Menu
Leeuwenburgh: 'EK-finale of ArenA'

Leeuwenburgh: 'EK-finale of ArenA'

Het EK U-17 in Servië nadert zijn ontknoping. Nederland speelt donderdag in de halve finale tegen Engeland. Denemarken, met Ajax’ nieuwe aanwinst Viktor Fischer, neemt het in de andere halve finale op tegen Duitsland. De kans op een Ajax-getinte finale neemt daardoor toe. Keeper Peter Leeuwenburgh bericht vanuit het Nederlandse kamp.

Samen met aanvaller Danzell Gravenberch vormt de 17-jarige Leeuwenburgh de Ajax-afvaardiging bij het Nederlands team. ,,Er zitten geen jeugdspelers van FC Twente bij de selectie, anders hadden we rondom de wedstrijden genoeg te bespreken gehad”, zegt de keeper van Ajax B1 met een lach. ,,Toch gaat het hier op het EK ook wel veel over Ajax. Zo heb ik de bekerfinale afgelopen zondagavond met wat teamgenoten via Langs de Lijn op mijn laptop gevolgd.”

Als de reservedoelman van Nederland U-17 zondag tijdens de kampioenswedstrijd Ajax - FC
Twente opnieuw is aangewezen op de radio, is dat voor hem een goed teken. ,,Dat zou betekenen dat we met Nederland in de finale staan. Die is ’s ochtends, dus met een beetje geluk kan ik dan om 14:30 uur weer achter mijn laptop kruipen. Als we donderdagavond in de halve finale tegen Engeland worden uitgeschakeld, vliegen we vrijdag gelijk terug. In dat geval ben ik er zondag uiteraard bij in de ArenA. Al speel ik liever de EK-finale. Zoiets is uniek om als voetballer mee te maken.”

Leeuwenburgh, uiterst rechts, werd vorige maand tweede met Ajax tijdens de AEGON Future Cup. Leeuwenburgh, uiterst rechts, werd vorige maand tweede met Ajax tijdens de AEGON Future Cup.

Leeuwenburgh keepte maandag als stand-in van doelman Boy de Jong (Feyenoord) zijn eerste wedstrijd op het EK. Tegen de leeftijdsgenoten van Tsjechië hield hij de nul. Omdat Nederland zich na de groepswedstrijden tegen Duitsland (2-0) en Roemenië (1-0) al had geplaatst voor de halve finales, gunde bondscoach Albert Stuivenberg veel reserves een basisplaats. Ook Gravenberch startte vanaf het begin. ,,Het was een leerzame ervaring. Je merkt duidelijk dat je tegen de beste spelers van Europa speelt. Dit is toch even anders dan een gemiddelde competitiewedstrijd met Ajax. Gelukkig hebben we laatst aan de AEGON Future Cup op de Toekomst meegedaan. Daar is het EK wel een beetje mee te vergelijken. In de finale tegen RSC Anderlecht speelden we bijvoorbeeld tegen twee spitsen. Dat was gister tegen Tsjechië ook weer zo.”

Donderdag speelt Oranje U-17 om 11:30 uur in de halve finale tegen Engeland. ,,Een sterke tegenstander. Letterlijk, met al hun fysiek”, zo taxeert de doelman. Mocht Nederland de eindstrijd halen, dan treft het Denemarken of Duitsland. Een gedroomde tegenstander voor een eventuele finale heeft de keeper van Ajax niet. ,,Ze zeggen altijd dat je niet twee keer in een toernooi tegen dezelfde tegenstander moet spelen. In dat geval zouden we dus niet tegen Duitsland moeten spelen. Maar daar hebben we wel met 2-0 van gewonnen. Dus ja, wat is wijsheid?”

Als het tot een finale tussen Nederland en Denemarken komt, wordt er in ieder geval een Ajacied Europees kampioen. Ajax’ nieuwe aanwinst Viktor Fischer is een van de sterkhouders van het Deense team. Leeuwenburgh: ,,Dat zou leuk zijn. Sinds vandaag zitten we bij Denemarken in het hotel, dus ik zal straks eens kijken of ik hem ergens in de lobby tegenkom. Dan zal ik me vast even aan hem voorstellen.”

Wil je de (aankomend) Ajacieden Viktor Fischer, Peter Leeuwenburgh en Danzell Gravenberch in actie zien? Eurosport zendt de wedstrijden op het EK U-17 rechtstreeks uit.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/ Louis van de Vuurst