rechtsback. Positief was dat eerstedivisionist Heracles niet tot scoren kwam. Minder positief was het dat de Ajax-aanvallers eveneens op nul bleven steken. Jesper Grønkjaer kreeg rust.

Foto's Louis van de Vuurst

Op het veld van sportpark Twedo (TWEelingDOrp) speelden in 1954 de teams van Zwarte Schapen en Rapid JC de eerste professionele wedstrijd onder de vlag van de wilde bond. En de sfeer van toen hangt nog altijd over het veld, dat vooral bekend is omdat daar altijd de eerste natuurijsmarathon van het seizoen wordt verreden. Het spandoek van het Tarwo-brood paste daarom perfect in het plaatje. De voetballers deden op hun beurt een duit in het zakje door in een tempo te spelen dat zo te plaatsen is in de vijftiger jaren.

Opbouwend ging het de verdedigers van Ajax woensdagavond wel aardig af. Bij hen zat het tempo er in, maar keer op keer strandde de dadendrang van de defensie al op het middenveld. Toch kreeg Ajax de eerste kans van de wedstrijd nadat de Heracles-achterhoede foutief had uitverdedigd. Shota Arveladze, in deze wedstrijd uitgeweken naar de linkerkant, schoot echter voorlangs. Aan Ajax-kant was het enige andere ' 'hoogtepunt' in de beginfase de bloedneus die Wamberto na een ongelukkig duel opliep. Hij kon na behandeling verder.

De beste kans van de wedstrijd was voor Heracles, waar de oud-Ajacied Edwin Godee tegenwoordig speelt. In de achttiende minuut keek Fred Grim verrast op toen hij na de mislukte lob van een Almelose middenvelder de bal zo kon vangen. Zeven minuten later eiste Chivu direct de bal voor zich op bij een vrije trap, maar schoot over. De jonge Roemeen speelde in vergelijking met zaterdag veel meer beheerst en gecontroleerder. Ook Bergdølmo leek zich meer op zijn gemak te voelen aan de linkerkant dan in het centrum.

Hosé viel in de spits vooral op door het ongekend hoog aantal keer dat hij buitenspel stond. Daardoor kwam er nauwelijks tempo in de aanval. Hosé had net voor rust moeten scoren, maar nadat hij de keeper had uitgekapt schoot hij over.

In de tweede helft had Adriaanse enkele omzettingen gedaan. Witschge kwam in het veld voor O'Brien, maar ging 'op 4' spelen, waardoor Galasek naar de linkshalf plaats opschoof. Winter werd gewisseld voor de van een hamstringblessure genezen Nieuwenburg en Van der Meyde verving Wamberto. De positie onder de lat was in de laatste 45 minuten voor Lobont.

Veel schoot Ajax daar niet mee op. Het enige overtuigende schot kwam van Witschge, maar succes had hij niet. Enkele flauwe kansen volgden. Met nog twintig minuten te spelen haalde de trainer Hosé naar de kant ten faveure van Knopper.

Van der Gun werd de nieuwe linkerspits en Knopper en Arveladze vormden samen het centrum van de aanval. De bedoeling was dat zij dieper zouden spelen, Chivu wat meer links van het centrum opkwam waardoor Galasek meer naar voren kon. Maar die opzet had geen enkel resultaat. Verder dan een schotje van Van der Gun kwam Ajax niet.

Gelukkig brak precies na negentig minuten het zonnetje door in Veenoord/Nieuw-Amsterdam en was het beeld van zomeravondvoetbal compleet.

Heracles-Ajax 0-0

Ajax:
Grim (Lobont); Vierklau, Chivu, Galasek, Bergdølmo; Winter (Nieuwenburg), Van der Gun, O'Brien (Witschge), Wamberto (Van der Meyde), Hosé, Arveladze.