Menu
Legia-coach Berg: 'Ajax favoriet'

Legia-coach Berg: 'Ajax favoriet'

Legia-coach Henning Berg ziet Ajax als favoriet tijdens de dubbele confrontatie met Legia Warschau. Dat zei de coach van de Poolse koploper woensdagavond voorafgaand aan de training van Legia in de Amsterdam ArenA.

Enkele uren nadat Legia Warschau in Amsterdam arriveerde, schoven coach Berg en aanvoerder Ivica Vrdoljak in de persruimte van de ArenA aan. Voorafgaand aan de afsluitende training van Legia gaf Berg hoog op over Ajax. ,,Op papier is Ajax favoriet tegen ons. Ik ben ervan overtuigd dat ze ver kunnen komen in de UEFA Europa League. In tegenstelling tot ons heeft Ajax de afgelopen maanden opnieuw de nodige ervaring opgedaan in de Champions League. Het 1-1-gelijkspel tegen Paris Saint-Germain was een knap resultaat. En vorig seizoen hebben ze zelfs FC Barcelona verslagen. Daarnaast zijn ze de afgelopen seizoenen vier keer op rij kampioen geworden. Dat zegt wel iets.”

Henning Berg (45) is een generatiegenoot van Frank de Boer en heeft net als de Ajax-coach een verleden als speler van Glasgow Rangers. In het seizoen 2003-2004 waren ze in Schotland ploeggenoten. Verder is Berg vooral bekend als verdediger van Manchester United (1997-2000) en 100-voudig Noors international. Sinds begin 2014 is hij coach van Legia Warschau, de club waarmee hij afgelopen jaar de Poolse landstitel vierde. De tienvoudig kampioen gaat ook dit seizoen na twintig duels aan kop in de Ekstraklasa.

Afgelopen weekend ging Legia thuis met 1-3 onderuit tegen de Poolse nummer drie Jagiellonia Bialystok. Wat opviel was dat Berg een sterk gewijzigd elftal liet starten tijdens de eerste officiële wedstrijd na de winterstop. De Noorse coach refereerde op zijn beurt aan de vele oefenduels die Legia tijdens de winterstop in Turkije en Spanje heeft gespeeld. Vrijwel alle spelers hebben dus voldoende speelminuten in de benen voordat ze aan het treffen met Ajax beginnen. ,,We hebben ons tijdens de afgelopen twee buitenlandse trainingsstages voorbereid op acht duels in drieënhalve week. Het ging niet alleen om de wedstrijd van afgelopen weekend. Daarnaast komen er ook wat spelers van blessures terug. We bekijken van week tot week wie we opstellen. Soms zullen er veel wijzigingen in het team zijn en soms nauwelijks. Dat kan per wedstrijd verschillen.”

Dat een rotatiesysteem goed kan werken, bewees Legia voor de winterstop. In een poule met SK Lokeren, Metalist Charkov en Trabzonspor bleek Legia de sterkste. Met vijftien punten uit zes speelrondes eindigden de Polen als groepswinnaar. Ook in de Poolse competitie gaat Legia aan de leiding. ,,Zoiets kan je onmogelijk met telkens dezelfde elf namen bewerkstellingen. Wij in ieder geval niet. Je moet dus wel rouleren, waarbij je telkens naar de juiste balans van het aantal wisselingen in je team moet kijken. En zelfs dan geeft het je op voorhand echter geen garanties op succes. Kijk bijvoorbeeld naar Bayern München: die winnen op zaterdag met 8-0 van HSV, wijzigen de opstelling vervolgens op drie posities en spelen daarna met 0-0 gelijk tegen Shaktar. Het is vooraf nooit honderd procent te zeggen of je het helemaal juist doet.”

Er zijn nog tickets voor Ajax - Legia. Bestellen kan via onderstaande link.

Tekst en foto: Ajax.nl

Tickets Ajax - Legia