Menu

Leerzame avond voor Ajax in Saint Etienne

Ajax heeft een leerzame avond beleefd in St. Etienne, waar de plaatselijke trots de voormalige Europacuphouder met liefst 5-2 de oren waste. Een zege die voor de thuisclub belangrijker was dan voor de bezoekers, want in Frankrijk gaat de competitie reeds over één week van start. De Amsterdamse treffers kwamen op naam van Knopper en Arveladze.

In St. Etienne bewaart men goede herinneringen aan Nederland en dat zal na zaterdagavond niet anders zijn. 'Les Verts' wonnen met aanvaller Kees Rijvers in 1957 voor de eerste maal een landstitel en in Stadion Geoffrey Guichard vierde ook ex-Ajacied Johnny Rep ooit triomfen.

Ajax vijzelde zaterdagavond het vertrouwen van de Franse nummer zeven uit de vorige voetbaljaargang op. Al zag het daar in eerste instantie niet naar uit, toen O'Brien en Van der Meyde in eendrachtige samenwerking voor de eerste Ajax-plaagstoot zorgden. Even later bleek dat de Ajax-defensie nog zoekende is naar de juiste balans.

Zonder Witschge, Vierklau en Winter moest het nog lang niet ingespeelde kwartet Mokoena, Bergdølmo, Galasek en Chivu de zaken achterin klaren en al na zes minuten ging Mokoena daarbij in de fout. Zijn uitverdedigen door het centrum, waardoor Aloisio da Silva een scoringskrans kreeg, werd Ajax nog niet noodlottig door moedig ingrijpen van Lobont.

In de negende minuut was het wel raak. De Russische international Alexander Panov (afgelopen zomer voor vijftien miljoen gulden overgenomen van Zenith St. Petersburg) profiteerde van een misverstand tussen Bergdølmo en O'Brien: 1-0. Twee minuten later was Aloisio op het randje van buitenspel zijn bewaker Chivu te snel af en hij liet Lobont opnieuw kansloos, 2-0. Er was nauwelijks een kwartier verstreken of de Senegalees Pape Sarr kopte de 3-0 voor de thuisclub binnen.

Pas nadat Aloisio een door de Braziliaan zelf versierde strafschop (overtreding Mokoena) tot 4-0 had gepromoveerd, toonde Ajax zijn ware gezicht. Knopper rondde voorbereidend werk van Jesper Grønkjaer af, hoewel de middenvelder daarvoor wel twee pogingen voor nodig had. De droge knal met de linkervoet was echter loepzuiver, 4-1.

Nadat Bergdølmo vlak voor rust nog even werd geveld door een ongelukkige elleboogstoot van Aloisio, kwamen de Amsterdammers na rust gretig uit de catacomben. Kanu kwam in het veld voor Mokoena, waardoor Yakubu terugviel naar de laatste linie. Dat resulteerde, na een gemiste kopkans van Aloisio voor de thuisclub, meteen in de 4-2. Shota Arveladze profiteerde van een fout van de Deense verdediger Allan Olesen en met een fraaie halve stift scoorde de Georgiër, die even later helaas verzuimde een individuele actie in een treffer te vertalen. Hij zocht echter vergeefs naar de (niet) inkomende Knopper.

De thuisploeg had aanzienlijk minder kansen nodig. Olesen maakte zijn eerdere fout goed door de bal panklaar op het hoofd te leggen van Panov, waarna de Rus tegendraads binnenkopte, 5-2. Hierna kreeg Ajax (met gaandeweg de invallers Wamberto, Bobson en Piqué) nog een aantal reële mogelijkheden de score in de eerste serieuze oefenwedstrijd een draaglijker aanzien te geven. Gronkjaer zag jammerlijk Arveladze over het hoofd, Wamberto volleerde rakelings naast na een voorzet van Bobson en Arveladze drukte nog een keer vergeefs af.

St. Etienne-Ajax 5-2 (4-1)
1-0 Panov 9'
2-0 Aloisio 11'
3-0 Pape Sarr 16'
4-0 Aloisio (pen.) 18'
4-1 Knopper 26'
4-2 Arveladze 50'
5-2 Panov 68'

Ajax: Lobont; Mokoena (46. Kanu), Bergdolmo, Galasek, Chivu (75. Piqué); Yakubu, Knopper, O'Brien; Van der Meyde (72. Wamberto), Arveladze, Gronkjaer (76. Bobson)