Menu
‘Leerzame en fantastische week’

‘Leerzame en fantastische week’

De internationals uit de Ajax-selectie keerden donderdag terug op het trainingsveld. Gregory van der Wiel behoorde tot de succesvolste internationals in het keurkorps van trainer Marco van Basten.

Gregory van der Wiel deed niet mee met de grote partij. De rechtsback mocht het, daags na de interland van Oranje tegen Macedonië, rustig aan doen. Gregory van der Wiel deed niet mee met de grote partij. De rechtsback mocht het, daags na de interland van Oranje tegen Macedonië, rustig aan doen.

De glimlach op het gezicht van de rechtsback verraadt tevredenheid over een geslaagd uitstapje naar Oranje. In de WK-kwalificatieinterlands tegen Schotland en Macedonië was Van der Wiel tweemaal basiskracht. Zowel de Schotten (3-0) als de Macedoniërs (4-0) waren in de ArenA geen partij voor de nationale ploeg van Bert van Marwijk.
Ook voor Jan Arie van der Heijden was het een bijzondere week. De middenvelder maakte na een langdurige knieblessure zijn rentree in een oefenwedstrijd van Jong Ajax. Van der Heijden traint sinds deze week ook gewoon weer mee met de A-selectie. Ook voor Jan Arie van der Heijden was het een bijzondere week. De middenvelder maakte na een langdurige knieblessure zijn rentree in een oefenwedstrijd van Jong Ajax. Van der Heijden traint sinds deze week ook gewoon weer mee met de A-selectie.

Met Van der Wiel en zijn clubgenoot Maarten Stekelenburg, beiden tweemaal negentig minuten in het elftal, stelde Oranje de kwalificatie voor het WK zo goed als veilig. Van der Wiel maakte in beide duels een prima indruk. Vooral verdedigend, maar bij vlagen zelfs aanvallend. Vooral tegen de Schotten kon de rechterverdediger regelmatig mee naar voren gaan.
,,Het was een fantastische week’’, kijkt de verdediger aan de rand van het trainingsveld terug op zijn verblijf bij het Nederlands elftal. ,,De week was zó leerzaam. Vooral omdat je met jongens uit de wereldtop samenspeelt. Het niveau ligt daardoor hoog; ook omdat iedereen met elkaar bezig is in wedstrijden en op trainingen.’’
Gregory van der Wiel loopt zijn uitlooprondes lachend op het trainingsveld. Gregory van der Wiel loopt zijn uitlooprondes lachend op het trainingsveld.

In de interland tegen Schotland beleefde Van der Wiel zijn ‘basisdebuut’ als international. Eerder maakte hij zijn debuut als invaller in en tegen Tunesië. ,,Of ik een basisplek had verwacht? Ik kwam zonder verwachtingen naar Oranje. Als je er dan tweemaal vanaf het begin bij mag zijn, is dat fantastisch. Uiteindelijk was het ook mijn voordeel dat ik de enige echte rechtsback was in de selectie. Andere spelers die ook als rechtsback kunnen spelen, staan bij hun club vaak in het centrum.’’
De Ajacied kampte voor de interlands slechts met een gezonde dosis wedstrijdspanning. Ook voor zijn debuut in de basis maakte Van der Wiel zich niet drukker dan normaal. ,,Al was het in de eerste minuten tegen Schotland wel even zoeken. Dan wil je even zien hoe het gaat lopen. Snel ging het beter, ook door de coaching van ploeggenoten, en groeide ik vanzelf in de wedstrijd. Uiteindelijk moet je niet anders spelen dan je bij je club doet. Dat was ook wat de bondscoach me voor de interland tegen de Schotten meegaf.’’
Na de internationale voetbalverplichtingen tegen Schotland en Macedonië wacht zondag de uitwedstrijd tegen Roda JC. ,,Dat wordt een wereld van verschil’’, trekt Van der Wiel een laatste vergelijking tussen Oranje en Ajax, voetbal in continentaal of nationaal verband. ,,De knop moet om, maar dat is niet moeilijk. Uiteindelijk ben ik maar een weekje weg geweest.’’
De volgende mogelijkheid om de Ajacieden aan het werk te zien is vrijdagochtend. De selectie traint vanaf 11.00 uur op het trainingsveld naast de Amsterdam ArenA.
Het merendeel van de selectie begon de training met de oefeningen van conditie- en hersteltrainer René Wormhoudt. Het merendeel van de selectie begon de training met de oefeningen van conditie- en hersteltrainer René Wormhoudt.
De Ajacieden lessen hun dorst tijdens de grote partij waarmee de training werd afgesloten. De Ajacieden lessen hun dorst tijdens de grote partij waarmee de training werd afgesloten.
Naast Van der Wiel, trainden ook Toby Alderweireld, Daley Blind en Rob Wielaert iets korter en apart van de grote groep. Naast Van der Wiel, trainden ook Toby Alderweireld, Daley Blind en Rob Wielaert iets korter en apart van de grote groep.