Menu
Leerzaam jaar voor Deense tegenpolen

Leerzaam jaar voor Deense tegenpolen

De Denen Viktor Fischer en Lucas Andersen zijn zowel landgenoten als leeftijdsgenoten. Verder delen de 19-jarige aanvallers de voorkeur voor de linksbuitenpositie. Tot zover de overeenkomsten, want verder zijn er vooral verschillen. Tijdens het trainingskamp in het Turkse Belek praten ze op uitnodiging van Ajax.nl over zichzelf en over elkaar.

De grootste verschillen tussen het trainingskamp van vorig jaar in Brazilië en die van dit jaar in Turkije? Uiteraard het weer, het trainingsveld en de omstandigheden. Maar Viktor Fischer heeft nog een belangrijk verschil ontdekt: zijn kamergenoot Lucas Andersen praat deze week meer dan een jaar geleden. Veel meer zelfs. En dat is een goed teken. ,,Vorig jaar was Lucas een nieuwkomer in de groep. Hij maakte toen ongeveer hetzelfde door wat iemand als Jairo Riedewald nu meemaakt.” Andersen: ,,Ik ken nu veel meer mensen en maak sinds dit seizoen vast onderdeel uit van de selectie. Vorig jaar pendelde ik nog veel tussen de A1, Jong Ajax en het eerste elftal. Bovendien was ik pas een paar maanden bij Ajax. Ik kon lastig mijn rol vinden. Inmiddels is het veel overzichtelijker. Ik train met het eerste team en speel veel met Jong Ajax in de Jupiler League. Van die wedstrijden leer ik veel.” Fischer: ,,Na een jaar ken je je medespelers, trainers en bovendien jezelf beter. Je komt steeds meer in je ‘comfortzone’.”

De levens van Fischer en Andersen zijn het afgelopen jaar steeds meer op elkaar gaan lijken. Beide Denen kennen elkaar al jarenlang vanuit Denemarken, maar sinds een halfjaar draaien ze nu ook dagelijks hetzelfde programma. ,,We zien elkaar dagelijks bij Ajax. Daardoor heb je ook veel meer om te delen. Zeker ook als je nu een hele week 24 uur per dag in elkaars gezelschap bent. Het is niet zo dat we extra veel naar elkaar toe trekken, maar het contact is zeker toegenomen”, zegt Fischer. ,,Onze jonge landgenoot Marcus Bay zit nu eigenlijk in een soortgelijke situatie als wij ook hebben gezeten. Hij is net nieuw bij de club. We zien hem alleen niet vaak omdat onze schema’s veel van elkaar verschillen. Wij trainen ’s ochtends, terwijl hij ’s middags op de club is.” Andersen: ,,Als we Marcus dan wel eens tegenkomen is het leuk om ervaringen uit te wisselen. We weten wat hij nu doormaakt. Alles is nieuw voor hem.”

Lucas Andersen en Viktor Fischer op weg naar de training. Lucas Andersen en Viktor Fischer op weg naar de training.

Christian Eriksen, Nicolai Boilesen en Viktor Fischer maakten er de afgelopen jaren een sport van wie het snelste Nederlands sprak. Lucas Andersen moet in deze wedstrijd vooralsnog even passen. De aanvaller uit Aalborg begrijpt de Nederlandse taal na anderhalf jaar prima, maar zijn uitspraak wil hij eerst nog verder verbeteren. Tot die tijd redt hij zich vooral in het Engels. Fischer: ,,Vergeet niet dat Christian Eriksen anderhalf jaar in een gastgezin heeft gewoond. Datzelfde geldt voor mij. Daardoor moet je de hele dag wel Nederlands spreken. Toen ik in de A-junioren begon sprak ik de hele dag met Davy Klaassen, Mickey van der Hart en Stefano Denswil. Dan krijg je de taal snel onder de knie.” Andersen woonde slechts twee maanden in een gastgezin. Daarna ging hij met zijn Deense vriendin samenwonen: ,,Het scheelt dat ik inmiddels van Almere-Buiten naar Amsterdam ben verhuisd. Ik woon nu veel dichter bij jongens als Viktor in de buurt. Maar het blijft verleidelijk om in gezelschap van al mijn Deense teamgenoten bij Ajax af en toe even onze eigen moedertaal te spreken. Viktor keek in het begin wel eens naar Goede Tijden Slechte Tijden om de taal te leren. Ik heb dat ook gedaan, maar daar ben ik er snel mee gestopt.” Fischer: ,,Ik vond het een vreselijk slecht programma, maar het was wel goed voor mijn Nederlands.”

In de spelersgroep zijn beide linksbuitens tegenpolen van elkaar. Andersen: ,,We zijn twee totaal verschillen personen. Viktor hoor en zie je altijd en overal. Dat zit in zijn karakter.” Fischer: ,,Lucas weet wanneer hij iets goed of fout doet, maar dat zal hij zelden openlijk delen. Ik ben daar veel extraverter in. Het is denk ik zowel een sterk als een zwak punt van Lucas dat hij zich daar niet zo in uit. Maar aan de andere kant: als iemand weet wat hij wil, is het Lucas wel. Hij is altijd bezig om beter te worden. Die eigenschap heb ik ook wel in me. Daarin lijken we dan wel weer op elkaar.”

Het jaar 2013 werd uiteindelijk een even gedenkwaardig als leerzaam jaar voor Fischer. Zijn goals tegen Feyenoord en PSV leverde hem in januari en maart tot twee keer toe een trofee voor het Doelpunt van de Maand op. Enkele maanden later werd hij verkozen tot Talent van het Jaar tijdens de kampioenshuldiging van Ajax. ,,Dat waren stuk voor stuk prachtig momenten. Maar ik vond het hele proces er naartoe ook mooi. Het huidige seizoen begon niet zo goed voor mij. Ik was echte wekenlang uit vorm. Lange tijd zocht ik naar de goede vorm van het begin. Pas de laatste weken voor de winterstop heb ik mijn vorm weer een beetje teruggekregen. Toen kwamen de goals en assists ook weer. Ook in mindere tijden is het belangrijk dat je dicht bij jezelf blijft en gewoon hard blijft werken. Dat heeft zich nu uitbetaald. Om die reden ben ik ook trotser op het wisselvallige laatste halfjaar dan het geweldige eerste halfjaar van 2013. Dat klinkt misschien vreemd, maar ik heb de afgelopen maanden veel meer geleerd. Als jonge speler wissel je goede en slechte momenten vaak met elkaar af. Het duurt lang voordat je een constant niveau te pakken hebt en je onder alle omstandigheden hetzelfde presteert. In dat opzicht was het een heel leerzame periode voor mij. Maar na één jaar ben je er nog lang niet. Je moet jezelf continu blijven ontwikkelen. Dat wordt een mooie uitdaging voor 2014.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst