Menu
Leerzame nederlaag voor Jong Ajax

Leerzame nederlaag voor Jong Ajax

Natuurlijk baalde Jong Ajax-trainer John van den Brom van de 1-2 nederlaag tegen Jong FC Utrecht. Vooral het gegeven dat de gasten de winnende goal diep in blessuretijd scoorden, stak de oefenmeester. ,,Natuurlijk ben ik hier ziek van, in de kleedkamer zitten de jongens ook allemaal stuk'', blikte Van den Brom terug. ,,Toch biedt deze nederlaag genoeg mooie leermomenten.'' De Jong Ajacieden leden tegen de Beloften uit Utrecht vooral een leerzame nederlaag.

,,Ik kan mijn spelers weinig verwijten. Vooral de eerste helft hadden we de wedstrijd onder controle’’, vervolgde Van den Brom nabij de doodstille Ajax-kleedkamer op de Toekomst. De Jong Ajacieden toonden tegen Jong FC Utrecht twee verschillende gezichten.

Na de openingstreffer van Ajacied Rachid Tiberkanine - halverwege de eerste helft - leek er geen vuiltje aan de lucht voor de thuisploeg. Op aangeven van Stanley Aborah schoot de dynamische middenvelder de bal van afstand snoeihard voorbij FC Utrecht-doelman Joost Terol (1-0). Het spel van Robbert Schilder was exemplarisch voor de Amsterdamse dominantie voor rust. De centrale verdediger kon naar hartelust mee aanvallen. Schilder zag één van zijn doelpogingen net naast gaan. Niet lang na de openingsgoal zagen ook rechtsbuiten Tom Kalkhuis en opnieuw Tiberkanine hun schoten afzwaaien of gered worden. Opvallend genoeg werd Jong Ajax-doelman Kenneth Vermeer de eerste helft door de gasten niet één keer noemenswaardig op de proef gesteld.

,,Als je het niveau van voor rust vast houdt, is er niks aan de hand’’, hervatte de trainer zijn terugblik. ,,Zeker na de 1-0 van Rachid hadden we alles nog in de knip.’’
Vier minuten na de hervatting tekende Nassir Maachi voor de gelijkmaker. ,,Een zondagschot; zo’n goal scoort hij waarschijnlijk nooit meer’’, taxeerde Van den Brom de fraaie tegentreffer. Vanaf de linkerflank wist Maachi Vermeer met een geplaatste bal te verrassen. De eerste bal die de goalie van Jong Ajax van dichtbij zag, betekende direct een tegentreffer.

De wedstrijd kantelde daarmee voor de Amsterdamse Beloften. Van den Brom: ,,Na die tegengoal raakten we de controle een beetje kwijt. Nervositeit en onzekerheid slopen in de ploeg.’’

Jong FC Utrecht bleef onverminderd fel jagen op een treffer. Aanvaller Ramon Leeuwin was twintig minuten voor tijd heel dicht bij de 1-2. De Utrechter werkte zijn inzet op de lat.
Dat de voor Jong Ajax uiteindelijk fatale tegentreffer tóch nog viel, drie minuten in de blessuretijd, was zuur. Van den Brom baalde vooral van de manier waarop de tegentreffer viel. ,,Op het allerlaatste moment, in blessuretijd, mag je die jongen zo’n bal natuurlijk nooit laten koppen. Al helemaal niet uit een corner. Zeker in die fase moet het 'vrouwen en kinderen eerst' zijn.’’

Van den Brom zag ook de positieve kant van de nederlaag: ,,De grote winst van vanavond is dat deze wedstrijd zoveel leermomenten heeft opgeleverd. Een tegengoal in blessuretijd is ook zo’n moment. Laten we vooral niet vergeten dat we jonge spelers aan het opleiden zijn. Deze jongens kunnen hier alleen maar sterker van worden.’’

Jong Ajax – Jong FC Utrecht 1-2 (1-0). 24. Tiberkanine 1-0, 49. Maachi 1-1, 90. Maachi 1-2.
Scheidsrechter: Goossens.
Gele kaart: Tiberkanine (Jong Ajax), Shew-Atjon, Post (Jong FC Utrecht).

Jong Ajax:
Vermeer; Koenders, Schilder, Aborah (46. Keizer), N. Moisander; Sahadewsing, Tiberkanine, Vertonghen; Kalkhuis, Van der Kolk (46. Plat) en Boerrigter.

Jong FC Utrecht:
Terol; Van Buuren, Van Steensel (51. Bouma), Rutgers, Shew-Atjon; Bolland (84. Post), Alisic, Broerse, Maachi; Leeuwin en Rossini (82. Van der Biezen).