Menu

“Zo’n lintje krijg je niet bij Ajax als je weg gaat.”

Quick ’20 is de meest ervaren club in de oefenreeks van de amsterdammers. De club, waartegen Ajax dinsdag 17 juli om 19:00 uur speelt, heeft door de loop der jaren een kleine traditie opgebouwd in de organisatie van oefenduels tegen profclubs. In 1997 en 1999 won Ajax op Sportpark Vonderswijde beide keren met 0 – 8. Shalke ’04 en Glasgow Rangers waren in respectievelijk 1999 en 2000 te sterk voor de amateurs uit Oldenzaal.

Voor Johan Huijsmans, hoofd van het Ajax-comité, is de organisatie rond de wedstrijd dan ook min of meer gesneden koek. Het draaiboek van vorig jaar werd op Ajax aangepast en de organisatie verliep ook dit jaar min of meer vlekkeloos. Het vertrouwen in de stem is illustratief voor de opgebouwde ervaring. Huijsmans praat al honderd uit over het verleden tussen zijn hoofdklasser en Ajax. “Quick ‘20 heeft de traditie om op een speciale wijze afscheid te nemen van spelers die al lange tijd in onze selectie spelen. In 1997 was dat Rene Roort die bij FC Twente na een zware blessure bij ons kwam te voetballen en tien jaar aanvoerder is geweest. Voor hem hadden we een groot doek uit een kraanwagen laten uitrollen met daarop de tekst ‘Bedankt Rene!’, waarna een supporter langs de kant tegen een Ajax-speler zei ‘Ja, zo’n lintje krijg je niet, hè, als je bij Ajax stopt.’ Dat zijn zo van die leuke herrinneringen, die je nog hebt aan die wedstijden.”

De traditie van ‘het lintje’ wordt ook dinsdag in stand gehouden. Van vier spelers, die gezamenlijk 40 jaar bij de Quick-selectie hebben gespeeld, neemt de club afscheid. “Bobby Harms zei altijd tegen ons ‘zolang we ons werk maar kunnen doen.’ De afscheidsdoeken zullen er dus weer bij zijn. Ook is er live muziek. Een dierenarts en een registeraccount die bij de club zijn betrokken, hebben een paar Amsterdamse smartlappen ingestudeerd die ze voor de wedstrijd en in de rust zullen zingen. Na de wedstrijd gaan we naturlijk in de kantine verder; met de accordion en al.”

Huijsmans verwacht overigens geen regen. De weerberichten en meteo-specialisten uit de buurt worden regelmatig geraadpleegd. Een grote uitslag ligt wel in het verschiet. Huijsmans:”Ajax zit hier in de buurt in Lutte (red. trainingskamp). Ik heb vanavond gekeken naar de training en die gasten zijn zo scherp als wat. Ongelooflijk, vooral die Zweed. Dat worden dubbele cijfers, let maar op. Die jongens hebben de afgelopen dagen natuurlijk alleen maar getraind en willen het nu laten zien. We hebben een veld met maximale afmetingen dus als die het veld opkomen, zullen ze enorm gedreven zijn.”

Reden genoeg om te gaan kijken. Er zijn nog kaartjes.

Quick ’20 – Ajax Datum: dinsdag 17 juli Aanvang: 19:00 Plaats: Oldenzaal