Menu

Leo Beenhakker verlaat Ajax

Leo Beenhakker heeft Ajax verzocht te worden ontslagen uit zijn functie als technisch directeur. Ajax heeft het ontslag van Beenhakker geaccepteerd. Beenhakker vertrekt per 31 juli of zoveel eerder als zijn werkzaamheden toelaten.

Voor zijn verzoek om ontslag voert Beenhakker uitsluitend privéredenen aan. Persoonlijke omstandigheden hebben hem doen besluiten zijn heil in het buitenland te gaan zoeken. Beenhakker: ,,Laat één ding duidelijk zijn: ik had en heb het enorm naar mijn zin bij Ajax. Het gaat goed met de club en de toekomst van Ajax ziet er zonnig uit. In mijn privéleven heb ik echter met tegenslag te kampen gehad, die ik hier maar moeilijk kan verwerken.”

Ajax heeft begrip voor de situatie van Leo Beenhakker. Algemeen directeur Arie van Eijden: ,,Ajax staat prima op de rails. Daarom betreur ik dat Leo bij ons vertrekt. Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd in de opbouw van het huidige Ajax.”

Op de opvolging van Leo Beenhakker wil Van Eijden nog niet vooruit lopen. Van Eijden: ,,Wij zullen ons de komende maanden goed beraden. Overhaaste beslissingen zullen we zeker niet nemen. Voorlopig is Leo nog in functie.”

Leo Beenhakker (van 2 augustus 1942) speelde voor Terido, Xerxes en Zwart-Wit ’28 en vestigde vervolgens wereldwijd zijn naam als trainer. Hij werkte achtereenvolgens bij SV Epe, Go Ahead Eagles, Veendam, Cambuur, (opnieuw) Go Ahead Eagles, Feyenoord, Ajax, Real Zaragoza (ESP), Volendam, Real Madrid, (opnieuw) Ajax, (opnieuw) Real Madrid, Grasshopper Club (SUI), America (MEX), Istanbulspor (TUR), Guadalajara (MEX), Vitesse en (opnieuw) Feyenoord. Bovendien was hij in 1985 en 1986 en 1990 bondscoach van het Nederlands Elftal. Met Nederland werd hij tijdens het WK van 1990 in de achtste finale uitgeschakeld door Duitsland. In 1993 en 1994 coachte hij de nationale ploeg van Saudi Arabië.

Met Ajax werd Leo Beenhakker twee keer landskampioen (1980 en 1990), met Feyenoord één keer en met Real Madrid drie keer. Met de Koninklijke won hij in 1989 de beker en in 1988 de Spaanse Supercup. In 1999 pakte hij met Feyenoord de Johan Cruijff Schaal.

Leo Beenhakker trad op 1 september 2000 in dienst bij Ajax als technisch directeur. Eerder had hij dezelfde functie bekleed bij Vitesse.