Menu
'Lekker dat we weer de beste zijn'

'Lekker dat we weer de beste zijn'

Vijf minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd zochten Siem de Jong, Niklas Moisander en de andere niet-spelende Ajacieden de catacomben van het Polmanstadion in Almelo op. De wedstrijd tegen Heracles eindigde in 1-1 waardoor Ajax de vierde titel op rij binnensleepte. De aanvoerder en de vice-aanvoerder gingen zich omkleden in tenue met de cijfers 33 onder de spelersnaam.

Een spektakel van een wedstrijd was het niet geworden, maar het feest was er in Almelo niet minder om. Niemand minder dan Bennie Muller reikte de schaal uit. De oud-Ajacied, goed voor 426 duels in Ajax 1, stond met tranen in de ogen: ,,Ik vond het geweldig. Dit was mooi om te mogen doen, ik heb het er koud van gekregen. Kippenvel.”

Voor de niet-spelende aanvoerder was het jammer dat hij in het kampioensduel geen deel uitmaakte van de wedstrijdselectie. ,,Wel mooi om die schaal in ontvangst te nemen, maar jammer dat ik zo weinig heb gespeeld. Ik was wel opgelucht en net zo blij als de jaren hiervoor. Het enige verschil was dat ik nu het veld in kwam rennen in plaats van uitrende. Blij dat we zo met z’n allen het veld opkwamen. Tijdens de wedstrijd dacht ik wel een paar keer dat het nog mis kon gaan. Heracles had nog twee grote kansen en ik dacht wel 'het zal toch niet gebeuren dat die bal er nog een keer invliegt'. Eigenlijk dacht ik dat na de winst op Twente dat het dit seizoen wel goed zou komen. Deze titel verschilt van de andere in het feit dat ik minder heb gespeeld. Ik had het voor mij anders verwacht.”

Voor de vierde keer op rij ging de schaal omhoog! Voor de vierde keer op rij ging de schaal omhoog!

Jasper Cillessen nam eind september de rol van eerste doelman over van Kenneth Vermeer en was met veertien clean-sheets dit seizoen zeer belangrijk. Ook in dit kampioensduel speelde de Groesbeker een prominente rol: ,,Uiteindelijk had ik twee belangrijke reddingen ja. Helaas hebben we door die 1-1 niet echt revanche op vorige week zondag kunnen nemen, maar de schaal maakt veel goed op dit moment. Dat we het laatste kwartier niet veel meer deden, had ik eigenlijk pas vijf minuten voor tijd pas door, haha! Ik was meer bezig met het feit dat Heracles misschien de lange bal zou spelen en dat er iemand zomaar tussendoor zou komen en 2-1 zou maken. Dan hadden we die schaal niet eens gehad. Ik kijk positief terug op dit seizoen. Op het moment dat het moest hebben we goede overwinningen geboekt. Dat was belangrijk.”

Kort nadat de pizza’s de kleedkamer werden binnen gedragen, kwam de ook al zo belangrijke pion Lasse Schöne met de glimmende medaille om zijn nek alweer naar buiten om het journaille te woord te staan. De Deense alleskunner schoot in de dertiende minuut uit een vrije trap raak: ,,Ik voelde wel dat ik hem goed raakte. Maar het was wel lekker dat hij erin ging. Daarna kregen we nog wel een paar mogelijkheden en als ik niet was uitgegleden had ik de bal zelf in het lege doel kunnen schuiven.”

Onder de luide klanken uit de muziekdrager van Joël Veltman ging het feest in de kleedkamer onverdroten voort. Schöne: ,,Het wordt een interessante busreis een uur en drie kwartier.” Terug naar zijn eigen seizoen: ,,Ik heb negen keer gescoord. Natuurlijk had ik er graag een paar bij gemaakt maar ik ben tevreden over mijn seizoen. We zijn weer de beste van Nederland en dat is best lekker. We gaan er een mooi feest van maken!”


Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Als eerste coach ooit pakte Frank de Boer vier Eredivisietitels op rij. Als eerste coach ooit pakte Frank de Boer vier Eredivisietitels op rij.