Menu
Leeuwenburgh wil examenfeest uitstellen

Leeuwenburgh wil examenfeest uitstellen

Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar kende zaterdag een valse start tijdens het WK in Mexico. De Europees kampioen ging in de eerste groepswedstrijd met 1-0 onderuit tegen Congo. Een unieke nederlaag, want Onder 17 was al vijftien duels op rij ongeslagen. Vanuit Midden-Amerika doet Ajax-keeper Peter Leeuwenburgh ‘the day after’ verslag.

De teleurstelling over de 1-0 nederlaag tegen Congo maakte zondag alweer snel plaats voor sportieve revanchegevoelens. ,,Vanaf nu moeten we alles gaan winnen. Dat is duidelijk”, zegt Leeuwenburgh vanuit het spelershotel in Mexico. De reservedoelman heeft daarom samen met zijn teamgenoten het vizier direct op de tweede groepswedstrijd tegen Noord-Korea gericht. ,,We beginnen nu weer op nul eigenlijk. Juist omdat we zo lang niet hebben verloren, is die nederlaag misschien wel een beetje goed geweest. We zijn nu in ieder geval extra scherp en gefocust om de komende wedstrijden te winnen.”

De Europees kampioen is inmiddels gewend aan de zware omstandigheden in Mexico. ,,Het is hier overdag ruim boven de 30 graden. Gelukkig hebben we genoeg voorbereidingstijd gehad om aan de temperatuur en de hoogte te wennen. Dat mag daarom nooit een excuus zijn. Je merkt echter wel dat je door het spelen en trainen op hoogte iets sneller moe wordt. En met de warmte moet je gewoon veel drinken. Als je slim met de omstandigheden omgaat, ondervind je er weinig hinder van”, weet Leeuwenburgh, die samen met Danzell Gravenberch en Jordi Bitter de Ajax-afvaardiging vormt.

Twee dagen voor de openingswedstrijd ontving de jeugdkeeper van Ajax een mooi bericht uit Nederland. Leeuwenburgh behaalde net als een aantal teamgenoten van Onder 17 zijn Havo-diploma. Tussen het EK in mei en het WK in juni moest de keeper op school een topprestatie leveren tijdens de examenperiode. De weg naar het bevrijdende telefoontje duurde overigens een stuk langer dan gehoopt. ,,Donderdag was de dag dat we allemaal gebeld zouden worden. Maar ik werd maar niet gebeld. Toen zag ik langzaam op Twitter en via sms allemaal berichten van klasgenoten doorgekomen die wel geslaagd waren. Dat word je natuurlijk wel even zenuwachtig. Uiteindelijk bleek dat school me niet kon bereiken. Toen heb ik zelf maar even gebeld. Gelukkig kreeg ook ik toen te horen dat ik was geslaagd.”

Het examenfeest zal nog even op zich moeten laten wachten. ,,Dat ik ga ik allemaal pas vieren als ik straks weer in Nederland ben. Hopelijk duurt het nog even, want dat zou betekenen dat we hier op het WK in Mexico ver zijn gekomen. Het liefst combineer ik mijn examenfeest met een WK-medaille. Dat zou natuurlijk prachtig zijn.”

De komende dagen staat alles in het teken van de wedstrijd tegen Noord-Korea. Dinsdagavond 22:00 uur Nederlandse tijd moet Onder 17 de leeftijdsgenoten uit Azië verslaan om een goed uitzicht op de volgende ronde te houden. ,,Ik heb een klein stukje van de wedstrijd tussen Mexico en Noord-Korea op tv gezien. De komende dagen zullen we nog veel beelden van ze te zien krijgen”, aldus de doelman die in het nieuwe seizoen bij de selectie van Ajax A1 aansluit.

Of we de keeper van Ajax dit WK nog in actie gaan zien, zal moeten blijken. Leeuwenburgh: ,,Boy de Jong (Feyenoord) is eerste keeper. Tijdens het EK in Servië mocht ik de laatste groepswedstrijd keepen omdat we toen al geplaatst waren. Dat zal nu waarschijnlijk wat anders zijn, doordat we de eerste wedstrijd hebben verloren. Als reservekeeper moet je dan ook altijd speelklaar zijn. Het kan zomaar gebeuren dat je er ineens moet staan. Als het zover komt, ben ik er helemaal klaar voor.”

Tekst: Ajax.nl
Foto: KNVB/Tonny Dijkhuizen