Menu
Leergierige Wormgoor hoopt op kans

Leergierige Wormgoor hoopt op kans

In het seizoen 2005-2006 speelde Vito Wormgoor nog ‘gewoon’ bij de amateurs van de Veenendaalse hoofdklasseclub DOVO. Na zijn Ajax-debuut in de A1, doet de verdediger dit jaar van zich spreken als Jong Ajacied.

Ondanks de tweede plek in de Eredivisie voor Beloftenploegen zijn de prestaties van Jong Ajax dit seizoen wisselvallig te noemen. Een maand na de verdiende zege op koploper Jong FC Twente morste de ploeg van trainer Aron Winter maandag kostbare punten tegen Sparta (0-0). Wormgoor baalt nog flink na van het puntenverlies. De 19-jarige hoopt hoe dan ook op een mooie afsluiting van het seizoen. Niet alleen wat betreft de prestaties met zijn leeftijdgenoten in de ploeg van Aron Winter; Wormgoor loert op een kans in het vlaggenschip.

Twee keer had de geboren Leersummer dit seizoen al een plek in de wedstrijdselectie van Adrie Koster. Tijdens NEC - Ajax (1-1) en Excelsior - Ajax (2-1) zag Wormgoor zijn clubgenoten aan het werk vanuit de dug-out. De bezoeken aan het McDos Goffertstadion en het sportpark Woudestein zijn voor Wormgoor vooralsnog dé hoogtepunten als Ajacied. Wormgoor mocht als tijdelijk selectielid proeven van Ajax 1. Voor een invalbeurt, een debuut dus, bleek de tijd nog niet rijp.

Typerend beeld van de verdediger Vito Wormgoor. Ook tegen Jong NAC schuwt de centrale verdediger felle duels (dit keer met twee tegenstanders) niet. Typerend beeld van de verdediger Vito Wormgoor. Ook tegen Jong NAC schuwt de centrale verdediger felle duels (dit keer met twee tegenstanders) niet.

,,Ik heb rond die wedstrijden geen last van zenuwen gehad’’, laat Wormgoor het nonchalant klinken. ,,Het is meer de dosis adrenaline die van binnenuit komt. Het was fantastisch om bij de selectie te zitten, om alles van zo dichtbij mee te maken.’’
Selectiegenoot Jan Vertonghen bezorgde de Leersummer bij NEC wel een licht verhoogde bloeddruk. ,,Jan had even last van een blessure’’, herinnert Wormgoor zich nog goed. ,,Ik moest warmlopen en dacht nog even: ‘als Jan dichtbij de lijn komt geef ik ‘m een tikkie.’’ Het ‘tikkie’ bleef uit en Vertonghen speelde de wedstrijd probleemloos uit.

Wormgoor hoopt sinds 'Nijmegen' op een nieuwe kans. Die kans of gelegenheid gaat er, wat de Jong Ajacied in elk geval zelf betreft, zeker komen. ,,Ik wil laten zien wie ik ben’’, klinkt het strijdlustig en zelfbewust. De centrale verdediger trainde inmiddels ook een aantal keer mee met de A-selectie van Adrie Koster. ,,Sinds mijn overstap naar Ajax heb ik een bepaalde voetbalbasis gelegd. Nu is het belangrijk om aan mijn persoonlijkheid te werken. Volgend jaar hoop ik een echte kans te krijgen bij het eerste. Ik ben nu al dichtbij geweest. Heel dichtbij zelfs. Echt heel mooi om mee te maken.’’

Eind februari vormde Wormgoor een sterk verdedigend koppel met aankoop Samuel Kuffour. De kersverse Ajacied uit Ghana speelde in de met 2-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen Jong NAC zijn eerste wedstrijd in het Ajax-shirt. De 19-jarige Wormgoor liet zich die avond op de Toekomst zien als een betrouwbaar rustpunt naast de 31-jarige Kuffour. Na het plotselinge vertrek van Jaap Stam werd Kuffour aangetrokken als stand-in achter de overgebleven centrale verdedigers John Heitinga en Thomas Vermaelen.
Wormgoor: ,,Toch jammer dat Stam is gestopt. Hij was een echt boegbeeld voor de ploeg. Stam was een speler met heel veel uitstraling.'' De omschrijvingen bevallen Wormgoor wel. ,,Het is waar ik zelf ook naartoe wil. Er moet iemand staan in het veld.’’ De soms spijkerharde verdediger tovert een lach tevoorschijn. ,,Ik heb na zijn afscheid wel eens gedacht om Jaap een keer te bellen. Misschien wil hij mijn wedstrijden analyseren. Van zijn analyses kan ik zeker beter worden, lijkt me.’’