Menu
Legia beste Poolse club van dit moment

Legia beste Poolse club van dit moment

In de vorm van Legia Warschau treft Ajax de beste Poolse club van het moment. De ploeg van trainer Henning Berg werd de laatste twee seizoenen landskampioen en leidt ook in de huidige voetbaljaargang de dans in de Ekstraklasa, de hoogste afdeling van Polen. De zestiende finale van de Europa League is het decor van de allereerste ontmoetingen tussen beide ploegen.

Op 27 mei wordt in het Warschau in het nationale stadion de finale van de Europa League gespeeld. Stadion Wojska Polskiego zal op 26 februari, als de return van de tweeluik tegen Ajax op de rol staat, echter geheel minder sfeervol zijn. Legia is door de UEFA veroordeeld tot het spelen van twee thuiswedstrijden zonder publiek wegens slecht supportersgedrag vorige maand in het thuisduel tegen Lokeren. Ook mag de club een uitduel geen supporters meenemen.

Het zijn niet de eerste straffen van Legia dit seizoen. In augustus werd de club door de UEFA al op een reglementaire 3-0 nederlaag in de derde voorronde tegen Celtic getrakteerd. Het was een beslissing met grote gevolgen. Legia had de heenwedstrijd voor eigen publiek met 4-1 gewonnen en zegevierde in Glasgow met 2-0. In de slotfase van de return mocht Bartosz Bereszynski vier minuten voor tijd invallen. Dat bleek een capitale fout, aangezien de verdediger geschorst was.

De UEFA was onverbiddelijk en veranderde de uitslag in een reglementaire 3-0 overwinning voor Celtic. Op basis van het gemaakte uitdoelpunt gingen de Schotten verder naar de laatste voorronde van het kampioenenbal. Legia liet het er niet bij zitten en stapte naar het internationaal sporttribunaal CAS om de straf aan te vechten. Tevergeefs, bleek later. Ook een verzoek aan Celtic om een beslissingswedstrijd te spelen en daarin als ‘echte mannen’ uit te vechten wie er het sterkste was, vond geen gehoor.

Legia moest verder in de Europa League en plaatste zich door een dubbele zege op het Kazachse Aktobe (0-1 uit en 2-0 thuis) voor de groepsfase. Daarin ging het Legia voor de wind. De ploeg eindigde in een poule met Lokeren, Trabzonspor en Metalist Kharkiv overtuigend als eerste.

Ajax treft voor de tweede keer in de historie een Poolse opponent. In 1969 werd in de tweede ronde van de Jaarbeursstedenbeker een dubbele ontmoeting gespeeld tegen Ruch Chorzow, dat nu nog steeds op het hoogste niveau uitkomt. Ajax won thuis met 7-0 en boekte in de return een kleine zege (2-1).

De huidige opponent, Legia, boekte een jaar later - in 1970 - zijn grootste Europese succes. De club reikte tot de laatste vier van de Europa Cup 1, waarin Feyenoord uiteindelijk te sterk was. De Rotterdammers wonnen vervolgens ook de finale van Celtic. De volgende drie edities van de Europa Cup 1 ging Ajax met de zege aan de haal.

De bekendste naam bij Legia is zonder meer die van Henning Berg. De honderdvoudig Noors international speelde jarenlang in de Premier League, waaronder drie seizoenen bij Manchester United. Berg staat sinds januari als trainer aan het roer bij Legia en was direct succesvol. Een uitstekende tweede seizoenshelft, waarin achtmaal op rij werd gewonnen, leidde tot titelprolongatie. Legia ligt op koers voor de derde opeenvolgende titel en koestert na negentien speelronden een voorsprong van drie punten op Slask Wrocław. De Portugees Orlando Sa is met negen goals clubtopscorer.

Ajax speelt op 19 februari eerst thuis. Een week later is de return in de Poolse hoofdstad.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Proshots/East News