Menu
Leerzaam toernooi voor Ajax Cape Town

Leerzaam toernooi voor Ajax Cape Town

Bij twee wedstrijden uit poule B kon je zondag met een beetje fantasie spreken van een duel tussen David en Goliath. De B-junioren van Ajax Cape Town streden tegen Bayern München en FC Barcelona om een plaats in de halve finale. Na de 2-1 zege op AC Milan lonkte er hoop, maar twee nipte nederlagen bezorgden het Zuid-Afrikaanse Ajax uiteindelijk de derde plaats de groep.

‘Kijk papa, Bayern München heeft vier sterren op het shirt. Zijn zij al meer dan veertig keer kampioen?’ klinkt het langs het veld bij het duel tussen de Duitsers en Ajax Cape Town. Na de uitleg dat er in Duitsland niet per tien titels wordt geteld, dringt zich direct weer een nieuwe vraag op bij de jonge Ajax-fan. Hoe kan het dat de coach van Ajax Cape Town Nederlands spreekt?

Met het Nederlandse hoofd jeugdopleiding Corné Groenendijk op de bank beleeft Ajax Cape Town een leerzaam weekend op de AEGON Future Cup. Het U-17 team uit Kaapstad is al anderhalve week in Nederland om zich gedegen voor te bereiden op het internationale jeugdtoernooi van Ajax. Met een uitgebreid en gevarieerd programma benutten de Zuid-Afrikanen hun verblijf zo optimaal mogelijk. ,,We zijn hier voor het voetbal, maar andere activiteiten zijn ook belangrijk. Het moet een mooie balans zijn. Zo waren de lessen over voeding heel leerzaam. En ook de rondvaart door de Amsterdamse grachten was een onvergetelijke ervaring voor de jongens. Dankzij alle hulp van Ajax en Ger Boer hebben we een prachtig programma kunnen samenstellen”, aldus Groenendijk.

De Nederlander Corné Groenendijk is hoofd jeugdopleiding bij Ajax Cape Town. De Nederlander Corné Groenendijk is hoofd jeugdopleiding bij Ajax Cape Town.

De AEGON Future Cup biedt Cape Town een uitgelezen mogelijkheid om zich met Europese teams te meten. ,,De weerstand in Zuid-Afrika is totaal anders”, weet Groenendijk, die voor zijn dienstverband in Kaapstad jarenlang bij de KNVB in Zeist werkte. ,,In de Afrikaanse competitie wordt veel fysieker gespeeld dan in Europa. Vaak komen we daar met Ajax CT wel voetballend onderuit, maar tegen Europese teams wordt er nog veel meer van deze jongens gevraagd. Dan speelt de tactiek een belangrijke rol. Het zijn stuk voor stuk talenten, dus ik ben ervan overtuigd dat ze nog meer zouden groeien als ze nog vaker de mogelijkheid zouden krijgen om tegen dit soort tegenstanders te spelen.”

De woorden van Groenendijk vertalen zich deze zondag naar het veld. Na de verrassende 2-1 zege op Milan kan Cape Town in de ochtenduren lange tijd meekomen met Bayern München. De nipte 1-0 nederlaag (uit een strafschop) laat zien dat de Zuid-Afrikanen niet veel onder doen voor de Duitsers. En dan te bedenken dat twaalf van de achttien spelers eerstejaars B-junior zijn. ,,We hadden zelfs nog twee grote kansen op de gelijkmaker via Riyaad Norodien. Het zegt veel dat onze jongens nu teleurgesteld zijn over een kleine nederlaag tegen Bayern.”

Later op de dag herhaalt eenzelfde scenario zich. Hoewel FC Barcelona duidelijk een maat te groot is voor Ajax Cape Town wordt ook de laatste groepswedstrijd met een kleine nederlaag afgesloten. De 1-0 verliespartij zorgt ervoor de Ajax Cape Town net als vorig jaar niet om een finaleplaats strijdt, maar om de vijfde plaats. Groenendijk: ,,Het eindresultaat is ondergeschikt aan de individuele ontwikkeling van spelers. Het is jammer dat we de halve finale niet gehaald hebben, maar in de wedstrijd om de vijfde plaats treffen we nu Desportivo Brasil. Ook dat is weer een totaal andere speelstijl dan we in Zuid-Afrika gewend zijn. Opgeteld bij de oefenwedstrijden tegen Ajax B1 en Almere City B1 is deze trip hartstikke leerzaam voor deze jongens. Aan hen de taak om die ervaring straks op Ikamva ook over te brengen op hun jongere teamgenoten.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Ajax Cape Town verloor nipt van Bayern München. Ajax Cape Town verloor nipt van Bayern München.
Barcelona was net als Bayern München met 1-0 te sterk voor het Afrikaanse Ajax. Barcelona was net als Bayern München met 1-0 te sterk voor het Afrikaanse Ajax.
Bayern scoorde uit een strafschop de enige goal tegen Ajax Cape Town. Bayern scoorde uit een strafschop de enige goal tegen Ajax Cape Town.
Verslagenheid bij Ajax Cape Town na het mislopen van de halve finales. Verslagenheid bij Ajax Cape Town na het mislopen van de halve finales.