Menu

Leo Beenhakker: ''We moeten Ajax in hoofdletters schrijven''

Sinds 1 september van dit jaar is Leo Beenhakker werkzaam bij Ajax als technisch directeur. In twee eerdere periodes waarin Beenhakker aan de club verbonden was, voerde hij Ajax als trainer naar de titel. Nu is hij aangesteld voor voetbaltechnische zaken op lange termijn en gaat hij niet meer weg: 'Ik ga niet nog een keer de koffers pakken.'

Het aanstellen van een technisch directeur was een van de aanbevelingen die gedaan zijn door de Commissie 2000. Deze heeft ook geconcludeerd dat Ajax een te kil imago heeft opgebouwd en weer meer een club moet worden. Beenhakker kent de club uit twee periodes in het verleden en kan meepraten over hoe het was.

'In mijn laatste periode bij Ajax, van 1989 tot 1991, was Ajax nog een hechte familie. Er was binding, er was enorm veel sfeer en warmte binnen de club. Ik kan niet oordelen over de laatste jaren, maar je merkt wel dat dat een beetje weg is. Of dat alleen een kwestie is van de afstand tussen de profafdeling en de jeugdafdeling, is nog maar de vraag.

Het huidige voetbal is al lang geen spelletje meer. We hebben het over miljoenen. De Arena en de beursgang waren grote overgangen. Logisch dat het in eerste instantie allemaal wat klinisch lijkt. De Arena kwam te staan naast Ajax, dan is er tijd nodig om de Arena met Ajax te laten functioneren. Je wordt een NV, je gaat naar de beurs. Dat is een verzakelijking, een noodgedwongen verzakelijking, die automatisch doorslaat op het clubleven.

Het kost even tijd tot je het evenwicht gevonden hebt tussen de NV en de AFC. Het is op dit moment officieel "AFC Ajax NV", met in kapitalen AFC ervoor en NV erachter. Maar ertussenin staat Ajax, dat is dus het bindmiddel. Dat moet je met hoofdletters schrijven, wat ervoor en erachter staat met kleine.'

Door Michel Sleutelberg Ajax Life Krant

Dit fragment van het interview met Leo Beenhakker is afkomstig uit de Ajax Life van donderdag 9 november. De krant van de Supportersvereniging en Ajax wordt thuisgestuurd naar de leden van de SVA en ligt vanaf vrijdag in de kiosken voor 3,50 gulden.

Inhoudsopgave Ajax Life nummer 6