Menu
'Lekker' debuut Carel Eiting in Jong Ajax

'Lekker' debuut Carel Eiting in Jong Ajax

Jong Ajax heeft zich vrijdagavond goed hersteld van de matige seizoensopening tegen FC Emmen. Uit bij Almere City werd ruim gewonnen (1-4) en bovendien kende de wedstrijd weer enkele betaald voetbal-debutanten. Samen met Vince Gino Dekker speelde Carel Eiting na jaren in de jeugdopleiding te hebben gespeeld zijn eerste wedstrijd bij de senioren.

Tegen Emmen zat Eiting nog 90 minuten op de bank maar in Almere startte hij in de basis: ,,De eerste vijf minuten waren even wennen, en ook al ken je iedereen wel: je staat toch in een team waarmee je nog nooit hebt samengespeeld. In het begin is het altijd even aftasten hoe de tegenstander is. In de eerste helft hadden we veel last van de laagstaande zon, maar op een gegeven moment vonden we elkaar en speelden we beter positiespel. We zetten goed druk vooruit en hebben genoeg kansen gecreëerd. Natuurlijk hebben we ook een paar kansen weggegeven, maar dat hoort erbij. Ik denk dat we met rust verdiend op 0-2 stonden.''

Dodelijk in omschakeling
,,In de rust zeiden we tegen elkaar dat we moesten volhouden om richting 0-3 en 0-4 te gaan. Zij zetten in de eerste vijf minuten in de tweede helft iets meer aan, bij niet iedereen was 100% scherpte. Zonde ook van de tegengoal, maar we waren een aantal keer dodelijk in de omschakeling en straften helaas ook niet alles af. Maar 1-4 is een mooie overwinning.''

Van enige spanning vooraf was bij Eiting geen sprake: ,,Ik zie het als gewoon een wedstrijd in de competitie. Ik speelde wel in het centrum, dat is niet helemaal mijn positie. Samen met Matthijs (de Ligt, red.) speelt heerlijk, dus voor mij persoonlijk was het een lekkere wedstrijd."

Andere koek
Na anderhalf jaar in de A-jeugd te hebben gespeeld kan een wedstrijd in de Jupiler League wel wat andere koek zijn: ,,Ik denk dat je in de Jupiler League vaker met het publiek te maken hebt wat een stempel wil drukken op de wedstrijd, al vond ik dat hier in Almere nog wel meevallen. Fysiek is het zwaarder, ik stond op een sterke spits. En op het laatst merkte ik het ook wel, er wordt meer getrokken en opeens gaat er dan iemand op m'n tenen staan. Dat ben ik ook niet gewend en kijk ik 'm aan van 'waar ben je mee bezig?'. Dat zijn kleine dingetjes die anders zijn."

Het speelde dan wel lekker in het centrum met De Ligt, maar Eiting blijft gewoon een verdedigende middenvelder: ,,Ik ben gewoon een 'zes', ik denk dat ik daar m'n toekomst heb en dat dit m'n beste positie is. Ik kan mij op meerdere posities ontwikkelen, maar heb nu weer 90 minuten in de Jupiler League en daar ben ik heel blij mee. Ik zal mijn wedstrijden in de A1 ook nog maken, zoals in de Youth League, maar ik probeer zoveel mogelijk te gaan spelen bij Jong Ajax."

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto: Proshots/Jasper Ruhe